Main menu

header

881 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Miercurea Sibiului este o localitate situată pe valea râului Secaș, în partea vestică a județului Sibiu la limita cu județul Alba, în Podișul Secașelor, pe DN1, între Sibiu (40 km) și Sebeș (21 km). Declarată oraș în 2004, așezarea este formată din reședința Miercurea Sibiului plus satele Apoldu de Sus și Dobârca. Miercurea Sibiului a fost fondată în a doua jumătate a secolului al XII-lea de coloniştii saşi. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1290, când apare cu numele de Ruhcmark.

Acolo s-a înființat Partidul Național Român

Centrul orășelului este o piațetă largă, cochetă, cu parc, fântână arteziană și un bust reprezentându-l pe sculptorul Corneliu Medrea, personalitate a locului. Piața centrală îi poartă numele, iar artera principală a fost botezată după un alt personaj al istoriei transilvane, Ilie Măcelariu, fruntaș al Partidului Național Român (PNR) și luptător pentru Marea Unire. O clădire impunătoare semnalează pe o placă un mare eveniment petrecut la Miercurea Sibiului în martie 1869: conferința „intelighenției române” care a fondat PNR.

Muzeul Țara Secașelor, mărturia civilizației străvechi a locului

Orice popas la Miercurea Sibiului trebuie musai să includă și vizitarea Muzeului Țara Secașelor. Inaugurat pe 19 mai 2019, este cel mai nou muzeu din bogatul peisaj cultural al județului Sibiu. Puteți vedea acolo exponate reprezentative din zonă, ilustrând aspecte referitoare la istoria, viața cotidiană și ocupațiile locuitorilor, fie români, fie sași sau alte naționalități conlocuitoare. Sediul Muzeului Țara Secașelor este într-o clădire din Piața Corneliu Medrea, la numărul 31, în zona centrală a orașului, în apropierea bisericii greco-catolice și a bisericii evanghelice din Miercurea Sibiului, alte două obiective turistice de vizitat. Muzeul Țara Secașelor expune piese de mobilier, cusături, velințe, costume tradiționale, mijloace de transport, instrumentar agricol, toate puse în valoare și prin intermediul mijloacelor audio-video.

Nu rataţi când ajungeţi în Miercurea Sibiului biserica luterană (evanghelică) fortificată, iniţial romano-catolică (secolul al XIII-lea), biserica greco-catolică, iniţial romano-catolică (1773), biserica ortodoxă „Sfântul Prooroc Ilie“ (construcţie începută în 1862) şi biserica evanghelică fortificată din Dobârca (1481)