Main menu

header

883 23 1de Roxana-Ioana Ancuța

Claudia Stroe (foto) are 55 de ani și de 30 de ani lucrează în domeniul entertainmentului. Acum câțiva ani a participat la show-ul TV „Românii au talent” cu un spectacol de artă a baloanelor din săpun. De altfel, această pasiune i-a adus un loc în „Cartea Recordurilor” pentru artistul care a reușit să desprindă cele mai multe baloane de săpun dintr-unul singur. Trăiește o viață, am putea spune, aproape magică. La propriu și la figurat. Este căsătorită cu magicianul Robertino și fiecare filă a vieții ei este o poveste. O poveste despre frumos, despre creație, despre păpuși, tablouri, bijuterii din lână și baloane de săpun. Claudia are multe talente. Despre ele, ne spune chiar ea.

„Este o fibră prețioasă, luxoasă și versatilă”

883 23 2- Claudia, care este povestea ta de artizan?

- Povestea mea de artizan începe cu o altă poveste… Mă numesc Claudia Stroe și sunt producător de spectacole pentru copii. Îmi place să spun tot felul de povești de magie. Unele sunt scrise doar cu apă și săpun, altele sunt realizate de mâinile mele, cu ajutorul lânii. De mic copil mi-au plăcut jucăriile și abia așteptam Crăciunul, când știam că voi primi și eu una. Anii au trecut, iar jucăriile au rămas în viața și în inima mea. Acum trei ani, mi-a trecut prin minte un gând. Să fac o jucărie care să îi impresioneze pe micuții mei spectatori. Una de care să îşi amintească cu drag. Astfel s-a născut girafa Bubblică cusută din fetru. Ea mi-a marcat, cumva, destinul. Mi-a deschis noi orizonturi. Așa mi-am dat seama că-mi place să cos și, astfel, a început să prindă contur și această afacere cu jucării lucrate manual din fetru. Am realizat jucării decorative, decoruri 3D, ilustrații 3D după afișe de spectacole și multe alte provocări, toate cusute în fetru. Credeam că asta o să fac toată viața, dar nu… altceva mi se pregătea. Văzusem câteva tutoriale pe YouTube despre împâslirea lânii, dar nu le dădusem importanță. Provocarea a venit când a trebuit să fac un tablou 3D din fetru după afișul spectacolului „Soț de vânzare”. Primele înțepături, la propriu, atunci le-am simțit pe pielea mea. De atunci au trecut trei ani și pot spune că sunt dependentă de filțuit lâna.

- De ce ai ales tocmai lâna?

- Pentru că este o fibră magică, naturală, fină, moale, caldă, colorată, spectaculoasă, vie, inofensivă, durabilă, elastică și are multe alte proprietăți pe care le veți descoperi doar achiziționând un produs din lână. Fie o bijuterie, o jucărie de colecție, un tablou sau un accesoriu de îmbrăcăminte. Lâna este o fibră prețioasă, luxoasă și versatilă. Prin proprietățile sale, aduce un sentiment de viață, la fel ca pielea și părul uman. Fibra de lână este alcătuită din keratină și, spre deosebire de multe alte materiale, nu se simte rece la atingere. De aceea, creațiile din lână sunt „calde” și „vii”.

„Realizez bijuterii parfumate, încălțăminte lejeră de casă, până la eșarfe şi mănuși”

883 23 3- Ce creezi, mai exact, din lână?

- Îmi place să modelez lâna prin tehnici complexe de filțuire uscată cu acul (n.r. - această metodă se face prin înțeparea straturilor de lână suprapuse. Astfel, fibrele se întrepătrund, se fixează una de cealaltă, iar ghemotocul de lână poate fi transformat în orice formă) sau filțuire umedă cu apă și săpun (n.r. - bucata de lână care se dorește a fi lucrată se udă cu apă caldă și săpun și se modelează în podul palmelor, timp de câteva minute, până când devine fermă și densă). Creez de la zâne Waldorf, la picturi calde cu peisaje, portrete umane sau animăluțe de companie. De la bijuterii parfumate, încălțăminte lejeră de casă, până la eșarfe, mănuși sau alte accesorii. Dar cel mai mult iubesc să sculptez în lână. Este un proces complex și de durată în care, cu fiecare înțepătură a acelor, fibrele se blochează între ele și construiesc corpul solid care va alcătui sculptura mea.

- Cât timp lucrezi la un obiect făcut din lână?

- Timpul de realizare diferă de la creație la creație, în funcție de complexitatea acesteia, trebuie să iau în calcul câteva ore sau câteva zeci de zile.

„Am reprodus celebrul personaj de film, Master Yoda”

883 23 4- Care a fost cea mai ieșită din comun creație care ți-a fost comandată?

- Cea mai mare provocare cred ca a fost prima sculptură realizată. Eu fiind un artist autodidact și neavând nicio pregătire în domeniu, am îndrăznit să visez că pot realiza o sculptură din lână, o reproducere a unui celebru personaj de film care mi-a marcat adolescența, respectiv Master Yoda.

- S-a întâmplat vreodată să refuzi vreo cerere de a realiza un obiect din lână? Poate era ceva absurd, sau poate ceva prea greu de făcut…

- Îmi place să realizez propriile mele colecții, dar accept orice provocare de comenzi personalizate. Înainte de a accepta o comandă, îmi rezerv timp pentru studiu și analizez cu multă răspundere cererea, astfel încât să fiu sigură că mă pot ridica la așteptările clientului.

- Un mesaj, un îndemn pentru alți creatori de frumos?

- Când îți place ceea ce faci, nimic nu este greu. Din contră, ești motivat să explorezi și mai mult tainele domeniului în care vrei să excelezi. Depinde foarte mult ce pretenții ai de la tine și unde vrei să ajungi. Astfel încât, cu puțin curaj și determinare, ai șansa să lucrezi pentru tine și să faci ce-ți place.

Personajele create de Claudia Stroe din lână sunt mai mult decât nişte simple jucării

„Cel mai sofisticat obiect a fost statuia sculptată a soţului meu“

883 23 5- Care este cel mai sofisticat obiect pe care l-ai creat din lână?

- Toate creațiile pe care le realizez îmi plac în egală măsură, dar am câteva piese pe care le păstrez pentru colecția mea personală și una dintre cele mai sofisticate lucrări din colecție este o statuie figurativă bazată pe forma umană. Dar nimic nu va depăși emoția realizării statuii sculptate în lână a soțului meu.