Main menu

header

620 3 3de Roxana Istudor şi Claudiu I.

Nu se poate spune că există vreo dietă ideală și garantată, dar specialiștii în nutriție continuă s-o caute. Printre cele mai apreciate regimuri alimentare ale momentului se află trei diete: MIND, DASH și TLC, anunță mensfitness.com.

MIND

Sănătatea creierului

Cea mai simplă dietă este considerată în prezent cea denumită MIND, arată cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Rush, din Chicago. Este țintită spre prevenirea declanșării bolii Alzheimer și are la bază 15 componente: zece alimente din grupa celor care mențin sănătatea creierului (legume cu frunze verzi, legume în general, nuci, fructe de pădure, mazăre, cereale integrale, pește, carne de pui, ulei de măsline și vin) și cinci din categoria celor nesănătoase (carne roșie, unt și margarină, brânză, paste, dulciuri). Nu există restricții speciale, dar acest tip de dietă recomandă zilnic cel puțin trei porții de cereale integrale, una de legume cu frunze verzi și alta de legume de orice fel. Alături se poate consuma vin în cantitate moderată, o gustare alcătuită din nuci sau semințe la două zile, fructe de pădure de două ori pe săptămână și pește cel puțin o dată la șapte zile.

DASH

Buna funcționare a inimii

620 3 4Dieta DASH este direcționată spre problemele inimii, ale cărei afecțiuni au ajuns cel dintâi ucigaș la nivel mondial. Are efect benefic asupra tensiunii arteriale și în general asupra sistemului cardiovascular. Permite consumul de fructe, legume, cereale integrale, proteine vegetale și lactate degresate. Sunt de evitat dulciurile, alimentele pline de calorii, carnea roșie și, nu în ultimul rând, sarea peste limita admisă. Per ansamblu, dieta DASH este bazată pe cele mai comune sfaturi ale nutriționiștilor pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Flexibilă și echilibrată, recomandă consumul de nuci și semințe o dată pe săptămână, iar pe cel de dulciuri, chiar dacă nu-l restricționează, îl limitează la maximum. De remarcat că această dietă a ieșit pe primul loc între recomandările specialiștilor în nutriție din toată lumea, în primul rând din perspectiva menținerii sănătății, și nu neapărat ca o cale spectaculoasă de pierdere în greutate, notează usnews.com.

TLC

Colesterolul în control

Scopul dietei TLC este acela de a scădea nivelul colesterolului (până la 10% după şase săptămâni de regim). Se bazează în primul rând pe decizia psihologică a celor care vor să o urmeze de a-și schimba stilul de viață definitiv în favoarea sănătății. La capitolul alimentație, dieta TLC recomandă tăierea drastică din meniu a grăsimilor saturate, deci sunt interzise (sau cel puțin limitate la maximum) cărnurile grase, lactatele nedegresate și prăjelile. Per total se urmărește reducerea consumului de colesterol în paralel cu creșterea aportului de fibre alimentare. Acest tip de dietă poate fi urmat și în cazul în care este prescrisă medicație pentru scăderea colesterolului și este, de asemenea, foarte important ca persoanele care recurg la acest regim să nu fumeze. În cifre, grăsimile saturate trebuie să reprezinte sub 7% din calorii, în schimb, carbohidrații pot reprezenta și 60% din aportul caloric. Sunt permise, ca și în celelalte regimuri, carnea slabă, peștele, lactatele degresate, fructele și legumele, cerealele integrale, semințele și nucile. Acest program alimentar este recomandat de Institutul Național de Sănătate al SUA.

„A doua zi a unei diete este întotdeauna mai uşoară decât prima“ (Jackie Gleason)