Main menu

header

879 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Compania Volocopter a finalizat cu succes zborul inaugural al primului său taxi aerian, VoloCity, de dimensiuni mari, complet electric, despre care susține că ar putea transforma călătoriile urbane și care este pregătit de autoritățile franceze pentru Jocurile Olimpice din 2024, de la Paris.

Curse aeriene urbane la câteva clickuri distanță

879 27 2Vehiculul de decolare și aterizare verticală arată ca o dronă uriașă, cu 18 rotoare, și a decolat de pe aerodromul Pontoise, de lângă Paris. În ciuda numărului mare de rotoare, Volocopter susține că VoloCity este de patru ori mai silențios decât un elicopter convențional, ceea ce face din călătoria cu ineditul mijloc de transport una mai liniștită. Pentru fanii sportului, VoloCity va circula pe două rute: heliportul Paris-Issy-les-Moulineaux spre aerodromul Saint-Cyr și aeroporturile Paris-Charles de Gaulle și Le Bourget și Paris. „Sărbătorim o realizare remarcabilă: punctul culminant al aspirației noastre de a crea un viitor mai bun, în care avioanele electrice și zborurile fără emisii să fie noua dimensiune a mobilității globale. Pe măsură ce Volocopter se deplasează către această nouă frontieră, va face zboruri urbane la doar câteva clickuri de smartphone distanță”, arată reprezentanții companiei constructoare, într-o postare pe blog.

Autonomie de 35 de kilometri

879 27 3Volocopter și-a dezvăluit pentru prima dată conceptul VoloCity în 2015. De atunci, a dezvoltat numeroase prototipuri ale aeronavei și a efectuat 1.500 de zboruri de testare. Mai precis, vehiculul electric de dimensiuni mari pentru decolare și aterizare verticală poate transporta două persoane și poate fi pilotat de la distanță sau de un pilot la bord și are o autonomie de 35 de kilometri. Compania a obținut permisiunea de a zbura de probă în configurații cu sau fără echipaj în Hamburg, Dubai, Helsinki și Singapore, notează Daily Mail. „Odată cu viitoarele Jocuri Olimpice din 2024, stăpânirea acestor noi tehnologii și utilizări într-o zonă dens populată precum Regiunea Paris nu este o opțiune, este o necesitate”, afirmă Alexandra Dublanche, vicepreședinte al Regiunii Ile-de-France.

„VoloCity este un design complet nou de aeronavă, un sistem nou, este complet electric, este ceva ce lumea nu a mai văzut“ (compania Volocopter, Franţa)

Zeci de competitori

Aproximativ 30 de producători efectuează în prezent teste cu aparate de zbor similare VoloCity. De pildă, producătorul european de avioane Airbus a lucrat la un taxi zburător numit inițial Vahana, care apoi a fost redenumit CityAirbus Nextgen. Compania slovacă de inginerie AeroMobil a dezvoltat ceea ce pretinde că este primul taxi zburător cu patru locuri din lume, numit AM NEXT, care este jumătate supermașină, jumătate vehicul de avion ușor și este planificat pentru lansare în 2027. Firma israeliană de tehnologie Urban Aeronautics a proiectat inițial o dronă pentru uz militar, care poate deveni vehicul de transport în orașe. Iar compania germană de tehnologie Lilium Aviation lucrează la o aeronavă cu două locuri care va decola pe verticală folosind 36 de motoare cu ventilatoare electrice dispuse de-a lungul aripilor.