Main menu

header

865 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

La doar 10 km de Pitești, pe „drumul vechi” spre București, pe DN7, în localitatea Ștefănești, Conacul Golești este un muzeu-bijuterie de istorie și tradiții populare, cu două mari „subdiviziuni” ce se întind pe nu mai puțin de 14 hectare: Secția Istorie - Etnografie și Secția în aer liber.

Salonul de Iarnă se mândrește cu tronul regilor României

Construit în 1640, Conacul Goleștilor a fost reședința uneia dintre cele mai faimoase și mai... „vii” familii de boieri din Țara Românească. Acolo, de exemplu, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, viitorul Rege Carol I al României, a pe- trecut prima noapte pe teritoriul țării, 21 spre 22 mai 1866. Astăzi, în cadrul muzeului, în Salonul de Iarnă, pot fi admirate două piese de-a dreptul excepționale: tronul regilor României și biroul Regelui Carol I. Din 1939, vechiul conac a devenit inima Muzeului Golești, înfiinţat prin decret regal dat de Carol al II-lea, la 7 iunie 1939, sub numele Muzeul „Dinicu Golescu”.

„Sat” autentic de secol XIX, cu gospodării, ateliere, primărie, biserică, școală și... han!

Casa și parcul, anexele (camerele de oaspeți și cele ale servitorilor), baia turcească, turnurile de apărare, școala și bolnița, turnul de apărare „vorbesc” vizatorilor despre modul de viață al boierilor români din secolul al XIX-lea. Începând cu anul 1966, alături de Conacul Goleștilor, s-au pus bazele unui muzeu național etnografic în aer liber care să reflecte cele două ocupații de bază ale românilor - viticultura și pomicultura. Peste 30 de gospodării de viticultori și pomicultori aduse de pe întregul teritoriu al României dau viață universului țărănesc tradițional. Este un sat autentic, cu gospodării ţărăneşti, ateliere meșteșugărești, primărie, biserică, şcoală, chiar și un han. Secția în aer liber de la Golești este o „matrice” de reprezentare a existenţei cotidiene a comunităţilor rurale din secolele XIX-XX.

Conacul Goleștilor oferă numeroase activități de recreere vizitatorilor: echitație cu cai și ponei, plimbări cu trăsura, tiroliană pentru copii, locuri de joacă, popicărie țărănească