Main menu

header

653 3 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Popularitatea în creștere spectaculoasă a dietei bazate exclusiv pe crudități se datorează în primul rând adoptării acesteia de vedete de primă vizibilitate, ca Sting sau Gwyneth Paltrow, precum și efectelor vizibile și rapide de scădere în greutate. Dar semnalele de alarmă legate de urmările pe termen lung nu contenesc.

Rezultate spectaculoase pe termen scurt

Foarte mulți „specialiști” în wellness recomandă adoptarea acestui tip de dietă, așa-numita raw vegană. În cadrul acestei diete, cele mai consumate tipuri de alimente sunt: fructele şi legumele proaspete, diferitele tipuri de nuci (alune de pământ, nuci autohtone, macadamia, fistic etc.), care pot fi consumate ca atare sau sub formă de lapte, cerealele şi leguminoasele germinate (încolţite), grăsimile vegetale presate la rece (uleiul de măsline). Pe de o parte, este drept că rezultatele sunt spectaculoase pe termen scurt: în două săptămâni se pot pierde până la nouă kilograme. Pe de altă parte însă, adoptarea acestei diete pe termen lung poate fi fatală, arată independent.co.uk.

Tubul digestiv este solicitat la maximum

Potrivit profesorului Steven Jones, expert în genetică, fost șef al catedrei de Genetică din cadrul „University College”, din Londra, organismul uman a evoluat, și oamenii nu mai sunt capabili să proceseze cruditățile dacă acestea sunt singura formă de hrană. Atunci când este urmată dieta raw vegană, alimentele consumate dau organismului nutrienţi în formă crudă, în acest fel toate glucidele, proteinele sau lipidele sunt introduse alături de o cantitate ridicată de fibre. Însă organismul uman digeră foarte greu fibrele, şi astfel tubul digestiv este solicitat la maximum. Din cauza faptului că aceste alimente au nutrienţi energogeni care nu pot fi separaţi şi apoi prelucraţi, acestea vor fi utilizate digestiv puţin, mai exact, ceea ce se consumă nu se poate reține.

Adepții riscă „să moară de foame”

Specialistul atrage atenția că, în cazul în care o persoană mănâncă doar crudități, riscă „să moară de foame” după șase luni. „Suntem singura specie care poate flămânzi dacă se hrănește doar cu crudități. Am pierdut enzimele necesare pentru acest tip de digestie”, punctează Jones. Dar rezultatele imediate și vizibile atrag tot mai multe persoane către acest tip de dietă. Unii consideră că astfel slăbesc repede și mult, alții, că nu pierd vitaminele și mineralele prin tratarea termică a alimentelor. Ca urmare, în frunte cu vedetele, tot mai multe persoane trec la dieta raw vegană, în ciuda alarmelor.

„Am pierdut enzimele necesare pentru acest tip de digestie“ (Steven Jones, expert în genetică)