de Silviu Ghering și Adrian Barna
Cascada Lolaia este o atractie turistică naturală spectaculoasă aflată la o altitudine de 1.050 de metri în nordul Parcului Național Retezat, în valea pârâului Nucșoara, care colectează apele pârâurilor Pietrele, Stânișoara, Galeșu și Valea Rea. Apele limpezi care se strecoară printre stânci și bolovani uriași, rămășițe ale unor foști ghețari (din „istoria” cărora își trag „viața” pârâurile amintite mai sus), au făcut faimos pârâul Nucșoara, care se varsă în râul Strei. „Apa adunată în patul ros în piatră, taie un defileu terminat la circa 1.000 de metri altitudine, cu un prag de 15 metri peste care apa se rupe în două fâșii cu zgomot de tunet”, consemna geograful Nae Popescu, în volumul „Munții Retezat” (1973).
Ușor accesibilă, pe trepte cu balustrade de lemn
Cascada Lolaia poate fi vizitată pe tot parcursul anului, fiind ușor accesibilă prin localitatea Cârnic, situată de-a lungul drumului care traversează satul Nucșoara, comuna Sălașul de Sus. De la Cârnic, mai sunt doar 20 de minute de mers pe jos până la cascadă. Accesul la cascadă este înlesnit cu trepte și balustrade din lemn. De la cascada Lolaia se deschid multiple posibilități de drumeții montane spectaculoase. În condiţii de vară puteți ajunge la cabana Pietrele în 2 ore, cabana Genţiana în 2,5 ore, lacul Galeşu în 3,5 ore, lacul Bucura în 4,5 ore, vârful Retezat în 5,5 ore.
Legenda care „curge” odată cu apa...
Și, ca orice loc frumos din România noastră frumoasă, și cascada Lolaia are propria sa legendă. „Demult tare, la un sfârșit de vară, o frumoasă ciobăniță cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucșoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriașă și înfricoșătoare s-a abătut asupra turmei și, cu mare lăcomie, a mâncat toate oile. Pe loc, de frică, cosițele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Și acum, la cascada Lolaia, se văd cele două cosițe despletite ale fetei, curgând ca două șuvoaie argintii”, ne povestește... Administrația Parcului Național Retezat.
De la Hațeg sunt 23 de kilometri până în Cârnic, pe traseul: Haţeg - Sântămărie Orlea - Ciopeia - Ohaba de Sub Piatră - Sălaşu de Jos - Paroș - Sălaşu de Sus - Mălăieşti - Nucşoara - Cârnic, pe E79 până la Ohaba de sub Piatră, DJ667A până la Cârnic. Sunt disponibile 7 curse de autobuz pe zi, prima la ora 6:30, ultima la 17:30