Main menu

header

879 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Săptămână plină de evenimente cu și despre oameni, cu mesaje profunde și pline de har, cu povești și experiențe inedite, menite să ne îmbogățească existența. În continuare vă prezentăm câteva dintre produsele culturale care vă pot inspira și bucura în această perioadă specială.

Trupa TVA se lansează cu un „Spectacol de Poveste” și invitați de excepție

Povești cântate și cântece povestite, cu umor, melancolie și mult har de către artiști și muzicieni renumiți, vă așteaptă într-un eveniment de excepție pe scena Teatrului Național din București. Pe 21 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Ion Caramitru, are loc concertul „Spectacol de Poveste”, o seară de muzică și poezie susținută de TVA (Trupa cu Valoare Adăugată), aflată la primul său concert. Formația înființată anul trecut la inițiativa cunoscuților muzicieni Teo Boar și Vladi Cnejevici, cărora li s-au alăturat actorul Dorin Andone și compozitorul Adrian Vascu, își va prezenta în premieră piesele de pe primul album intitulat „Mă-ntoarce timpul”. „Poveste Folk”, „Povestea Neamului” ori „Poveste de Paște” sunt câteva dintre piesele înscrise în programul spectacolului, un plus de valoare fiind adus de participarea maestrului Emy Drăgoi și a orchestrei sale, „Jazz Hot Club”, și a îndrăgiților artiști Horațiu Mălăele și Mircea Baniciu, care vor completa „vraja” serii cu o serie de momente speciale. Gazda evenimentului va fi omul de televiziune Constantin Trofin.

„Păsări călătoare”, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală

În Săptămâna Mare, Teatrul Evreiesc de Stat propune publicului bucureștean un eveniment plin de emoție și sensibilitate. Pe 21 aprilie, de la ora 19:00, este programat spectacolul de muzică și poezie „Păsări Călătoare”, pe versurile poetei Riri Sylvia Manor. Reprezentări fermecătoare ale dorinței, regretului, speranței și descătușării sunt surprinse cu intensitate în interpretarea plină de vervă a protagoniștilor Maia Morgenstern și Paul Ballo. Momentele poetice sunt inspirat completate de instrumentiștii Mihai Murariu (pian) și Mihai Pintenaru (clarinet), care, alături de tânăra solistă Amanda Aprotosoaei pun în valoare „Suita evreiască pentru pian și clarinet”, de Michele Mangani. Intrarea la spectacolul „Păsări călătoare” este liberă, în limita locurilor disponibile.

„Vinegar Tom”: condiția femeii peste timp, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea

Un musical provocator și colorat, dar care abordează o temă actuală și fierbinte, își face loc pe scena Teatrului „Regina Maria” din Oradea. Pe 26 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare, puteți vedea spectacolul „Vinegar Tom”, de Caryl Churchill, în regia lui Dragoș Mușoiu. Pornind de la destinul femeilor persecutate în trecut pentru încălcarea regulilor sociale patriarhale, victime etichetate drept vrăjitoare și arse pe rug, montarea ilustrează etapele opresiunii lor până în zilele noastre, în care încă demnitatea femeii este încălcată prin agresiuni, constrângeri și politici sexiste. Din distribuție fac parte: Alina Leonte, Ioana Maria Repciuc, Elvira Rîmbu, Adela Lazăr, Pavel Sîrghi, Giorgiana Coman, Anda Tămășanu, Richard Balint, George Dometi, Alin Stanciu, Corina Cernea și Angela Tanko. Muzica originală este semnată de compozitorul Cari Tibor, iar coregrafia îi aparține actriței Denisa Irina Vlad. Următoarea reprezentație este programată pe 9 mai.

„#dogpoopgirl”, o comedie românească inspirată de un caz real

Ce influențe nocive are internetul și cum îţi poate da un fake news viața peste cap, puteți vedea în noua producție cinematografică românească „#dogpoopgirl”, disponibilă acum în cinematografele din București și din țară. Comedia neagră este inspirată dintr-un caz real, petrecut în Coreea de Sud, în 2005. Filmul spune povestea angajatei unei bănci (interpretată de Andreea Grămoșteanu) al cărei cățel, accidental, vomită pe podeaua unui vagon de metrou. Incidentul filmat de un adolescent și distribuit pe rețelele sociale devine viral peste noapte, iar viața femeii se transformă într-un coșmar. Producția satirizează acid fenomenul social care coalizează indivizii ce nu mai disting distorsionarea realității și informațiile false de pe internet, victimele social media ajungând să fie supuse oprobiului public și să se confrunte cu situații absurde. Scenariul și regia filmului sunt semnate de Andrei Huțuleac. Pelicula lansată de Dakino Producțion îi mai are în distribuție pe: Coca Bloss, Rodica Mandache, Tudor Istodor, Cezar Antal și Dana Rogoz, iar coloana sonoră reunește piese semnate de Schubert, Pepe și Șatra BENZ.

„Actorie sau magie. Drumul spre tine însuți”, de Florin Zamfirescu

879 30 2Editura Ideea Europeană a lansat volumul „Actorie sau magie. Drumul spre tine însuți”, purtând semnătura maestrului Florin Zamfirescu, îndrăgitul actor împlinind în această lună vârsta de 73 de ani. Cartea conține observații și descoperiri despre teatru și viață consemnate riguros de autor de-a lungul a peste 40 de ani. Dacă inițial a crezut că notițele sale vor constitui o lucrare pentru studenți, apoi și-a dat seama că acestea pot fi utile actorilor și într-un final tuturor celor legați de arta actorului „singura care te face să lucrezi cu tine însuți!”. Actor, regizor și profesor de teatru, Florin Zamfirescu inițiază cititorul în perceperea codurilor transmise în viața reală și folosirea lor, cu inspirație și utilitate în propria existență. Florin Zamfirescu are o carieră de peste 55 de ani în teatru și film și o experiență didactică de peste 30 de ani. Volumul „Actorie sau magie. Drumul spre tine însuți” este disponibil atât în format tipărit, în librării, cât și în format digital, în online.

„Oratoriul Bizantin de Paști - Patimile și Învierea Domnului”, la Filarmonica Arad

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, Filarmonica din Arad aduce în fața publicului una dintre prețioasele creații sacre autohtone. Pe 21 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Palatului Cultural din Arad, puteți urmări concertul „Oratoriul Bizantin de Paști - Patimile și Învierea Domnului”, de Paul Constantinescu, o producție ce reunește pe aceeași scenă Corul Academic, corpul de soliști și Orchestra Simfonică, la al cărei pupitru se va află dirijorul Matei Pop. Concertul ilustrează într-o partitură unică de muzică religioasă temele simbol ale ultimelor zile ale lui Iisus pe pământ: Calvarul, Moartea, Îngroparea și Învierea, oferind spectatorului o experiență artistică și spirituală unică.