Main menu

header

684 3 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Un nou tip de intervenție pentru scădere în greutate este dezvoltat de specialiștii de la Școala de Medicină a Universității Emory, din SUA: înghețarea nervului care transmite creierului senzația de foame, în cazul persoanelor care nu necesită intervenție chirurgicală asupra dimensiunii stomacului.

Reducerea apetitului, sațietate, micșorarea masei corporale

Una dintre „cheile” scăderii în greutate este micșorarea porțiilor, dar acest lucru este foarte dificil pentru persoanele supraponderale sau cu obezitate moderată, întrucât trebuie să poată ignora senzația de foame pe care corpul o comunică creierului, iar acest lucru este aproape imposibil pentru foarte mulți oameni. O modalitate inovatoare de abordare a problemei, înghețarea nervului care transmite foamea la „centru”, a demonstrat rezultate mai mult decât promițătoare, notează healthline.com. Procedura este următoarea: voluntarilor li se introduce un ac în zona spatelui, iar radiologul îngheață cu argon nervul respectiv. Primele zece cazuri de voluntari au manifestat toate efectele scontate: scădere a apetitului, senzație mai îndelungată de sațietate, micșorare a masei corporale.

Se calmează răspunsul organismului la restricțiile calorice

Procedeul face parte din domeniul mai larg denumit neuromodulare, doar că în loc de modificarea semnalelor pe care le transmit nervii (metodă utilizată, printre altele, pentru a opri tremurul bolnavilor de Parkinson), intervenția este de înghețare. „Secretul este modalitatea de acțiune și cum să fie declanșate efectele. Din această perspectivă, rezultatele studiului sunt pe aceeași linie cu toate demersurile de intervenție asupra nervilor, care se practică de foarte multe echipe de cercetători”, explică radiologul Michael Knopp. La rândul său, specialistul în radiologie David Prologo, de la Școala de Medicină a Universității Emory, unul dintre autorii studiului, susține că îndreptarea atenției spre domeniul nutriției este un cumul de abordări pe direcția neuromodulării: „Folosim înghețarea nervilor pentru oprirea transmiterii durerii către creier. Ne-am gândit cum să aducem asta în domeniul nutriției, pentru a calma răspunsul organismului la restricțiile calorice”.

Se adresează supraponderalilor și celor cu obezitate moderată

Spre deosebire de operația de micșorare a stomacului, efectuată în majoritatea cazurilor la persoanele cu obezitate morbidă, intervenția de înghețare a nervului se adresează supraponderalilor care au probleme cu scăderea în greutate. „Ținta de populație a metodei noastre sunt persoanele care au kilograme în plus până la nivelul de obezitate moderată. Rezultatele experimentului ne-au luat prin surprindere: participanții s-au săturat mai repede, cu mai puțin, iar senzația de foame a fost sensibil micșorată”, punctează Prologo. Ca urmare, specialiștii consideră că intervenția asupra nervilor este o nouă frontieră, plină de posibilități, pe direcția tratării unui mare număr de afecțiuni.

„Avem în vedere numeroase terapii țintite care se bazează pe modificarea semnalelor transmise de nervi“ (Michael Knopp,  specialist în radiologie)