Main menu

header

870 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

În Olteniţa, pe strada Argeşului, la numărul 101 este o clădire construită în anul 1926, ca sediu de bancă, de arhitectul Ioan Cernescu, în stil neoclasic francez, în vogă la începutul secolului al XX-lea. Acum figurează pe Lista Monumentelor Istorice din România, ca ansamblu arhitectural. Din 1971, această clădire monumentală găzduiește Muzeul Civilizației Gumelnița, înfiinţat în 1957, pe baza unei donaţii a 902 piese arheologice, făcută de Barbu Ionescu, de profesie contabil, care a fost şi primul director al muzeului până în 1968.

Exponatele sunt prezentate în situri pentru o înțelegere deplină a perioadei istorice reprezentate

În muzeu sunt expuse obiecte ale civilizaţiilor care au evoluat în centrul Câmpiei Române. Din epoca neolitică vin Cultura Dudeşti și Cultura Boian. Un loc aparte a fost rezervat Culturii Gumelniţa, căreia i s-a acordat un spaţiu generos. Apoi, din perioada de tranziţie la epoca bronzului, sunt dovezi ale Culturilor Cernavodă I și II. Epoca bronzului este reprezentată de Cultura Glina, Cultura Tei și Cultura Radovanu. Iar din Antichitate ne-au rămas obiecte ale civilizaţiei geto-dacice. Exponatele sunt prezentate în situri pentru ca vizitatorul să aibă în faţă vestigiile fiecărei comunităţi şi să-şi formeze o imagine completă despre ocupaţiile şi modul de viaţă ale omului din timpuri străvechi.

Concura „societăţile” contemporane din Egipt și Mesopotamia

Cultura Gumelniţa a evoluat în sudul României și a luat numele după Măgura Gumelniţa care se află la 4 kilometri nord-est de Olteniţa. A fost cea mai avansată civilizaţie din Europa la acea vreme, într-un stadiu de dezvoltare socială şi economică similar celor din societățile contemporane din Egipt şi Mesopotamia, considerate leagăne de civilizaţie ale omenirii. Aria de răspândire a Culturii Gumelnița cuprindea toată Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, estul Bulgariei, ajungând în sud până la Marea Egee.

Cultura Gumelniţa este prezentată la muzeul din Oltenița prin unelte de piatră, os şi corn de cerb, ceramică, figurine, vase, vârfuri de suliţe şi săgeţi, topoare din piatră, bijuterii din a doua jumătate a mileniului al V-lea î.Hr.