Main menu

header

870 10 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Fiecare moment al vieții, realitatea noastră interioară se oglindește în acțiunile, alegerile, limbajul oamenilor din jurul nostru, spun esenienii, cei care au definit șapte categorii de relații, numite cele „7 oglinzi eseniene”. Au folosit termenul de oglindă deoarece realitatea noastră interioară ne este oglindită în acțiunile, alegerile, comporta- mentele și limbajul oamenilor din jur în fiecare moment al vieții noastre. Psihologul Laura Maria Cojocaru (foto) ne-a vorbit depre cele 7 oglinzi eseniene, ce reprezintă fiecare și cum ne pot shimba viața în bine.

„Atunci când întâlnim ceva substanțial în viață, s-ar putea să se reflecte asupra noastră”

- Ce sunt oglinzile eseniene?

- Atragem oamenii în viața noastră conform unor scheme ce reprezintă 7 oglinzi sau 7 lecții. Când învățăm lecția, aceste persoane sau situații nu ne mai apar în drum. Atunci când emitem o vibrație negativă, Universul ne apare pentru a ne sprijini învățarea. Ne amintește cu blândețe ce se întâmplă în interiorul nostru, pentru a ne face conștienți de creația noastră. Când nu ne trezim și nu devenim conștienți, efectul de oglindă crește în intensitate. Când emitem negativitate, nu Universul ne împiedică să ne facem viața ușoară. În schimb, ne sprijină cu dragoste și crede suficient în noi pentru a ne ridica peste provocările care apar prin efectul de oglindă. Ideea celor 7 oglinzi eseniene este că atunci când întâlnim ceva substanțial în viață s-ar putea să se reflecte asupra noastră.

- Totuși, cum a apărut acest concept?

- Așa cum indică izvoarele istorice, esenienii au fost primii care se raportau la relații folosind conceptul de „oglindire”. Aceștia porneau de la premisa că fiecare om știe despre viață mult mai multe lucruri decât este conștient că știe. Mai mult, subliniau ideea că Universul ca un Tot reprezintă o „suprapunere” de planuri și că, în momentul în care interacționăm cu ceilalți, de fapt, interacționăm cu anumite oglinzi ale noastre.

„Relația sacră cu părinții ne arată cât de mult ne-au influențat aceștia”

870 10 2- Ce ne învață cele 7 oglinzi eseniene?

- Fiecare oglindă dezvăluie un aspect specific despre noi. Cine suntem? Ceea ce vedem în afara noastră este o reflectare exactă a ceea ce suntem în acel moment. Dacă suntem supărați, atragem mai multă furie din noi înșine sau de la alții. Dacă suntem calmi, vom atrage calm. Dacă urâm pe cineva sau ceva, vom atrage ură... Această oglindă reflectă ceea ce este cu adevărat în interiorul nostru: gândurile, emoțiile și stările noastre interioare într-un anumit moment din viață. Ceea ce ne deranjează sau respingem la ceilalți, reprezintă, de fapt, o problemă nerezolvată (încă) la noi. Ce judecăm? Această oglindă ne indică ce judecăm în mintea noastră, din frica de a nu repeta ceva dureros din trecut, ca de exemplu: o rană de respingere, de abandon, de umilire, de trădare sau de nedreptate. Tindem să-i judecăm pe ceilalți după propriile noastre criterii, împiedicându-ne să ne manifestăm compasiunea și iubirea necondiționată. Dacă nu iertăm ce fac unii oameni în anumite momente, s-ar putea să atragem din nou asta în viața noastră, astfel încât să învățăm să facem față la ceea ce ne supără. Ce am pierdut? A treia oglindă ne va arăta un lucru, un om, un aspect pe care l-am pierdut, l-am dat sau l-am luat și, astfel, ne-au rămas acolo părți de suflet. Dacă am pierdut, am dăruit sau ni s-a luat ceva prin propriile noastre alegeri, ori am permis să ni se ia, s-ar putea să-i vedem în continuare în prim-plan pe alții care au acel lucru sau situație pe care noi am pierdut-o.

