Main menu

header

880 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Nu foarte mulți turiști aleg Antarctica drept destinație de vacanță, întrucât multe altele s-au dovedit, în timp, mai atrăgătoare, în special cele cu plaje luminoase și ape limpezi. Dar de când alertele referitoare la schimbările climatice vorbesc neîncetat despre topirea accelerată a ghețarilor, „ecuația” s-a schimbat.

„Acum ori niciodată” în fața întinderii de gheață

Deși nu este vorba despre turism de masă în Antarctica, zona atrage, totuși, destui amatori de senzații tari - unii pândesc șansa de a vedea ceva faună specifică zonei acoperite de gheață, alții merg chiar să se cunune, să petreacă luna de miere sau să celebreze diverse momente speciale în cel mai sudic punct al planetei. Există și un mic eșantion care vrea să învețe ceva despre unul dintre locurile de pe Terra în care nu cu mult timp în urmă nu se putea ajunge. În paralel, un segment inedit de turiști, care se tot îngroașă, este cel al „ultimei șanse”. Mai precis, vizitatorii care se grăbesc spre Marea Barieră de Corali sau în nord, în Arctica, vin și în Antarctica din motiv de schimbări climatice accelerate, gândind că imensa calotă de gheață ar putea dispărea și o mai pot vedea „acum ori niciodată”.

Năvală în ecosisteme periclitate

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord urmăresc fenomenul acestui tip de turism cu o îngrijorare tot mai mare. Ca în multe alte cazuri, imediat ce se anunță un pericol major pentru un ecosistem, oamenii dau năvală să-l vadă, fără să realizeze că ar putea accelera daunele. „Turismul în creștere în Antarctica doar de curiozitate sau din dorința unora de a fi exotici pune sub semnul întrebării eficiența apelurilor pentru conservare și eforturile de a educa turiștii în spiritul protejării mediului pe care îl vizitează. Oamenii care merg în zonă nu menționează nimic despre pinguini sau despre alte elemente de ecosistem ca motivație principală. Ei merg în vacanță sau să-și sărbătorească ziua de naștere și au ales Antarctica drept fundal”, punctează specialistul Yu-Fai Leung.

Implică facilități care nu au existat înainte

Studiul derulat de specialiștii americani a fost efectuat înainte de pandemia de COVID-19 și a analizat sezonul turistic 2019-2020 în Antarctica, cu componenta „ultima șansă”. În acel an au fost peste 74.000 de vizitatori, dublu față de totalul înregistrat cu doar cinci ani înainte. Autorii cercetării afirmă că, în timp ce turismul într-un loc precum Antarctica poate fi în principiu un lucru pozitiv, inspirând oamenii să se implice mai mult în eforturile de conservare, creează o mulțime de noi probleme, pentru că atragerea turiștilor implică facilități care nu au existat aici înainte. Pentru a avea o idee cât mai exactă despre motivul pentru care oamenii călătoresc în Antarctica, cercetătorii au chestionat turiștii atât înainte, cât și după ce au călătorit cu vaporul sau cu avionul spre această destinație. Experții au fost uimiți să constate că o bună parte dintre cei care au invocat motive majore, ca „legăturile sociale” sau „o călătorie care se face o dată în viață” au adus ca argument faptul că vizita este probabil „ultima lor șansă” de a vedea Antarctica așa cum este acum, acoperită de gheață cât vezi cu ochii, din cauza schimbărilor climatice.

„Suntem curioși să vedem cum se va schimba acest trend după COVID-19“ (Daniela Cajiao, Universitatea Carolina de Nord, SUA)