Main menu

header

856 30 1de Irina Ţolea şi Flori Pintea

Creatorii se adaptează vremurilor și aduc spectacolul mai aproape de public, atât din punct de vedere al accesului, oferind reprezentații online sau în sala de spectacol, dar și anticipând așteptările spectatorilor. Producții remarcabile, înscrise în galeria de aur a teatrului românesc, adaptări moderne ale unor texte clasice ori montări noi ce abordează teme de maximă actualitate sunt programate în agenda culturală a acestei săptămâni din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat.

„In memoriam Ion Caramitru”, secțiune specială în cadrul F.N.T.

Spectacole de teatru, dans și muzică, expoziții, lansări de carte, conferințe și o serie de surprize sunt înscrise în agenda celei de-a 31-a ediții a Festivalului Național de Teatru. Pentru al doilea an consecutiv, Festivalul se va desfășura exclusiv online, între 6 și 14 noiembrie, spectacolele fiind accesibile gratuit pe site-ul www.fnt.ro. Între producțiile selecționate vă recomandăm: pe 6 noiembrie, „Inimă și alte preparate din carne” - Teatrul Național din Craiova (ora 19:00) și „Pam param” - Compania „Studio M” din Sfântu Gheorghe (ora 21:00); pe 7 noiembrie (ora 22:00), „Rinocerii” - Teatrul Național din Timișoara; pe 9 noiembrie (ora 19:00), „Doi tineri din Verona” - Teatrul de Stat din Constanța; pe 10 noiembrie (ora 21:00), „Steaua fără nume” - Teatrul „Maria Filloti” din Brăila; pe 11 noiembrie (ora 20:00), „Magic Național” - Teatrul Național București. În mod special ediția F.N.T. din acest an găzduiește secțiunea „In memoriam Ion Caramitru”, în care sunt prezentate online apariții de excepție ale marelui actor, între care amintim: „Mincinosul” (7 noiembrie, ora 18:00); „Neguțătorul din Veneția” (9 noiembrie, ora 20:00); „Enigma din testament” (11 noiembrie, ora 18:00); „Dialoguri și fantezii în jazz”, alături de Johnny Răducanu (12 noiembrie, ora 20:00), și „Furtuna” (14 noiembrie, ora 20:00).

„Fierarii”, transmisie online de la Teatrul de Comedie din București

O întâlnire de neratat cu patru mari artiști într-o productie de succes a Teatrului de Comedie din Capitală este în această săptămână accesibilă spectatorilor din întreaga țară. Pe 4 noiembrie, de la ora 18:45, puteți viziona online, de acasă, în transmisie directă spectacolul „Fierarii”, după Milos Nikolic. Comedia montată de Horațiu Mălăele spune povestea unor fierari (un român, un neamț și un rus), chemați sub arme în timpul războiului, care află după ani buni că odraslele lor sunt copiii inamicului ori aliatului în luptă, pentru că nevestele i-au înșelat. Îndrăgiții actori: Maia Morgenstern, George Mihăiță, Valentin Teodosiu și Mircea Rusu, interpretează magistral personajele unei istorii nebunești, extrem de comice, având un final neașteptat. Spectacolul poate fi vizionat pe platforma piciordeplay.ro în urma achiziționării unui bilet online în valoare de 50 de lei. Înregistrarea spectacolului va putea fi accesată și după transmisia în direct, până în data de 11 noiembrie.

„Richard al III-lea”, vlogger pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

În luna noiembrie echipa Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe propune publicului o interpretare inedită a operei lui William Shakespeare. Pe 10 și 11 noiembrie, de la ora 18:00, la Sala Cinema Arta, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Richard al III-lea”, o viziune postmodernă, semnată de Eugen Gyemant. Montarea provoacă imaginația spectatorului invitat să descopere ascensiunea și decăderea regelui tiran, mărturisită de eroul principal. Utilizând tehnologie avansată, personajul diabolic înregistrează și transmite video (într-un selfie original) întreaga acțiune, gândurile și planurile sale machiavelice. Din distribuție fac parte Sebastian Marina, Iulian Trăistaru, Claudia Ardelean, Fatma Mohamed, Anca Pitaru, Costi Apostol, Ion Fiscuteanu Jr, Elena Popa, Mona Codreanu, Sergiu Aliuș, Marius Popa, Ștefan Forir și copiii: Andreas Marina, Christof Marina și Matei Popa. Următoarea reprezentație are loc pe 25 noiembrie, de la ora 18:00.

„Lucruri nespuse”: despre relațiile ideale și cele reale, în premieră absolută, la Târgu Mureș

856 30 2Ce fel de iubire aștepți? Cum vrei să iubești? Ce ești dispus să faci pentru persoana iubită? Sunt doar câteva dintre întrebările care de obicei nu primesc un răspuns concret fiind autocenzurate sau ocolite elegant. Regizoarea Leta Popescu și artiștii Companiei „Liviu Rebreanu” inspectează colțurile ascunse ale sufletului, abordând aceste teme tabu în cel mai nou spectacol lansat pe scena Teatrului Național din Târgu Mureș. Pe 4 noiembrie, de la ora 18:00, la Sala Mare, are loc premiera absolută a spectacolului „Lucruri Nespuse”, de Leta Popescu și Maria Marinescu, o comedie poetică în care adevărurile dure despre iubire sunt spuse simplu și firesc. Piesa ilustrează povestea unei tinere logodite ale cărei concepții despre dragoste sunt demontate cu prilejul unei experiențe care-i oferă noi perpective și alternative sentimentale. Povestea transpusă pe scenă de protagoniștii: Laura Mihalache, Theo Marton, Cristian Iorga, Ștefan Dogaru, Dan Rădulescu, Georgiana Ghergu, Ștefan Mura /Csaba Ciuglitu, Andi Gheorghe, Mihai Crăciun, Luchian Pantea și Tiberius Vasinciuc, abordează cu umor și subtilitate natura relațiilor dintre bărbați și femei în societatea actuală.

Provocările adolescenței, analizate în spectacolul „N-am văzut nimic”, la Arte dell’Anima

Problemele nebănuite care afectează viața adolescenților și tinerilor, fac subiectul noii producții lansate pe scena Teatrului Arte dell’Anima din Capitală. Spectacolul „N-am văzut nimic”, în regia Marei Oprea, prezintă povestea unui grup de tineri care pornind de la un joc aparent inofensiv, scapă lucrurile de sub control și devin victimele unei drame. Textul scris de Andreea Tănase este inspirat de mărturiile tinerilor care s-au confruntat cu stări de depresie și anxietate, iar protagoniștii Daria Pentelie, Eduard Chimac, Reka Kovacs, Vlad Linţă şi Maruca Băiaşu, transpun pe scenă cu multă rigoare și ingeniozitate o serie de emoții, gânduri și stări, care, deși marchează profund o întreagă generație, trec neobservate în societatea contemporană. Spectacolul poate fi vizionat gratuit, fiind transmis online pe 4, 5 și 8 noiembrie, de la ora 19:00, pe platforma Zoom, prin înscriere prealabilă la numărul de telefon 0733.060.033 sau prin email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.