Main menu

header

901 18 1de Cătălina Tăgârță

Stima de sine crescută vă ajută să aveți atitudinea potrivită pentru a acționa și a vă atinge obiectivele. Există mai multe metode pentru creșterea stimei de sine. Primul și cel mai important pas este autocunoașterea, acceptarea și iubirea de sine. Dezvoltarea personală poate contribui la creșterea încrederii și a stimei de sine. Aceasta vă oferă instrumentele și cunoștințele necesare de care aveți nevoie pentru a vă simți împăcați cu voi.

Redescoperiți-vă puterea interioară

Puteți începe fie cu cărți de dezvoltare personală, articole, fie cu ședințe de psihoterapie sau programe de coaching. Acesta din urmă vă poate ajuta să vă atingeți cu ușurință obiectivele, lăsându-vă spațiul necesar pentru a vă redescoperi puterea interioară și creând contextul potrivit pentru autocunoaștere. Unele persoane rezonează mai bine cu anumite metode decât altele. De aceea e bine să testați și să vedeți ce vi se potrivește. Decideți acum să investiți timp în voi, indiferent că este pentru îndeplinirea obiectivelor, pentru echilibrarea gândurilor negative sau pentru dezvoltarea de noi abilități. Așadar, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a deveni mai încrezători luați în considerare posibilitatea de a începe cât mai curând dezvoltarea personală. Iată câțiva pași simpli prin care fiecare își poate crește stima de sine.

1. Autocunoașterea

901 18 2Începeți cu autocunoașterea. Pare simplu, dar multe persoane nu sunt conștiente de potențialul pe care îl au, nu își cunosc calitățile și valorile și doar au impresia că știu totul despre ele. Dar ignorând aceste aspecte esențiale practice nu trăiesc intenționat! Așadar, la acest pas vă provoc să derulați procesul autocunoașterii prin realizarea unei liste cu 100 de calități. Acesta este un exercițiu pe care îl recomand frecvent participanților la cursurile mele și de fiecare dată primesc aceleași reacții: 100 este un număr prea mare! Nu știu dacă am măcar 5… Daţi-mi voie să vă contrazic și pe voi, dacă gândiți la fel. Aparent da, 100 e un număr mare, dar fiecare dintre noi are un număr suficient de mare de calități, doar că nu suntem conștienți de ele. Și cu cât știm mai puține despre noi, cu atât stima de sine e mai scăzută. Începeți să completați lista chiar astăzi, cu cele câteva calități pe care le știți, apoi lăsați-o deschisă și completați zilnic. Puteți să rugați și câțiva prieteni să vă spună cinci-şase calități pe care le văd la voi, sau câteva lucruri la care ei cred că sunteți buni și pentru care ar apela la voi să îi ajutați la nevoie. Apoi repetați procesul cu partenerul de viață, cu mama, cu vecina, și veți vedea că lista se va umple cu rapiditate. În plus, veți afla probabil lucruri despre voi pe care le ignorați!

2. Redefinirea valorilor

Am avut un articol întreg pe tema valorilor. Reveniți asupra lui să aflați mai multe, dacă nu ați făcut-o deja! Și fiți atenți la valorile pe care le scoateți în față, să reflecte comportamentul vostru de zi cu zi.

3. Acceptarea

Multe persoane tind să accepte cu ușurință părțile lor negative, le vine greu să accepte complimentele sau să recunoască faptul că au și părți bune, pozitive. Fiecare persoană are plusuri și minusuri, învățați să vă acceptați așa cum sunteți și să trăiți în echilibru. E ok să vă doriți mai mult, dar dați-vă voie să acceptați și ce e bun și frumos, fiți recunoscători pentru ce aveți și dați-vă voie să credeți în voi, astfel veți fi și veţi avea din ce în ce mai mult!

4. Comparația cu voi înșivă

O greșeală pe care eu am făcut-o multă vreme a fost să mă compar cu cei din jur. Pentru că așa suntem educați încă din copilărie: „Mănâncă repede că termină X înaintea ta!”, „Nu mai face asta că e urât, Y nu face așa!”. Și, ușor ușor, începem să îi imităm pe cei din jur, încercând din răsputeri să devenim minicopii ale lor, ceea ce ne răpește puterea de a fi autentici, curajul de a îndrăzni să facem lucruri noi, de a fi inovativi. Încetați să vă mai comparați cu alții! Comparați-vă doar cu voi, cei de ieri, cei de anul trecut, vedeți ce ați învățat între timp și dați-vă voie să fiți autentici!

