Main menu

header

624 3 1de Roxana Istudor

Un studiu de dată recentă derulat de Imperial College din Londra a observat speranța de viață în 35 de state industrializate până în anul 2030. Grație unui mod de alimentație specific, se estimează că locuitorii Coreii de Sud vor fi campionii vârstei înaintate, cu o proiecție de 90,8 ani în rândul femeilor și 84 de ani pentru bărbați.

Alimentaţia care prelungeşte viața

Potrivit unuia dintre autorii studiului, James Bennett, pe lângă accesul la sisteme moderne de sănătate și renunțarea la unele obiceiuri nocive, este vorba în primul rând despre alimentație. Specialistul citează regimul tradițional urmat de locuitorii Coreii de Sud ca pe un exemplu de alimentație care prelungește viața, notează „The New York Post”. Printre secretele acestor meniuri care cuceresc tot mai mult lumea occidentală se remarcă un condiment special, kimchi, care este prezent în mai toate felurile de mâncare, mixurile de legume care asigură sănătatea colonului, detoxificarea și aportul de nutrienți importanți, precum și pasta de ardei iute, consumată alături de unele feluri speciale.

Mâncare populară și sănătoasă

Bibimbap este, probabil, una dintre cele mai renumite, mai răspândite și mai gustoase rețete din Coreea de Sud. Chiar dacă se poate ca această țară să fie un mister din multe puncte de vedere, acest fel de mâncare a fost gustat în multe părți ale lumii. Este un fel simplu, reprezentat de un amestec de orez cu carne și legume asortate. Cele mai originale versiuni ale acestui fel de mâncare includ carne crudă și un gălbenuș tot crud, dar în general se preferă variantele cu toate ingredientele gătite.

Rețetă de bibimbap

Felul cel mai cunoscut din Coreea de Sud (de altfel, ușor de preparat de oricine) are nevoie de următoarele ingrediente: 100 g carne de vită tocată, 1 lingură cu sos de soia, 1 lingură cu ulei de susan, 1 linguriță cu zahăr (de preferință brun), 1/4 linguriță cu usturoi măcinat, 1 linguriţă cu oţet 250 g spanac, 100 g ciuperci shiitake, 120 g morcovi, 1/2 linguriță cu sare, porții de orez fiert în funcție de câte persoane sunt la masă și câte 1 ou pentru fiecare porție. Mod de preparare: carnea se amestecă bine cu sosul (din ulei, sare, usturoi și o linguriță cu oțet) și se ține pe foc aproximativ cinci minute. Se călesc morcovii tăiați julien timp de circa trei minute, apoi și ciupercile, după care se adaugă spanacul. În vasul de servit se pune orezul, peste care se așază carnea, legumele, iar deasupra câte un ou ochi pregătit pentru fiecare porție.