- Ce transmite a patra oglindă?

- O iubire uitată. Partea din noi de care ne-am amintit cel mai puțin, partea la care ținem cel mai mult este iubirea noastră pierdută. De-a lungul vieții vom adopta modele de comportament care devin atât de importante pentru noi încât ne vom rearanja restul vieții pentru a ne adapta acestui tipar sau comportament. A patra oglindă ne permite să ne vedem pe noi înșine în prezența dependenței sau a constrângerii. A cincea oglindă este relația sacră cu părinții, care ne arată cât de mult ne-au influențat părinții viața și percepția față de aceasta, pentru că ei reprezintă un model pentru copiii lor, aceștia preluând, de cele mai multe ori, inconștient, comportamentul, tiparele, prejudecățile și convingerile lor. Rezultatul este că, tindem să ne alegem partenerii având ca etalon, conștient sau nu, relația „problemă” a părinților sau relația „problemă” a noastră cu ei. Noaptea întunecată a sufletului, este cea de-a șasea oglindă. Aceasta este o căutare a întunericului, privind în interior la toate greșelile și temerile noastre pentru a crește în înțelepciune. Este vorba despre acele momente în care suntem față în față cu umbra noastră, ce reflectă cele mai mari frici, dar și cele mai mari dorințe cărora nu le permitem să iasă la suprafață. Și ultima, conceptul nostru de sine atât conștient, cât și subconștient înseamnă că oamenii vor apărea în viața noastră pentru a ne reflecta cum ne tratăm pe noi înșine. Dacă avem o stimă de sine scăzută și nu ne recunoaștem înțelepciunea și frumusețea, nici alții nu le vor recunoaște. Dacă nu ne respectăm, nu ne acceptăm și nu ne iubim, nici ceilalți nu ne vor oferi aceste sentimente, pentru că le transmitem la nivel subliminal percepția despre noi înșine și ei o interpretează ca dorința noastră pentru noi.

„Ca să putem face alegeri conștiente și sănătoase, este important să descoperim ce am preluat de la părinți și ne sabotează și apoi să transformăm aceste convingeri sau tipare astfel încât să vină în sprijinul nostru“

„Tindem să-i judecăm pe ceilalți după propriile noastre criterii, împiedicându-ne să ne manifestăm compasiunea și iubirea necondiționată“

Ce transmit cele 7 oglinzi

  • Cine suntem;
  • Ce judecăm;
  • Ce am pierdut;
  • O iubire uitată;
  • Relaţia sacră cu părinţii;
  • Noaptea întunecată a sufletului;
  • Conceptul nostru de sine conștient și subconștient

„Lucrurile nu se petrec din întâmplare sau din noroc“

- Cum putem atrage persoanele potrivite în viața noastră?

- Prin participare, în primul rând. Lucrurile nu se petrec din întâmplare sau din noroc. Putem alege să ne așezăm în calea acestor oameni pe care îi dorim în viața noastră și să creăm spații în existența noastră explorând-o, expunându-ne la oameni și la situații noi. Apoi, conectarea. Internetul a făcut posibilă depășirea granițelor, create de timp și spațiu. Fii clar despre cine ești! Mulți oameni știu cine sunt în funcție de cine se așteaptă să fie sau cine li se spune să fie. Deseori, dorințele noastre de a ne potrivi în modelul pe care societatea l-a creat pentru noi ne împiedică să devenim cine suntem cu adevărat. Învațați să spuneți nu! Cel mai obișnuit mod de a opri oamenii potriviți să vină în viața noastră este să încercăm să mulțumim pe toată lumea. Nu atragem agresori și oameni toxici, dacă învățăm să spunem „nu” atunci când trebuie. Este necesară o perspectivă pozitivă despre viață. Dacă vă iubiți cu adevărat, veți accepta cine sunteți. Veți fi în pace cu cine sunteți și va fi mult mai ușor să atrageți oamenii potriviți, în mod natural.