5. Renunțarea la convingerile limitative

Toți suntem creați cu un potenţial infinit. Doar că mulți oameni nu își dau voie să crească, se autosabotează! Accesați-vă puterea interioară și veți ajunge acolo unde vă doriți! Însă pentru asta e necesar să renunțați la convingerile limitative. Pe parcursul călătoriei noastre ne putem lovi de critici, de reținerile altora, de descurajările lor, însă fiecare e responsabil pentru propria viață și trebuie să decidă singur dacă vrea să scape de convingerile eronate care îl țin pe loc.

6. Eliminarea cuvântului „trebuie”

Eliminați acest cuvânt din vocabularul vostru. Folosirea lui ne dă sentimentul că altcineva ne cere să facem un anumit lucru. A cui e vocea aceea care spune că trebuie? Încercați să o identificați și vedeți dacă aveți cu adevărat nevoie de acel lucru. Nu toate sarcinile de pe lista de „to do” trebuie făcute. Funcționați după metoda Pareto și veți fi mult mai eficienți și satisfăcuți!

7. Iubiți-vă!

Asta înseamnă să faceți ceva pentru voi, zilnic. Relaxați-vă, beți cafeaua ascultând muzică, faceți meditație, orice simțiți nevoia. Mie, spre exemplu, îmi place să scriu! Și fac asta zilnic, în proporție de 80%-90% din cazuri.

8. Schimbări mici în fiecare zi

Crearea noilor obiceiuri durează, în medie, patru-cinci săptămâni și necesită devotament. Asta înseamnă că e nevoie să faceți pași mici și să fiți consecvent. Doar așa veți ajunge să vă creșteți stima de sine și să atingeți acele obiective mari pe care vi le-ați propus.

9. Fără gânduri și sentimente toxice

Dacă ați avut parte de evenimente mai neplăcute în trecut, încetați să vă întrebați: „Cum ar fi fost dacă...?”. Asta vă ține într-o energie negativă. Mai bine notați ce ați învățat din experiența respectivă, căutați aspectele pozitive, acele lucruri care nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă acea experiență nu ar fi avut loc, și veți vedea că, scăpând de reziduurile emoționale, va crește și stima de sine.

10. Învățați un pic, aplicați un pic

Acesta este principiu de bază, pe care l-am învățat încă din primele zile după ce am intrat în echipa Maxwell Ledership Certified Team. Nimic nu e posibil fără acțiune, așa că acționați azi, ca până mâine să aveți deja o lecție învățată. Acțiunea face diferența între cei care reușesc și cei care stau pe bară și așteaptă un… moment oportun!

11. Iertați!

Când iertați, lăsaţi trecutul în urmă și vă daţi voie să priviţi către viitor. Așa-i că vă simţiți mai bine, mai generoşi, mai puternici? Iertând, ne facem nouă un bine, pentru că ne regăsim echilibrul emoțional. A ierta nu înseamnă a uita, nici a căuta scuze pentru ce s-a întâmplat. Recunoașteți pur și simplu evenimentul și durerea resimțită. Vă veți elibera.

12. Fiți autentic

Acceptați-vă unicitatea, cu tot cu defecte! Uneori, defectele care vă pot împinge să acționați într-un anumit fel la un moment dat vă pot conduce apoi spre succes.

13. Păstrați-vă focusul!

Vreau să vă las cu un singur gând: ieșiți din zona de confort și puneți-vă în valoare! Dacă voi credeți că puteți, veți reuși! Nu așteptați ca altcineva să creadă în voi.

Dacă sunteți interesați de dezvoltarea pe plan personal sau profesional, vă invit să participați la un curs de patru săptămâni, online, GRATUIT. Acesta vă poate oferi prilejul să vă cunoașteți mai bine și să vă redescoperiți potențialul și calea! Detalii pe e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Priviţi-vă în oglindă şi admiraţi „partenerul”, iubiţi-l, aveţi încredere că este capabil să treacă peste orice barieră care „îl” ţine în loc

Ţineţi un jurnal de recunoştinţă

Exercițiile de recunoștință sunt foarte utile. Țineți zilnic evidența a trei lucruri importante care s-au petrecut peste zi. La finalul săptămânii veți avea cel puțin 21 de motive de recunoștință. Reflectați puțin asupra celor însemnate și sigur veți deveni mai încrezător în forțele proprii. Așa-i că sunteți o persoană valoroasă?