de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Pe Insula Lanzarote, din Spania, golurile conice construite în straturi de cenușă vulcanică produc struguri care au fost creați de generații de ingeniozitate și muncă. Pe lângă peisajul inedit, aproape selenar, vița-de-vie care se dezvoltă aici generează vinuri de excepție, într-un loc ca de pe altă lume.
Rod din cenușă
Privite de la distanță, podgoriile insulei Lanzarote prezintă puține semne de viață. Terenul de culoare neagră este acoperit cu o serie de goluri conice, ca amprentele unui gigant mitic. Oricine se apropie poate vedea în fiecare crater ceva uluitor: viță-de-vie. Acest lucru este cu atât mai uimitor cu cât cea mai estică dintre Insulele Canare, „Insula Vulcanului”, are peste 300 de cratere și evocă înfățișarea Pământului înainte de apariția umanității. Vulcanii de aici au transformat viața pe insulă, care a devenit complet neprimitoare din cauza stratului gros de cenuşă vulcanică. Puținii locuitori din Lanzarote rămași după erupțiile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea au săpat efectiv cu mâna în cenușă pentru a planta viță-de-vie, iar minunea s-a întâmplat: chiar dacă Lanzarote primește doar 150 mm de precipitații și este un loc bătut de vânturi aprige, vița-de-vie plantată în conuri și acoperită la rădăcină cu cenușă a rezistat - și a dat rod.
Condițiile dure țin dăunătorii la distanță
Se poate spune că în Lanzarote s-a ridicat o regiune viticolă din cenușă. Înființată în 1775, El Grifo este cea mai veche cramă din Canare și una dintre cele 10 cele mai vechi din Spania. Strugurii care predomină aici sunt Malvasía Volcánica, un soi alb găsit doar în arhipelag și cultivat în principal pe Lanzarote, reprezentând 60% din producția insulei. Restul este în mare parte o combinație a soiurilor albe Listán Blanco, Vijariego Blanco și Moscatel de Alejandría, plus roșu Listán Negro și Syrah. Unele plante au aproape 200 de ani, datorită faptului că aceste podgorii nu au fost niciodată infestate cu filoxera, o insectă care a decimat multe crame europene în anii 1800 - peisajul aspru și vânturile persistente au ținut mereu dăunătorii la distanță de Lanzarote. „Acest lucru le permite plantelor să rămână sănătoase și să producă vinuri mai proaspete decât te-ai aștepta de la un climat semideșert”, explică somelierul Josep Roca, de la El Celler de Can Roca, din Girona, Spania.
95% din podgoriile de pe Insula Lanzarote sunt cultivate folosind fungicide naturale
Toată munca se face manual
În Lanzarote, elementul uman, cu munca sa titanică, este crucial. Toți specialiștii consideră că eforturile uriașe ale cultivatorilor de a scoate fructele din terenul ostil fac aceste vinuri unice și inedite. Lucrarea în vie trebuie făcută manual, cultivatorii intră și ies pe aceeași cale îngustă, pentru a evita destabilizarea structurilor care captează și păstrează puțina apă venită din precipitații, iar când recoltarea începe, la sfârșitul lunii iulie, strugurii sunt culeși în lăzi mici, sub Soarele arzător. Oamenii parcurg micile podgorii cu 20 de kilograme de struguri pe umăr, pentru a ajunge la un camion care se află și la 500 de metri distanță, golesc lada, se întorc și repetă totul de circa 40 de ori. Condițiile climatice și de sol fac imposibilă recoltarea mecanizată…