Main menu

header

882 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Imaginat și promovat ca un loc în care oamenii își vor putea trăi fanteziile, Metaverse rămâne, totuși, un spațiu virtual, acesta fiind principalul „neajuns” remarcat de utilizatori. Doar că Meta, compania-mamă, intenționează să abordeze frontal această provocare și a inaugurat primele… simțuri din lumea virtuală!

Trimiterea de senzații către buze și dinți

882 25 2Pentru ca experiențele din Metaverse să fie cu adevărat captivante, trebuie extins ceea ce se poate vedea și auzi spre ceea ce se poate simți. Oamenii de știință din Pennsylvania au dezvăluit o nouă tehnologie, care face posibil inclusiv „sărutul” în Metavers, prin trimiterea de senzații către buze și dinți, relatează Daily Mail. Practic, cercetătorii au modificat un set de căști de realitate virtuală (VR), dotându-l cu tehnologie haptică, ceea ce înseamnă că simulează atingerea prin aplicarea de forțe, vibrații și mișcări. Cu ajutorul unei serii subțiri de elemente integrate în partea inferioară a căștii VR se direcționează energia ultrasunetelor către diferite părți ale gurii.

Apă și cafea „băute” virtual, simțite „real”

Setul cu cască prototip, un Oculus Quest 2 adaptat, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Future Interfaces Group, al Universității Carnegie Mellon, din Pittsburgh. Căștile modificate nu necesită niciun echipament pentru a avea efectul scontat în gura unui utilizator. În schimb, componentele sunt sprijinite deasupra nasului. Pe lângă senzațiile care pot imita un sărut, tehnologia poate fi folosită pentru a bea dintr-o fântână virtuală sau dintr-o cană cu cafea aburindă. Potrivit echipei de experți, gura a fost în mare măsură trecută cu vederea de pe lista țintelor VR și realitate augmentată (AR), în ciuda faptului că este pe locul al doilea în ceea ce privește sensibilitatea, după vârful degetelor. Future Interfaces Group a publicat o lucrare de cercetare care detaliază creația sa, precum și un videoclip care arată potențialele aplicații ale feedback-ului haptic la gură, în diferite scenarii virtuale.

„Ne putem gândi la Metaverse ca la un internet întruchipat, în care ne aflăm în loc să vedem doar conținut, unde suntem prezenți cu alți oameni ca și cum am fi în alte locuri, având experiențe diferite, pe care nu le-am putea face pe o aplicație“ (Mark Zuckerberg, fondator Meta)

Impresie de spălat pe dinţi

882 25 3De obicei, feedback-ul haptic aplică vibrații mâinilor unei persoane prin intermediul controlerelor în jocurile video, pentru a se potrivi cu modul de joc. Tehnologia haptică ce se concentrează pe stimularea unei varietăți de simțuri, altele decât doar ceea ce vedem, este considerată crucială pentru a face Metaverse cât mai real posibil. Un alt exemplu de senzație imaginată de cercetători pentru acest spațiu virtual care se extinde văzând cu ochii și care a ajuns inclusiv la tranzacții „imobiliare” și chiar nunți este spălarea dinților. „Am dezvoltat o gamă subțire, compactă, care formează fascicul de traductoare ultrasonice ce produce efecte haptice asupra gurii. Proximitatea acesteia de setul cu cască oferă o oportunitate semnificativă de a activa efecte haptice în cavitatea bucală. Metaverse este încă departe, dar părți din el sunt deja aici și chiar mai multe sunt la orizont”, afirmă cercetătorii.