Main menu

header

866 23 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Dacă doriți să faceți schimbări ecologice acasă, rutina de spălat rufe este un start foarte bun. Curățarea textilelor prin metode inteligente și moderne va avea un impact semnificativ asupra mediului, va aduce economii și mai puțină uzură a articolelor de îmbrăcăminte. Specialiștii recomandă câteva reguli simplu de implementat pentru ca fiecare gospodărie să poată trece la spălatul rufelor în mod sustenabil.

Curățați hainele mai rar, cu mai puțin detergent

Potrivit experților, spălatul hainelor după fiecare purtare este mai degrabă o urmare a campaniilor publicitare decât un obicei sănătos. „Această convingere este în mare măsură influențată de companiile care vând produse de spălat rufe. Cu excepția cazului în care sunt pătate sau miros, majoritatea hainelor pot fi purtate de mai multe ori înainte de a fi spălate”, afirmă specialistul motivațional Julia Watkins, din Chicago. De asemenea, s-a constatat faptul că majoritatea oamenilor folosesc mai mult detergent decât au nevoie - iar producătorii fac paharul de dozare mult mai mare decât cantitatea necesară, cu liniile de măsură greu de citit. „Încercați să întăriți linia de demarcație a cantității de detergent, astfel încât rândul să fie mai ușor de observat”, recomandă Watkins.

Evitați ingredientele de prisos

Folosirea până la ultimul a consumabilelor legate de spălatul rufelor este un pas foarte simplu de urmat pentru o alegere ecologică, pentru că se economisesc resurse. De asemenea, dacă nu vă sunt pe plac produsele pe care le aveți sau vreți să le schimbați, oferiți ce nu vă convine altcuiva, care poate folosi acel obiect sau donați-l unor grupuri care îl vor da mai departe. Iar atunci când vine momentul să reaprovizionați, alegerea unui detergent de rufe durabil poate părea mai dificilă, dar este necesară. Nu presupuneți că orice lucru comercializat ca „verde” sau „natural” este o alegere mai bună - nu există reglementări cu privire la astfel de „pretenții”. Apoi, este bine să evitați ingredientele de prisos, cum ar fi înălbitori optici, coloranți, parfumuri sau balsamuri pentru țesături, recurgând la cea mai simplă formulă posibilă de curățare.

Optați pentru ambalajele de carton

866 23 2Persoanele care și-au propus să evite plasticul pe toate căile ar putea opta pentru un detergent pudră ambalat în carton. Iar dacă vreți să duceți efortul un pas mai departe, aveți la dispoziție reumplerea la un distribuitor de detergent vrac, chiar dacă respectivele magazine nu sunt disponibile pe scară largă. Dar avantajele pentru mediu sunt semnificative: cartonul este biodegradabil și/sau reciclabil, iar transportul va avea o amprentă de carbon mai mică decât lichidul, care este mai greu. Pe de altă parte, dacă optați pentru detergentul lichid, alegeți o formulă ultraconcentrată și utilizați doar doza recomandată, care este de numai o lingură pentru o încărcătură. Potrivit studiilor, folia de plastic dizolvabilă care cuprinde detergentul este relativ sigură pentru mediu.

Căutaţi cele mai puţin nocive formule

Producătorii de detergenți nu sunt obligați prin reglementări să enumere toate ingredientele pe ambalaje, iar astfel le rămâne consumatorilor preocupați de spălatul eco al rufelor să depisteze formulele cele mai puțin nocive. Potrivit Theresei Williams, fondator al Celsious, spălătorie ecologică din Williamsburg, Brooklyn, listele cu ingrediente se pot găsi eventual pe site-ul producătorului, astfel încât devine ceva mai simplu să fie evitați detergenții cu potențial toxic ridicat. În același timp, ca regulă generală, produsele fără parfum sunt mai ecologice. „Mulți oameni asociază mirosurile cu curățenia, dar există un număr foarte mare de substanțe chimice dure care vin împreună cu parfumul”, spune Janice Christie, co-proprietar al spălătoriei Germantown Laundromat, din Germantown, New York. În plus, cumpărați fibre naturale - bumbac organic, in, cânepă, lână - pentru a ajuta la prevenirea pătrunderii microfibrelor în căile navigabile.

Folosiți apă rece

Încălzirea apei reprezintă un consum major de energie. Potrivit autorilor Proiectului Drawdown, ONG care se ocupă cu informarea publicului în legătură cu emisiile de carbon, apa caldă pentru duș, rufe și spălat vase consumă un sfert din energia rezidențială utilizată la nivel mondial. Pe de altă parte, experții afirmă că apa rece este bună pentru majoritatea articolelor de îmbrăcăminte și pentru cei mai mulți detergenți. „O mare concepție greșită este că apa fierbinte igienizează rufele, dar apa dintr-un ciclu fierbinte obișnuit nu devine suficient de fierbinte pentru a ucide microbii. O temperatură de 50 de grade Celsius a apei este suficientă”, detaliază Christie.

Reduceți impactul uscării

866 23 3Un studiu recent asupra a două dispozitive de captare a microfibrelor, realizat de Departamentul de Științe ale Pământului de la Universitatea din Toronto, a constatat că ambele au redus semnificativ numărul de microfibre din apa de spălare. Totodată, puteți face schimbări semnificative la capitolul consum de energie încercând să uscați hainele spălate la aer, cât mai des posibil. „Uscătoarele de rufe sunt consumatori uriași de energie și uzează hainele mai repede. Pentru încărcături mici, puteți folosi un suport de uscare sau doar umerașe pe o tijă de duș. Puteți încerca și o abordare hibridă: puneți rufele timp de zece minute în uscător și apoi le agățați la uscat afară. Preuscarea va face o mare diferență”, adaugă Christie. De asemenea, folosiți uscătorul cu înțelepciune - prosoapele și articolele mai grele separat de cele ușoare, ceea ce va accelera timpul de uscare.

Dacă mașina de spălat a ajuns la capătul duratei de funcționare, investiți într-una de înaltă eficiență, care va reduce consumul de apă cu 17%, arată specialiștii de la Project Drawdown

Utilizaţi oţet în loc de balsam

Pentru a reduce expunerea familiei la o varietate de substanțe chimice care pot provoca astm și alergii, ca și pentru a face ca apa care se scurge după spălat să nu mai fie încărcată de atâtea elemente toxice pentru mediu, specialiștii recomandă să umpleți compartimentul pentru balsam cu oțet alb, pentru a ajuta la catifelare. Pentru albit sunt de preferat înălbitorii pe bază de clor, care se descompune aproape complet înainte de a părăsi casa. „Evitați detergenții care au înălbitor încorporat, deoarece aceste produse conțin stabilizatori și activatori ai înălbitorului, care nu se descompun la fel de ușor”, punctează Cheryl Mendelson, autoarea cărții „Rufele. Cartea îngrijirii hainelor și lenjeriilor de pat”. De asemenea, în uscător se pot utiliza bile speciale, care vor netezi rufele.