Main menu

header

879 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Recordurile mondiale sunt făcute pentru a fi doborâte și poate nu există o mai bună reflectare a acestui fapt decât vârsta în continuă scădere a recordmenilor. Mulți dintre acești deținători de performanțe supreme sunt copii cu povești impresionante.

Baterist profesionist la 4 ani

Julian Pavone, din Detroit, Michigan, a devenit cel mai tânăr baterist profesionist la doar 4 ani. A început să cânte la tobe la doar 3 luni, în timp ce stătea în brațele tatălui său, care, inspirat, a alimentat interesul fiului său. Julian a apărut în numeroase spectacole și în faimoase show-uri tv, fiind, de asemenea, un inventator de record - a primit brevete pentru Abracadabra Stain Cover-up (la 4 ani) și Julian’s Drum Gloves (la 7 ani). Genialul copil nu s-a oprit aici - a creat brandul propriu de gustări self-made - Julian’s GO Bars - și și-a fondat propria companie, numită Bizzy, menită să ajute alți tineri artiști să-și atingă obiectivele.

Programator de computere la 6 ani

879 28 2Arham Om Talsania, în vârstă de 6 ani, din Ahmedabad, India, este cel mai tânăr programator de computere din lume. În timp ce majoritatea celor care doresc să urmeze acest drum în viață învață ani la rând, Arham pare să aibă totul deja… programat în minte. Copilul a început să folosească tableta la 2 ani și a creat propriile mici jocuri în miniatură odată ce tatăl său l-a învățat noțiunile de bază despre programare și cum să codifice. Micuțul a câștigat titlul mondial prin finalizarea examenului de limbaj de programare Python. Arham spune că își va folosi talentul uriaș pentru a deveni antreprenor și pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.

Lider al mișcării globale împotriva schimbărilor climatice la 15 ani

879 28 3Tânăra activistă de mediu suedeză Greta Thunberg a doborât recordul de cea mai tânără persoană TIME a anului la doar 16 ani. Din 2018, activismul său militant pentru mediu a atras atenția mass-media din totă lumea, iar discursul fără ocolișuri din Parlamentul Suediei, pe care l-a ținut la 15 ani, a declanșat o mișcare globlă care a făcut-o pe tânără cunoscută în toată lumea. La vârsta de 7 ani, copila a devenit conștientă de situația climatică îngrozitoare a planetei și și-a făcut un scop suprem să acționeze în acest sens. A început cu mici acte, cum ar fi stingerea luminilor, și-a convins părinții să nu mai consume carne și să nu se mai deplaseze cu avionul, apoi a trecut la o grevă de o lună la școala unde învăța. Au urmat proteste pe străzi și o platformă suficient de largă pentru a cere schimbări reale în beneficiul planetei de la liderii lumii. Protestul copilei, inițial, la școală, a generat o mișcare mondială numită „Vineri pentru viitor”, care constă în mișcări de mediu la scară largă, în întreaga lume. Printre numeroșii susținători ai adolescentei se numără personalități ilustre și politicieni de la cel mai înalt nivel.

Peste 1.200 de lovituri Taekwondo într-o oră, la 5 ani

879 28 4Aashman Taneja, din India, a doborât recordul mondial Guinness pentru cele mai multe lovituri de contact fără oprire timp de o oră: peste 1.200. Aashman a fost inspirat pentru prima dată de sora sa, Myra, să se apuce de Taekwondo - fata a doborât de trei ori recordurile mondiale la 10 ani. Aashman a început să se antreneze alături de sora sa în artele marțiale la doar 4 ani. Copilul menține un regim strict de exersare a loviturilor timp de o oră, patru zile pe săptămână, participând și la antrenamente speciale cu Marele său Maestru, Jayanth Reddy. Chiar și în aceste condiții, micuțul este un elev cu note bune și cu alte hobby-uri, ca escalada și desenul.

Editor de revistă la 8 ani

Pentru Roxanne Downs, din Australia, răsfoitul revistelor de modă a depășit o barieră: copila a devenit cel mai tânăr editor de revistă, la vârsta de 8 ani. Tatăl micuței, Michael Downs, spune că Roxanne s-a descurcat întotdeauna bine cu cititul și scrisul la școală, având permanent în minte interesele colegilor, ceea ce a ajutat-o să sesizeze ce ar satisface fetele din grupa sa de vârstă. Atunci când revista It GiRL a început să caute editori pentru publicul țintă, Roxanne s-a dovedit alegerea perfectă pentru job. Rolul ei a constat în participarea la lansări, crearea de concepte editoriale, cercetare de piață, scrierea scrisorilor lunare ale editorului și revizuirea revistelor înainte de a fi gata de tipărire. La scurt timp, era oficial cel mai tânăr editor de revistă din lume.

Ascensiune pe Kilimanjaro la 7 ani

879 28 5Montannah Kenney, o fetiță în vârstă de 7 ani din Texas, a devenit cea mai tânără femeie care a urcat pe vârful Muntelui Kilimanjaro. S-a întâmplat în 2018, iar micuța atingea, alături de mama sa, vârful Uhuru Peak, de 5.895 de metri deasupra nivelului mării, în mai puțin de o săptămână. Copila a înfruntat într-o manieră uluitoare, pentru a onora memoria tatălui său, condiții meteorologice teribile, ploaia și zăpada neîncetate, aerul foarte rarefiat și vizibilitatea scăzută. Demn de menționat este faptul că la acel moment, recordul era deținut de o altă fetiță, Roxy Getter, în vârstă de… 8 ani. „Am vrut să mă apropii puțin de tata, care este în Rai”, a spus copila după ce a atins Uhuru Peak.

Ritaj Alhazmi, scriitoare de succes la 11 ani

Pe când era doar o copilă în Arabia Saudită, Rita Alhazmi a devenit captivată de lumea scrierii de ficțiune. A decis să încerce ea însăși și a scris o serie de trei romane, intitulată „Treasure of the Lost Sea” („Comoara de pe Marea Pierdută”), pentru care a și semnat un contract de publicare, în 2020. De asemenea, fetița în vârstă de 11 ani a fost premiată pentru alte două volume de ficțiune. „Cărțile pentru cititorii de vârsta mea încă nu sunt suficiente. Avem nevoie de mai multe”, spune fetița care are planuri mari pentru viitor, inclusiv să scrie nonficțiune, să inspire cât mai mulți copii și într-o zi să primească Premiul Nobel.

Malala Yousafzai, din Pakistan, este cel mai tânăr deţinător al Premiului Nobel pentru Pace, pe care l-a primit la 17 ani

155 de zile a durat călătoria aeriană a puştoaicei de 19 ani Zara Rutherford în jurul lumii

A zburat în jurul Pământului la 19 ani

Amelia Earhart avea 41 de ani când și-a pierdut viața încercând fără succes să devină prima femeie care să zboare în jurul lumii. După recordul mondial deținut de aviatorul american Shaesta Waiz, în vârstă de 30 de ani, care a realizat călătoria în 2017, a venit rândul foarte tinerei Zara Rutherford, care a dus acest vis la îndeplinire la 19 ani. Zborul nu a fost lipsit de provocări - iarnă aspră în Europa, temperaturi îngrozitor de joase deasupra Siberiei, valuri de căldură în Indonezia, ceață, fum gros de la incendii și un taifun, care au întârziat zborul, dar nu l-au oprit. După o călătorie peste cinci continente, tânăra și-a încheiat uriașa întreprindere când a aterizat în țara natală, Belgia, după 155 de zile.