Main menu

header

670 3 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Dacă dietele au dat greş sau dacă nu puteţi să renunţaţi la mâncărurile preferate şi cu multe calorii, terapiile alternative vă pot ajuta să vă menţineţi greutatea dorită. Printre acestea se numără şi auriculoterapia, tratament aplicat de George Ţăranu, la Cabinetul Stop-Smoking, din Bucureşti, unde, cu ajutorul electrostimulării, puteţi ajunge la silueta dorită. Specialistul spune că putem pierde controlul greutăţii din cauza dezechilibrului hormonal, emoţional sau din cauza obiceiurilor alimentare greşite, dar toate acestea pot fi readuse la normal, cu efecte benefice asupra siluetei.

„Hrana poate fi considerată un drog”

- Poate fi considerată mâncarea un viciu?

- Da, poate fi considerată un viciu, şi atunci când spunem viciu înseamnă că semnalăm o problemă prin simplu fapt că adicţia este rezultatul pierderii controlului şi a comportamentului asupra consumului. Unele persoane ar putea fi sceptice la ideea că mâncarea poate fi considerată un drog, dar studii din mai multe domenii sugerează că aceasta este o reală posibilitate.

- Care pot fi cauzele supraalimentării? Pot fi de natură psihologică, organică?

- Dorinţa acută de a mânca în abundenţă ne dă semne că hormonii din mucoasa intestinală nu funcţionează corespunzător. Pentru a aduce un echilibru în aparatul nostru digestiv trebuie să înţelegem în primul rând cauzele obezităţii. Obezitatea este rezultatul interacţiunii dintre multipli factori, atât genetici, moleculari, celulari, comportamentali, sociali, cât şi hormonali (de la nivel intestinal, pancreatic, hepatic), în strânsă relaţie cu sistemul nervos central. Avem mai multe feluri de obezitate: obezitate hipotalamică - poate rezulta în urma unor traumatisme, tumori hipotalamice sau infecţii virale, care determină creşterea apetitului şi acumularea rapidă de ţesut adipos; obezitate hormonală - se constată disfuncţii în secreţia hormonului de creştere, hormonilor tiroidieni şi corticoizi; obezitate genetică - după cum am amintit, leptina joacă un rol esenţial în controlul masei de ţesut adipos. Există o serie limitată de anomalii genetice care se însoţesc de deficit de sinteză al leptinei sau de anomalii ale receptorilor pentru leptină de la nivelul sistemului nervos central. Ca atare, factorii care pot determina supraalimentarea sunt: cei familiali (climatul de acasă, lipsa de comunicare în interiorul familiei, emoţii negative puternice, suport familial precar, neglijarea, indiferenţa, dar şi atitudini și comportamente alimentare ale părinţilor, obiceiuri alimentare dobândite în cadrul familiei), cei sociali (influenţa mediului social asupra comportamentului alimentar, expunere la tentaţii şi obiceiuri dăunătoare, dar şi evenimente nefavorabile, presiuni externe, perioade stresante, precum şi mesajul cultural prin care silueta slabă este intens mediatizată), cei psihologici. În cadrul acestora din urmă putem vorbi despre stimă de sine scăzută, lipsa de responsabilitate faţă de sine, autoneglijare, labilitate emoţională, impulsivitate, iritabilitate, tendinţe depresive şi anxioase, timiditate, pasivitate, autonomie scăzută, anxietate socială, stări depresive şi anxioase acute sau cronice, consum psihic pronunţat, stres psihologic accentuat sau prelungit, structură de personalitate de tip obsesiv-compulsiv, perfecţionism, un slab control asupra propriei persoane.

„Există hormoni care scad pofta de mâncare”

670 3 2- Cum poate ajuta auriculoterapia această suferinţă?

