Main menu

header

870 25 1de Carmen Ciripoiu şi Mihaela Cotîrnea

În plină pandemie de coronavirus, în timp ce întreaga omenire a fost în pană de idei, Padraig O’Dubhlaoidh a revoluționat lumea instrumentelor muzicale. A făcut în atelierul său din Malvern Hills, Marea Britanie, prima vioară vegană din lume.

A folosit pere, fructe de pădure, apă de izvor şi costă 8.000 de lire

Cine a fost făuritorul primei viori? Nimeni nu poate răspunde acestei întrebări, întrucât au existat nenumărate inovații de-a lungul timpului. Istoricii spun că datează din preistorie, fiind născută din arcul neolitic, care era folosit atât la vânat, cât și la aprinsul focului, dar și ca instrument pentru acompaniamentul melodiilor primitive. Mai târziu, s-a făcut și pasul al doilea și au fost amplificate vibrațiile sunetelor, fiind inventată o cutie de rezonanță. Care putea fi fie un cilindru dintr-o scoarță de copac, o tigvă de animal sau chiar coaja groasă a unui fruct. Mergând pe principiul strămoșilor săi, Padraig O’Dubhlaoidh, un producător de instrumente muzicale, a făcut prima vioară vegană din lume. El a utilizat pentru această capodoperă doar pere, fructe de pădure și apă de izvor. Meșterul a trudit pentru capodoperă în atelierul său din Malvern Hills, Marea Britanie, și susține că nu a folosit niciun produs de origine animală. Pentru obținerea superbei viori, care costă 8.000 de lire, a fost utilizat chiar și lipici 100% natural, din fructe de pădure și apă de izvor locală.

Este marcă înregistrată la Societatea Vegană

După ce opera sa a fost gata, a devenit marcă înregistrată la Societatea Vegană. „Din punct de vedere istoric, părul de cal, copitele, coarnele și oasele au fost folosite pentru a crea instrumente. Este incredibil de interesant să înregistrezi o astfel de vioară. Aceasta va crea muzică pentru urechile atâtor violoniști care au tânjit după un instrument de înaltă calitate, fără produse de origine animală”, a declarat Ericka Durgahee, reprezentant al organizației, potrivit BBC. Conform declarațiilor meșterului, care produce viori de 40 de ani, încrustațiile din lemn au fost pictate cu fructe sălbatice, iar marginile le-a făcut din „pere aburite vopsite în negru”. Padraig a explicat că în urmă cu câțiva ani un client l-a întrebat de ce nu produce și o vioară vegană. I s-a părut o idee extrem de interesantă pe care acum a pus-o în practică. „A fost o întrebare intrigantă. M-am gândit câți vegani există, potențiali muzicieni cărora etica nu le permite să cânte la vioară. Trebuie să fie îngrozitor. Lumea se schimbă foarte mult în acest moment. În special generația tânără… Ei fac schimbări mari în lume și sunt foarte mândru de asta”, a povestit Padraig O’Dubhlaoidh. În plus, el a adăugat că vioara sa vegană are „o îmbunătățire acustică” față de alte viori și îi prezice un viitor fericit.

Cel mai mic instrument de acest gen are 2,5 cm

870 25 2Cu câțiva ani în urmă, un fost membru al Scottish National Orchestra a realizat un alt lucru ieșit din comun. E vorba despre cea mai mică vioară, care măsoară doar 2,5 centimetri, o copie a faimoasei Stradivarius. E adevărat că prețul acesteia este pe măsura muncii, 1.000 de euro, dar producătorul spune că se poate cânta la ea. De-a lungul carierei sale, bărbatul a avut concerte alături de Covent Garden Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Edinburgh Quartet și Scottish National Orchestra, dar a renunțat în final pentru a se dedica celui mai important hobby: lucrurile în miniatură.