Main menu

header

621 3 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Rosie Mercado era o femeie frumoasă, dar supraponderală, care visa să devină un fotomodel cunoscut. Ca într-un cerc vicios, cu cât își dorea mai mult cu atât se simțea mai frustrată că nu reușește și se afunda mai mult în mâncat. Până într-o zi când o întâmplare aparent banală a fost momentul de cotitură din viața sa.

Un zbor i-a schimbat viața

Rosie Mercado a fost întotdeauna îndrăgostită de haine și i-a plăcut să pozeze. Nici chiar faptul că la 31 de ani cântărea 185 de kilograme nu părea să o îndepărteze prea tare de visul său. Până când într-o zi din vara anului 2011, frumoasa brunetă se afla la bordul unui zbor care o ducea din Las Vegas la New York. În momentul în care a vrut să se aşeze pe scaunul său, o însoțitoare de bord i-a atras atenția că îi va fi imposibil să încapă. „Doamnă, nu puteți forța scaunul. Va trebui să cumpărați un bilet în plus dacă vreți să aveți loc”, i-a spus aceasta. Într-un interviu acordat pentru The New York Post, Rosie își amintește că nu era totuși prima oară când cineva îi spunea că este supraponderală. Din ce în ce mai des, greutatea sa stătea în calea stilului de viață pe care și-l dorea în calitate de fotomodel. „Agențiile de modelling mă contactau după ce vedeau fotografii cu fața mea, care nu arăta foarte mare. În schimb, erau șocați când îmi vedeau șoldurile de 165 de centimetri”, a explicat Rosie.

„Aveam niște alegeri complet nesănătoase în materie de mâncare”

621 3 2Încet, încet, tânăra de 31 de ani a început să devină din ce în ce mai conștientă și mai frustrată de felul în care arăta. Chiar și viața de familie avea de suferit. De multe ori, ea era nevoită să angajeze o dădacă să aibă grijă de copii la Disneyland, pentru că ei îi era interzis să urce în trenulețele destinate copiilor. De asemenea, relația sa cu propria dietă era devastatoare. Rosie mânca foarte mult, pentru că doar așa simțea că poate înlătura stresul. „Aveam niște alegeri complet nesănătoase în materie de mâncare. Burgeri cu cartofi prăjiți de la McDonald’s în loc de legume și fructe. Sănătatea mea nu era pe lista priorităților, și asta afecta tot ceea ce făceam, inclusiv timpul pe care îl petreceam cu copiii mei”, a mărturisit Rosie. Toate acestea s-au adunat de-a lungul anilor. Însă episodul din avion a fost momentul-cheie care a determinat-o pe Rosie să decidă că este timpul să slăbească.

„Mănâncă proteine bune și legume. Bea multă apă și aleargă!”

Curând după aceasta, Rosie Mercado a renunțat treptat la mâncarea de tip fast-food și a trecut la un regim bazat pe proteine bune, fructe și legume. De asemenea, ea a luat legătura cu un antrenor de fitness care a sfătuit-o să meargă la sală de șase ori pe săptămână pentru câte o sesiune de o oră. Schimbarea nu a survenit imediat, ci i-a luat ceva timp lui Rosie să se obișnuiască astfel cu noul său stil de viață și de alimentație. Dar cu multă voință, a reușit ca, în patru ani, să treacă de la numărul 34 la haine la numărul 16. În kilograme, ea a slăbit de la 185 de kilograme la 93 de kilograme. Rosie a pierdut kilograme fără să facă eforturi supraomenești: doar un regim de viață echilibrat și sport. „Înainte aveam 185 de kilograme, acum am 93!”, scria ea într-o postare pe o rețea de socializare la sfârșitul anului 2015. „Cum faci să slăbești?”, se întreba ea retoric în aceeași postare. „Mănâncă din trei în trei ore! Bea un shake proteinic în fiecare zi, dar ai grijă să fie sărac în carbohidrați și în zahăr. Mănâncă proteine bune și legume. Bea multă apă și aleargă. Sau, dacă nu poți să alergi de la început, fă, pur și simplu, mișcare timp de 45 de minute pe zi, de șase ori pe săptămână”, a venit răspunsul său.

„Tot ce trebuie să faci este să te ridici, să mergi mai departe și să câștigi putere din eșec”

621 3 3Rosie a continuat postarea cu o încurajare pentru toate femeile care se luptă cu kilogramele în plus. „Nimeni nu poate face munca asta pentru tine. Nimeni nu te poate motiva mai bine decât o poți face chiar tu. La fel cum singura persoană care găsește scuze ești tot tu! Tu ești deci singura care te poate ajuta să ai succes! Concentrează-te, fă-ți ordine în viață, ai încredere, acționează și fii disciplinată!”. Rosie Mercado a aflat pe propria piele că succesul nu vine singur și nu este ușor de atins. Partea bună constă în faptul că nu este nici imposibil. „Nu poți avea succes peste noapte, și trebuie să te aștepți și la momente de eșec. Tot ce trebuie să faci este să te ridici, să mergi mai departe și să câștigi putere din eșec. Tot ce ai nevoie pentru a reuși se află deja în tine”, este sfatul ei pentru femei.

„Nu a fost o aventură prea ușoară. Am avut multe urcușuri și coborâșuri. Dar când compari calitatea vieții mele de acum cu cea de dinainte, știu sigur că a meritat efortul“ (Rosie Mercado)

Participă la prezentări de modă pentru companii care promovează ţinutele supradimensionale

Între timp, Rosie Mercado a mai slăbit câteva kilograme, scăzând sub pragul psihologic de 90 de kilograme la 1,80 metri înălțime. În prezent, ea se mulțumește cu greutatea pe care a obținut-o și dorește ca, pentru o vreme, doar să o mențină. Însă lupta sa nu se oprește aici. Frumoasa brunetă visează să ajungă la 80 de kilograme și să se oprească acolo. Cert este că acum Rosie se poate bucura de micile plăceri ale vieții care până nu demult îi erau interzise. „Când aveam mai multe kilograme în plus nu duceam viața pe care o doream. Acum mă iubesc pe mine și apreciez fiecare moment în care trăiesc și respir”, a spus ea. În plus, de când a slăbit, cariera lui Rosie Mercado a luat o turnură fericită. În aprilie 2014, ea a semnat un contract cu faimoasa agenție de modele True Model Management. În plus, a participat la mai multe prezentări de modă pentru companii care promovează ținutele supradimensionale. Cu toate acestea, cea mai mare bucurie a sa este faptul că, simțindu-se mult mai bine, acum poate petrece mai mult timp cu copiii săi. „Nu a fost o aventură prea ușoară. Am avut multe urcușuri și coborâșuri. Dar când compari calitatea vieții mele de acum cu cea de dinainte, știu sigur că a meritat efortul”, afirmă ea.