- Auriculoterapia poate ajuta electrostimulând aceşti receptori (neurotransmiţători, substanţe ale creierului), dopamina şi serotonina, responsabili cu apetitul, pentru a stabiliza şi a crea pacientului o stare de confort şi de saţietate. Cu ajutorul unui aparat de electrostimulare atingem puncte de pe pavilionul urechii şi aşa intrăm în contact direct cu hormonii mucoasei gastrointestinale care influenţează greutatea corporală şi îi aducem pe aceştia într-un echilibru. Aceşti hormoni sunt obestatina şi grelina - primul scade pofta de mâncare, iar celălalt măreşte apetitul. Grelina, „hormonul foamei”, secretată de mucoasa gastrică în stomac, este responsabilă pentru pofta de nestăpânit a unor persoane când vine vorba despre mâncare. Aceasta este stimulată de alimentele bogate în kilocalorii, precum grăsimile, fast-food-ul şi zahărul. Grelina face traseul până la creier şi provoacă senzaţia de foame.

- Cât durează terapia? Este dureroasă?

- O şedinţă de tratament durează aproximativ 15-20 de minute şi este complet nedureroasă. În timpul terapiei, prin electrostimularea punctelor mai sus menţionate, ridicăm nivelul endorfinelor, stabilizăm şi echilibrăm hormonii responsabili cu pofta de mâncare.

„Tratamentul se repetă la 9-11 zile”

- Este la fel de uşor să renunţi la a mânca peste măsură, după cum este şi în cazul altor adicţii, ca de exemplu al fumatului? Principiul este acelaşi?

- Renunţarea la a mânca peste măsură se realizează în mai multe şedinţe, care se repetă la un interval de 9-11 zile, în funcţie de reacţia fiecărui pacient. Dacă există dorinţa de a elimina acest viciu, rezultatele nu vor întârzia să apară. Principiul este acelaşi ca şi în cazul renunţării la fumat.

- Care sunt şansele de reuşită?

- Şansele de reuşită sunt pe măsura dorinţei pacientului de a schimba şi de a se reorganiza în ceea ce priveşte consumul excesiv de kilocalorii. Din punctul de vedere al procedurii de auriculoterapie, şansele de reuşită sunt foarte mari.

„Mai puțin cu cinci kilograme pe lună”

- Cât poate slăbi un pacient după auriculoterapie?

- Din experienţa noastră de până acum, un pacient poate slăbi, doar prin auriculoterapie, între 2,5 şi 3 kilograme lunar, în funcţie de ţesutul adipos şi de gradul de obezitate al pacientului, dar se poate ajunge şi la o scădere de cinci kilograme pe lună. Având suportul pacientului şi o disciplină alimentară, rezultatele vor fi pe măsură.

- De câte şedinţe are nevoie un pacient?

- Aceste şedinţe se vor stabili în funcţie de rezultatele obţinute după fiecare terapie.

- Care este avantajul în raport cu dietele clasice?

- Avantajul ar fi acela că nu va mai exista pofta de mâncare prin stimularea acestor hormoni responsabili cu starea de saţietate. Este necesar şi suportul pacientului în conştientizarea şi în organizarea consumului şi cantităţilor de alimente.

„Grelina, «hormonul foamei», secretată de mucoasa gastrică în stomac, e responsabilă pentru pofta de nestăpânit a unor persoane când vine vorba despre mâncare”

„Se acţionează asupra centrilor nervoşi ai confortului, creierului, glandelor suprarenale“

- Care sunt centrii asupra cărora se acţionează cu electrostimulare?

- În timpul procedurii de electrostimulare se acţionează asupra următoarelor puncte: shen men - este responsabil cu confortul şi îndepărtează stresul, tensiunile şi ajută celelalte puncte auriculare să funcţioneze mai bine; controlul apetitului - responsabil cu pofta de mâncare, creează o stare de saţietate; glandele endocrine - creează un echilibru între hormonii endocrini; creierul - responsabil cu echilibrul apetitului în cazul unor afecţiuni (anxietate, frică, îngrijorare, comportament obsesiv-compulsiv); glandele suprarenale - responsabile cu reglarea stărilor de stres hormonal; cavitatea bucală (papilele gustative), esofag, stomac, intestin subţire.