Main menu

header

881 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat 2022 Anul Internațional al Sticlei, celebrând astfel moștenirea, importanța și viitorul acestui material în viețile oamenilor. De la designul locuințelor la mobilier și ambalaje personalizate, sticla este același material versatil și sofisticat care a fascinat dintotdeauna omenirea.

Aliat al sănătății

Sticla este ambalajul ideal pentru protejarea planetei. Fabricată în întregime din materii prime găsite în natură, sticla nu dăunează mediului, este singurul material deopotrivă reutilizabil și reciclabil la infinit. De altfel, la nivel european, există ținta ca până în 2030 să existe o rată de colectare de sticlă de 90%. De asemenea, acest material de excepție este și un aliat de calibru al sănătății. Datorită proprietăților sale de protecție, sticla acționează ca o barieră sigură pentru agenții externi, ceea ce înseamnă că produsele pot fi păstrate mai mult timp și mai bine în sticlă, chiar și după ce recipientele au fost deschise.

Piese de mobilier aerisite

881 27 2Tendințele de design interior pentru 2022 au neîndoielnic sticla în prim-plan. De pildă, o colecție vintage de veselă prețioasă poate fi pusă în valoare cu ajutorul unui dulap de bucătărie integral din sticlă, care, în același timp, va asigura și o configurare mult mai aerisită a spațiului. Același efect vizual poate fi obținut și prin utilizarea acestui material pentru ușile dulapurilor, în spatele cărora pot sta cești de cafea în culori îndrăznețe sau borcane cu delicioase dulcețuri. Ultimele tendințe în amenajarea interioară sunt rafturile din sticlă încadrate într-un dulap de sine stătător din același material, inclusiv pe post de cămară tradițională sau ca zonă pentru depozitare a oalelor și tigăilor.

Pereți despărțitori care eliberează vederea în exterior

În cei doi ani de mobilitate limitată de pandemie, oamenii din toată lumea au reevaluat probabilitatea ca locuința să poată aduce natura în interior. Pe lângă abundența de plante, acest lucru poate fi realizat foarte ușor cu ajutorul spațiilor vitrate foarte mari. Și acesta este un trend major în design, iar arhitecții și experții în domeniu aplică pe scară largă principiul vederii ample spre exterior, inclusiv prin uși culisante și pereți despărțitori din sticlă care să nu obtureze vederea afară. „Clienții continuă să solicite proiecte care să-i conecteze cu spațiile din aer liber și adesea nu mai doresc o distincție clară între exterior și interior. Această abordare deschide în mod spectaculos bucătăriile, sălile de mese și camerele de zi”, explică designerul Eilyn Jimenez, din Florida.

Uși franțuzești - tradiție și lumină naturală

881 27 3Unele dintre cele mai frumoase piese de design interior, care nu au ieșit niciodată, practic, din modă, sunt ușile franțuzești, de o eleganță cu totul aparte și care în 2022 cuceresc atât spațiul interior, cât și ieșirea din casă spre terasă. Cu geamurile din sticlă împărțite fermecător, păstrate intacte, ca model, prin tradiție, ușile franțuzești asigură mai multă lumină naturală, foarte importantă pentru sănătatea fizică și psihică a persoanelor care locuiesc în orice casă. De asemenea, un alt trend major de design în Anul Internațional al Sticlei sunt compartimentele interioare din sticlă, în stil industrial, cu uși duble.

Blaturi transparente

881 27 4Un motiv major pentru revenirea în forță a sticlei printre preferințele designerilor, în mobilier și blaturi, este ușurința cu care se curăță aceste suprafețe. Sticla este la mare preț nu doar pentru că arată grozav după curățare, ci și pentru că, neavând „pori”, nu reține în casă microorganisme dăunătoare - un simplu agent antibacterian aplicat pe un blat din sticlă este suficient. Mai mult, aceste piese pot fi personalizate, gravate, colorate și pot reprezenta adevărate accente de interior. Creșterea explozivă a vânzărilor de birouri și măsuțe de cafea din sticlă atestă nu doar un trend, ci și calități de top ale sticlei ca material multifuncțional.

Oglinzile, în mare vogă

881 27 5Sticla amplifică lumina naturală într-un spațiu, îmbunătățind simultan și eficiența energetică. Sticla nu se corodează la expunerea la apă, nu se crapă din cauza temperaturilor extreme, nu își schimbă culoarea atunci când este expusă la lumina soarelui, nu se deformează și nu se va degrada în timp. În plus, din perspectiva designului, oglinzile au proprietatea de a face un spațiu să arate mult mai mare. Ca urmare, unul dintre trendurile majore în 2022 este reapariția spectaculoaselor oglinzi Art Deco, personalizate, cu sticlă vopsită pe spate. Iar pentru amatorii de stil retro există oglinzile ovale de alamă, cele cu rame aurii în formă de scut, sidefate sau ceramice. Tot în mare vogă se dovedesc spătarele de scaun din sticlă, iar lumea lămpilor, lampadarelor, veiozelor, aplicelor și candelabrelor din sticlă este mai înfloritoare și mai expresivă ca niciodată.

„Regina” ambalajelor de lux pentru cosmetice

881 27 6Chiar dacă tehnologiile de ambalare din plastic au parcurs un drum lung în ultimii ani, sticla continuă să domnească pe tărâmul parfumurilor de lux și al ambalajelor pentru produse de îngrijire și înfrumusețare, unde calitatea este rege și interesul consumatorilor pentru „natural” a crescut amețitor. „Sticla face apel la mai multe simțuri - vederea, pentru că strălucește și este o reflectare a perfecțiunii, atingerea, pentru că este un material care duce cu gândul la puritatea naturii, senzația de greutate, care este percepută ca o calitate. Toate aceste experiențe senzoriale nu pot fi transmise cu alt material”, detaliază Samantha Vouanzi, manager al brandului Estal. În același timp, sticla asigură păstrarea calității produselor de îngrijire. Printre cele mai noi tendințe de ambalare din sticlă în segmentele de frumusețe și parfumuri se numără modelele în forme inovatoare, din sticlă turnată.

„Inertă din punct de vedere chimic, sticla asigură compatibilitatea cu orice produs de înfrumusețare, inclusiv cu formulările naturale de îngrijire a pielii, care de regulă sunt extrem de instabile“ Federico Montali, manager Bormioli Luigi, Italia

Ochelari cu indice maxim de refracţie

Deși sticla reprezintă cel mai greu material pentru lentilele de ochelari, are, în același timp, cel mai bun indice de refracție. Lentilele din sticlă sunt, de asemenea, mai rezistente decât cele din plastic. În ciuda greutății suplimentare, un mare număr de persoane continuă să prefere lentilele de sticlă, indiferent că este vorba despre ochelarii cu dioptrii, mult mai eficienți cu acest tip de lentile, sau despre cei de soare, omniprezenți, care permit acest tip de lentile grație reîntoarcerii în prim-planul modei a modelelor cu rame mari.