Main menu

header

877 27 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Potrivit rezultatelor unei cercetări recente, anumite elemente distinctive ale chipului unei persoane trădează faptul că aceasta are tendința de a-și fonda propria afacere și de a deveni antreprenor.

Pomeți proeminenți, linii egale

O echipă de cercetători de la Universitatea din Cipru afirmă că impulsul unei persoane de a-și înființa propria afacere se poate vedea din simetria trăsăturilor chipului. Mai precis, cei care au pomeții mai proeminenți și un chip simetric, cu linii relative egale, au șanse mai mari să tindă să fie un Elon Musk sau un Richard Branson. Deși aceste repere fizice nu garantează și succesul în sine, reprezintă un punct de evidențiere. „Aspectul facial a fost asociat cu selecția liderului în domenii în care conducerea eficientă este considerată crucială, cum ar fi politica, afacerile sau armata. Dar puține studii au explorat până acum asocierile dintre aspectul facial și antreprenoriat, în ciuda așteptărilor tot mai mari pe care societățile le proiectează asupra antreprenorilor, pentru a oferi un leadership exemplar”, afirmă experții ciprioți, în articolul publicat de The Leadership Quarterly.

Aspectul chipului, asociat cu apariția liderilor

Cercetătorii au folosit instrumente de analiză facială pe o bază de date mare, de antreprenori albi, bărbați și nonantreprenori din SUA, concentrându-se pe trei trăsături-cheie ale feței: raportul lățime-înălțime facială, proeminența pomeților și simetria chipului. Analiza a arătat că bărbații cu pomeți mai proeminenți și o față simetrică au mai multe șanse să vrea să devină antreprenori. „Descoperirile noastre sugerează că aspectul feței este asociat cu apariția liderilor în domeniu, chiar dacă nu și cu performanța lor ulterioară în afaceri”, afirmă expertul Dimosthenis Stefanidis, autorul principal al studiului. De asemenea, cercetătorii ciprioți anunță un studiu similar pe un grup mai extins și mai divers, care va include femei, pentru a ilustra dacă există o legătură între reperele faciale și calitățile de antreprenor. „Cercetările noastre viitoare se vor concentra pe identificarea diferențelor sociale formate de caracteristicile faciale și, totodată, asupra modului în care acestea influențează antreprenoriatul. În plus, cercetări suplimentare vor examina modul în care interacțiunea dintre caracteristicile faciale și factorii de mediu ar putea influența probabilitatea de a deveni antreprenor”, adaugă Stefanidis.

„În studiile viitoare vom examina percepțiile asupra comportamentului antreprenorial care rezultă din proeminența pomeților și simetria facială și dacă aceste percepții pot prezice cantitatea de finanțare pe care o primesc antreprenorii“ comunicat al cercetătorilor de la Universitatea din Cipru

Maxilarul puternic indică succesul

Potrivit unor cercetări anterioare, anumite trăsături ale chipului „vorbesc” într-un anume fel despre o persoană. Astfel, cei care au buze mari au o intuiţie bună și înţeleg mai uşor comportamentul celorlalţi, arată antropologul Helen Fisher, de la Institutul Kinsey al Universității Indiana, din SUA. Mai departe, persoanele care au o formă a feţei dreptunghiulară au tendințe autoritare, iar fruntea înaltă, pomeţii şi arcadele proeminente, precum şi bărbia cu formă dreptunghiulară indică un temperament direct. Pe de altă parte, potrivit experților, o frunte lată arată o inteligenţă deosebită, iar una îngustă indică o persoană sociabilă. Potrivit medicului estetician Barry Weintraub, din New York, un maxilar proeminent şi o bărbie bine conturată sunt trăsături ale persoanelor care se pot bucura de succes.