Main menu

header

857 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Cascadele Șipotului se află pe raza localității Petros din județul Hunedoara, între Hațeg (27 km) și Petroșani (23 km), la 7 km după ieșirea de pe DN66/E79. Acolo, pârâul Șipot formează, de la izvorul din Munții Șureanu și până la vărsarea în râul Strei, o salbă de cascade spectaculoase, croindu-și drum printre pereții de stâncă și pădurea deasă care însoțesc cursul său.

Lăsați mașina în poieniță și urcați pe jos spre frumosul absolut

Așadar, de pe DN66/E79 virați (după indicator și în funcție de direcția din care veniți) spre satul Petros. Traversați satul în întregime și după terminarea caselor mai aveți de mers aproximativ 6 km pe drum de pământ, care se poate parcurge cu orice tip de mașină. Opriți-vă când vedeți un pârâu intersectându-se din partea dreaptă cu drumul pe care mergeți, acela este chiar Șipotul. Treceți un mic podeț de beton și imediat pe partea dreaptă se face o poieniță unde puteți parca mașina în siguranță. Tot în dreptul podețului se află și o tăbliță cu informații despre Peștera Tecuri, de unde „izbucnește” Șipotul spre lumină.

Traseu de cinci ore, cu dificultate medie, care merită efortul

De acolo începe drumeția. Și feeria. Pădurea foarte deasă și tot peisajul înconjurător - cascade spectaculoase care formează la vărsare bazine de apă de culoare turcoaz absolut superbă, bolovanii imenși, stâncile, covorul ruginiu de frunze și copacii înalți - creează o atmosferă de-a dreptul minunată. Prin acest decor de poveste parcurgeți tot traseul. Iată câteva amănunte puse la dispoziția turiștilor pe amazingromania.net. Durata: cinci ore (dus-întors, cu tot cu pauze pentru poze). Dificultate: medie (porțiuni scurte de urcat pieptiș, poteca se îngustează în unele locuri și e ușor de alunecat pe frunzele umede). Marcaj: nu există, urmați malul drept al Șipotului pe cărarea evidentă. Echipament: bocanci (obligatorii pe munte), bețe de trekking (pentru stabilitate și urcat mai ușor). Drum bun!

Șipotul pară să iasă din lacul subteran aflat în Peștera Tecuri, dar, de fapt, izvorăște din carstul versantului stâng al Streiului, în Ponorâci. După ce străbate platoul Tecuri, apa intră în subteran, iar prin peștera cu același nume „izvorăște“ din nou din peretele de stâncă al Văii Streiului