Main menu

header

680 3 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Celebru pentru participarea la emisiunea de televiziune „The Doctors” („Doctorii”), medicul Travis Stork (foto) este specializat în medicina de urgență și practică la departamentele de urgență ale spitalelor din Vanderbilt și Colorado. Personalitate foarte cunoscută, se folosește de imaginea conturată prin intermediul televiziunii pentru a convinge oamenii să trăiască sănătos cu gesturi simple de fiecare zi.

„Dependența de mâncare poate fi considerată tulburare alimentară”

- Care este diferența dintre dependența de droguri și cea de mâncare?

- Am un pacient care spune că a depăși dependența de heroină este mai ușor decât a o învinge pe cea de mâncare. Hrana este diferită de drog, pentru că nu se poate supraviețui fără ea, este pe deplin legală și multe dintre alimentele pe care le consumăm astăzi au fost create special să dea dependență. La un anumit nivel, dependența de mâncare poate fi considerată tulburare alimentară.

- Există și situații când o persoană înlocuiește o adicție cu alta?

- Desigur. Sunt mulți cei care înving dependența de un drog doar pentru a face o obsesie față de mâncare.

„Dacă o persoană a avut un atac vascular, cel mai probabil va avea altul și altul...”

- Cum „atacă” un medic pleiada de simptome pe care le prezintă un dependent de mâncare?

- Multe persoane, din cauza obezității și a colesterolului, prezintă respirație întretăiată, dureri în diverse părți ale corpului sau chiar atacuri cerebrale ușoare, pe care nici nu le consideră ca atare. Doar că sistemul cardiovascular este într-un fel ca rețeaua de alimentare cu apă: dacă o persoană a avut un atac vascular, cel mai probabil va avea altul și altul...

„Poate fi suficient un efort de voință”

680 3 2- Pe lângă măsurile pentru îmbunătățirea sănătății fizice, există și soluții psihologice?

- Problemele mintale și emoționale pe care le prezintă acești pacienți intră, de asemenea, în ecuația recuperării sănătății și a eliminării adicției față de mâncare. Poate fi suficient un efort de voință, dar un lucru este cert: nu putem rezolva doar o problemă din cele care duc spre acest gen de dependență, ci trebuie abordate toate elementele care conduc la această stare de fapt.

„De multe ori, procesul prin care se atinge imaginea perfectă nu este sănătos deloc”

- Cât contează rețelele de socializare în propagarea unui stil de viață sănătos?

- Foarte mult și, din păcate, nu întotdeauna în sensul bun. De când m-am mutat la Hollywood, pentru emisiunile de televiziune, observ că este promovată pentru tineri ceea ce se numește „imaginea perfectă”. Noi, ca medici, trebuie să transmitem mesajul că această imagine nu înseamnă implicit și o bună stare de sănătate. Personal, folosesc televiziunea pentru a transmite mesajul că sănătate înseamnă înlocuirea carbohidraților, nu imitarea modelelor din reviste. Înseamnă mărirea, chiar cu puțin, a porțiilor de legume și fructe în detrimentul cărnii și eliminarea orezului alb în favoarea cerealelor integrale. Gesturi simple, cum ar fi 30 de minute de mișcare pe zi, înseamnă sănătate.

- Căutarea imaginii perfecte poate avea și efectul opus?

- Atunci când vedem un actor care a slăbit spectaculos pentru un rol, ni se pare că arată zvelt, excelent, asta până aflăm prin ce a trebuit să treacă pentru a ajunge la acea imagine. De multe ori, procesul prin care se atinge imaginea perfectă nu este sănătos deloc. Dimpotrivă!

„30 de minute de mers pe jos zilnic prelungesc viața cu trei ani”

- Cum se poate menține în cea mai bună formă o persoană cu un program foarte încărcat?

- Pe lângă planificare riguroasă a programului, trebuie să aveți la îndemână, pentru orice eventualitate, un pachețel cu amestec de nuci, un baton de cereale integrale sau un fruct, ca să nu fiți nevoiți să faceți alegeri alimentare greșite când vi se face foame. Dacă nu aveți posibilitatea să faceți sesiuni de exerciții, încercați să parcurgeți cât mai mulți pași, chiar dacă doar până la biroul colegului, urcați scările în loc să luați liftul, parcurgeți o stație pe jos. Tuturor celor care mă ascultă le spun că 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi prelungesc viața cu trei ani!

- Ce ignoră cel mai mult tinerii din ziua de azi când vine vorba despre sănătate?

- Tinerii ar trebui să țină cont de faptul că bolile cronice încep devreme. Afecțiunile inimii nu debutează când omul are 50 de ani. Tocmai de aceea este atât de important ca aceste mici schimbări despre care am vorbit să aibă loc cât mai devreme posibil. Un tânăr de 20 de ani se poate crede nemuritor, dar tot ceea ce face va avea consecințe la 40 de ani și mai departe.

„Majoritatea oamenilor ajung la Urgență din cauza felului de a se hrăni”

- În cartea dumneavoastră „The Doctor’s Diet” („Dieta doctorului”) ați scris că majoritatea oamenilor ajung la Urgență nu din cauza accidentelor sau a traumelor, ci din pricina felului de a se hrăni...

- Atunci când intri la Urgență te aștepți, ca medic, să vezi victime ale unor accidente, dar, pe măsură ce trece timpul, observi că cei mai mulți dintre oamenii de care ai grijă nu au legătură cu astfel de evenimente, ci suportă consecințele unor alegeri greșite pe care le fac de foarte mult timp în privința felului în care se alimentează. Cu toții știm că obezitatea a ajuns o epidemie și personal am realizat, în timp, că tot mai mulți dintre pacienții mei suferă de boli cronice legate de surplusul de kilograme, care a ajuns să le afecteze grav rinichii sau le-a dus inima la atac de cord, și așa ajung la camera de gardă a spitalului.

- Ce trebuie să facă oamenii obișnuiți pentru a nu ajunge la Urgență?

- În opinia mea, lucruri simple. Să țină zahărul sub control strict, să doarmă suficient, să nu lase stresul să preia conducerea în viața lor și, nu în ultimul rând, să rămână activi social și împliniți emoțional.

„Dacă nu vă bucurați de ceea ce mâncați, va fi foarte greu să mențineți o alimentație sănătoasă“

„Fără îndoială, diabetul de tip II este uşor de prevenit“

680 3 3- Ca medic, care este afecțiunea pe care o vedeți cel mai des și care este în același timp ușor de prevenit?

- Fără îndoială, diabetul de tip II este ușor de prevenit. 80% dintre cazuri sunt legate de obezitate, și prea mulți oameni nu realizează că afecțiunea poate genera probleme grave, cum sunt orbirea şi blocajul renal. Putem face eforturi nu foarte mari pentru a ne menține cât mai aproape de greutatea optimă. Putem chiar „întoarce” efectele acestei boli, deci nu este posibil doar să fie prevenită, ci este și reversibilă. Simpla renunțare la 450 de calorii pe zi din băuturile carbogazoase poate avea un efect enorm.