Main menu

header

864 25 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Very Peri a fost descrisă de celebrul Institut Pantone ca „o nuanţă de albastru brebenoc” și va fi culoarea anului 2022. Anunţată de apariţia Metaverse şi de impactul carantinei în contextul pandemiei, culoarea uneşte „constanta” albastrului tradiţional cu „energia şi emoţia” date de roşu.

Lavandă și păsări

Institutul Pantone a decis că Very Peri are capacitatea de a conferi întregului an care stă sub semnul cifrei 2 dimensiunile dinamismului și creativității. „Pe măsură ce avansăm într-o lume în schimbare fără precedent, selectarea Pantone 17-3938 Very Peri aduce o nouă perspectivă şi viziune asupra îndrăgitei familii a culorii albastru. Înglobând calităţile albastrului, având în acelaşi timp o nuanţă violet-roşu, Very Peri afişează o atitudine spirituală şi veselă şi o prezenţă dinamică, ce încurajează exprimarea imaginativă”, explică Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului Pantone. Compania a ales în premieră să creeze o nuanţă care nu se regăseşte momentan în catalogul său. Pentru a o obține, s-au amestecat tonuri de albastru cu roșu-violet. Rezultatul este similar culorilor găsite de regulă în natură, la florile de lavandă şi la penele unor specii de păsări.

„Simbol al spiritului epocii”

864 25 2Începând cu 2000, an de an, Pantone a ales culoarea anului. Institutul său de cercetare face analize pe baza tendinţelor, pentru a anunţa decizia. Institutul argumentează alegerea albastrului „brebenoc” pentru anul 2022 cu peisajul actual, marcat de digitalizare. „Pantone Very Peri este simbol al spiritului epocii şi al tranziţiei în care ne aflăm. În timp ce ieşim dintr-o perioadă intensă de izolare, noţiunile şi standardele noastre se schimbă, iar vieţile noastre fizice şi digitale au fuzionat în noi moduri”, punctează reprezentanții instituției. În 2021, tradiţia culorii unice a fost întreruptă şi, pentru prima dată, au fost alese două nuanţe: Ultimate Grey (gri) şi Illuminating (galben). În 2019, albastrul clasic a fost desemnat drept culoarea anului.

Materiale, texturi și efecte

Experții în culoare de la Pantone Color Institute cercetează lumea în căutarea unor noi influențe de culoare. Acestea pot include industria de divertisment și filme în producție, colecții de artă itinerante și noi artiști, modă, toate domeniile de design, destinații populare de călătorie, precum și noi stiluri de viață, de joacă și condiții socio-economice. Influențele pot pro- veni și din noile tehnologii, materiale, texturi și efecte care au impact asupra culorilor, platformelor relevante de rețele sociale și chiar evenimentelor sportive viitoare, care captează atenția la nivel mondial. Culoarea Anului indicată de Pantone are influență în dezvoltarea produselor și în deciziile de cumpărare în mai multe industrii, inclusiv modă, mobilier pentru casă și design industrial, precum și ambalarea produselor și designul grafic.

Design interior marcat de decorare grafică

864 25 3Albastrul este culoarea ce mereu amintește de cerul senin și de mare, care oferă liniște și o dispoziție bună. De aceea, variațiunea Very Peri este considerată foarte potrivită pentru crearea unui interior perfect. De pildă, asocierea culorii anului 2022 cu mai multe nuanțe de albastru, care poate oferi un stil unic încăperii. Very Peri poate fi utilizată și în vopsirea pereților sau decorarea grafică a acestora, în aranjamente în jurul unor piese de mobilier, având în preajmă accente de roșu, portocaliu sau bej. Iar prin utilizarea pieselor de mobilier din lemn, Very Peri poate deveni un punct focal cromatic. De asemenea, tavanul sau un oblon discret pot fi vopsite în Very Pery, în timpul zilei potențându-se astfel luminozitatea încăperii, care va trimite cu gândul la câmpuri vesele de lavandă. Pe de altă parte, în calitatea sa de nuanță de albastru, Very Peri este una dintre cele mai puternice culori din spectrul psihologiei culorilor. Poate pune în evidență încrederea de sine, fiind asociată cu calități și sentimente precum loialitatea, pacea și succesul. În tonuri mai calde, acest albastru „brebenoc” conferă calm și serenitate, făcându-le pretabile pentru încăperi precum dormitoare și livinguri, acolo unde cuvântul de ordine este relaxarea.

Decorațiuni cu estetică aparte

864 25 4Dacă pe de o parte abastrul nu se demodează niciodată, accentele de Very Peri pot fi mai mult decât binevenite și ultramodern. Utilizând această nuanță se obține nu doar un interior în trend, ci și eleganță. Very Peri oferă oricui posibilitatea de a amplasa după pofta inimii pernuțe decorative în această culoare a îndrăznelii și imaginației, o husă sau o cuvertură care să cheme la relaxare, rame de tablouri sau de fotografii, draperii în această variațiune de albastru „brebenoc”, puternică și vie, dinamică și care edifică o estetică aparte. Chiar și în bucătării a pătruns această minunată culoare a vitalității minții umane, în accente prezente la ferestre, în obiecte discrete plasate în coșulețe de răchită sau pe polițe. De asemenea, băile sunt spațiile în care Very Peri se poate încastra cu mare ușurință, întrucât uneori, la apus, însăși marea capătă nuanțe infinite de albastru „brebenoc”.

Deserturi delicioase

Brandul Ube a decis să celebreze culoarea anului 2022 cu o listă întreagă de deserturi delicioase, în nuanțe de Very Peri. Mai precis, au apărut dulciuri irezistibile în variațiuni de tot felul de creme, torturi, biscuiți și fursecuri, care se învârt în jurul nuanțelor fructelor de pădure, atât de apropiate de combinația imaginată de Pantone, între albastru și roșu. De altfel, însuși tortul emblematic al producătorului din Filipine este îmbrăcat într-o glazură de nuanță mov, așa că Very Peri a sosit ca o veste minunată și o ocazie pentru laboratoarele firmei de a crea savuroase variațiuni dulci pe tema unei estetici culinare consolidate.

De la adidaşi la fardurile de pleoape şi de la bijuterii la pantaloni, eşarfe şi curele, ţinutele anului 2022 vor avea în prim-plan Very Peri şi combinaţiile pe această temă coloristică

Celebrităţi în ţinute spectaculoase

864 25 5Culoarea anunțată de Institutul Pantone pentru anul 2022 a fost „anticipată” de ținutele spectaculoase ale mai multor celebrități, care au uimit cu rochii îndrăznețe și captivante în această nuanță. De la vicepreședintele SUA, Kamala Harris, care a purtat o haină și o rochie de această culoare, personalizate, semnate de Christopher John Rogers, la Lady Gaga, Zendaya, Anya Taylor-Joy sau Olivia Rodrigo, Very Peri a strălucit deja pe covorul roșu, la diverse evenimente publice, marcând tendințele spre care se îndreaptă noua lume strălucitoare a Hollywoodului, care nu a fost ocolită, ba chiar dimpotrivă, de evoluțiile tehnologiei și de un entuziasm copleșitor pentru reîntoarcerea la creația artistică.