de Cătălina Tăgârță
Empatia este capacitatea de a înțelege și de a simți ceea ce simte o altă persoană. Aceasta implică nu doar ascultarea, ci și punerea în locul celuilalt. Empatia și respectul sunt valori fundamentale, care contribuie la construirea unei societăți mai armonioase și mai înțelegătoare. Este esențial să le transmitem aceste principii copiilor încă de la o vârstă fragedă, pentru a-i ajuta să dezvolte relații sănătoase cu cei din jur chiar și atunci când există divergențe de opinie. În continuare voi prezenta câteva modalități prin care să învățați copiii cum pot crește empatia față de cei din jur și să prevină situațiile tensionate.
Încurajați comunicarea deschisă
Spuneți-le copiilor povești despre situații în care cineva a avut nevoie de ajutor. Întreabă-i ce ar face în acea situație și cum ar putea ajuta. Organizați jocuri de rol în care să joace diverse situații emoționale. Aceasta îi ajută să exploreze diferite perspective și sentimente. Încurajați-i să vorbească despre sentimentele lor și să asculte activ atunci când alții își împărtășesc emoțiile. Învățați-i să pună întrebări pentru a înțelege mai bine perspectiva celuilalt. Există riscul să nu fie de acord cu ce spune cealaltă persoană, însă întotdeauna ei pot alege cum anume să reacționeze.
Promovați respectul
În primul rând e necesar ca părinții să fie un model pentru comportamentul respectuos. Copiii învață observându-i pe adulți. Așadar, nu e suficient să le vorbiți! Arătați-le cum să respecte opinia celorlalți, chiar dacă nu sunt de acord. Puteți face asta apelând la diverse instrumente. Spre exemplu, folosiți cărți și filme care prezintă diverse culturi, stiluri de viață și perspective. Discutați despre importanța respectului pentru diferențele dintre oameni. Organizați excursii la muzee, expoziții sau evenimente culturale pentru a expune copiii la diversitatea umană. Învățarea respectului se poate face și prin munca în echipă. Proiectele de grup și activitățile comune îi învață să colaboreze, să negocieze și să respecte contribuțiile fiecărui membru al echipei.
Arătați-le cum să gestioneze conflictele
Învățaţi-i pe copii să asculte activ atunci când apare un conflict, fără a întrerupe sau a critica. Ajutaţi-i să identifice și să exprime sentimentele care apar în timpul unui conflict. Cei mici e necesar să învețe să spună: „Mă simt... pentru că...”, pentru a clarifica cum se simt și de ce. Atunci când este cazul, învățaţi-i să găsească soluții de compromis și să negocieze pentru a rezolva conflictele într-un mod respectuos și echitabil.
Creați un mediu de învățare susținător
Așa cum am mai spus, copiii învață cel mai bine prin observare și imitare. Așadar, asigurați-vă că sunteți un exemplu bun pentru ei. Iar dacă nu sunteți încă prea mândri de voi profitați de fiecare zi pentru a deveni mai buni! Puteți chiar să stabiliți reguli clare privind comportamentul respectuos și să discutați cu cei mici consecințele nerespectării acestora. Însă e necesar să fiți consecvent în aplicarea regulilor.
Participați la activități de grup
Participarea la activități de grup, cum ar fi sporturile de echipă sau cluburile de interes, ajută copiii să învețe să respecte și să colaboreze cu alții. Copiii e necesar să învețe și importanța continuității și a repetiției. Nu este suficient să facă o dată și gata. Nu degeaba se spune că: „Așa cum faci un lucru din viața ta, așa le faci pe toate”. Ei bine, asigurați-vă că și voi, adulții, dați dovadă de consecvență în ceea ce faceți. Nu uitați că este nevoie să oferiți feedback pozitiv și constructiv atunci când copiii demonstrează comportamente empatice și respectuoase. Fiecare mic progres îi va motiva să continue în demersurile începute. Desigur, strategiile și metodele pot fi adaptate în funcție de vârsta și nevoile individuale ale copiilor. Însă când părinții, adulții, dau dovadă ei înșiși de comportament respectuos și sunt empatici cu cei din jur, indiferent despre cine ar fi vorba, copiii vor prelua mult mai ușor acest tip de comportament. Așadar, profitați de fiecare zi pentru a-i pregăti să devină adulți responsabili și integri.
Explicaţi-le nevoia de a accepta diferenţele
Să presupunem că, într-o clasă, se află un copil care provine dintr-o categorie defavorizată. Îi putem da chiar un nume: Ana. Ana nu are aceleași posibilități financiare ca majoritatea colegilor. Ea nu poartă haine de firmă și nu își permite să meargă în excursii costisitoare. Mai mult, ascultă muzică populară, pe care unii colegi o consideră demodată. Cum îi ajutăm pe copii să înțeleagă de ce este important să o includă pe Ana în activitățile lor și să o respecte? Iată câteva idei care v-ar putea fi de folos.
Sugestiile prezentate pot fi adaptate în funcție de nevoi, de vârsta copilului și de deschiderea părintelui către schimbare și dezvoltare personală.