Main menu

header

828 18 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Într-o perioadă în care sentimentele de frustrare și depresie sunt mult mai răspândite și mai acute decât de obicei, a fi fericit poate părea o perspectivă foarte îndepărtată, dar experții arată că fiecare persoană se poate antrena să ajungă la starea de bine și de echilibru interior.

Înțelegerea corpului și minții echilibrează psihic

O cercetare realizată în cadrul Universității din Trento, Italia, a pus în evidență faptul că un program intensiv de exerciții poate genera echilibrul necesar stării de fericire. Potrivit rezultatelor unui studiu de anvergură, voluntarii care au luat parte la un experiment care a durat nouă luni au înregistrat acel grad de satisfacție care include stare de bine, conștientizarea sentimentelor interioare și un echilibru emoțional optim. Printre urmările directe ale acestor modificări s-au manifestat scăderea anxietății, a depresiei, a stărilor negative și a mâniei. „Antrenamentul pe care îl propunem pornește de la ideea - prezentă în culturile vestice ca și în cele orientale - că fericirea ține de un echilibru interior, de o perspectivă mai optimistă legată de viitor și de ceilalți, de o mai bună înțelegere a corpului și minții umane. Programul nostru include studierea filosofiei și științei, îmbinată cu practici de meditație”, explică cercetătorul Nicola De Pisapia.

Meditație și contemplare pentru autocunoaștere

828 18 2Pe parcursul week-end-urilor care au implicat teorie, voluntarii care au fost selectați pentru program au asistat la sesiuni teoretice și practice care au avut loc la Institutul de Cultură Tibetană din Pomaia, Italia. Aici au participat la prezentări de filme, cursuri video, discuții deschise despre psihologie, neuroștiință, gândire occidentală și filosofie a budismului. În paralel, voluntarii au asistat la expuneri care au reflectat circuitele craniene responsabile cu atenția, concentrarea, stresul și anxietatea, precum și detalierea funcțiilor care generează plăcerea și durerea. Grupul a aflat felul în care creierul procesează emoțiile pozitive și negative, dorința și dependențele, empatia și compasiunea. Toate acestea au fost completate de exerciții de meditație și contemplare. Fiecare participant a ținut un jurnal în care și-a consemnat evoluția. „Prin metodele pe care le-am testat, i-am învățat pe voluntari să deosebească fericirea profundă de satisfacția imediată și superficială, folosind cele mai moderne descoperiri despre creierul uman și integrându-le în filosofia seculară”, punctează De Pisapia.

Rezolvarea conflictelor curăță emoțiile

Potrivit rezultatelor unei cercetări din cadrul Universității din Oregon, SUA, una dintre metodele de a fi fericit și, de asemenea, de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă este rezolvarea conflictelor de peste zi înainte de a merge la culcare. Dacă până nu demult acesta era un sfat pe care îl primeau tinerii căsătoriți, acum experții afirmă că obiceiul este una dintre cheile stării de bine, fericirii și longevității. Concret, specialiștii arată că un conflict rezolvat seara nu lasă urme nici asupra somnului, nici nu se prelungește a doua zi sau chiar mai mult de atât. În același timp, potrivit experților, capacitatea de a uita amintirile cu impact negativ prelungește sănătatea mintală, care, la rândul său, este o parte foarte importantă a fericirii interioare. „Toți oamenii pot experimenta stres și nu putem opri evenimentele încărcate negativ să se petreacă, dar putem să le scădem puterea asupra vieților noastre gestionând emoțiile negative, aspect care se dovedește a avea o mare importanță atunci când vine vorba despre starea de bine”, detaliază specialistul Robert Stawski, autor al studiului care a evaluat aceste considerații pe un număr de peste 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 33 și 84 de ani. În cazul celor care au reușit să regleze conflictele înainte de culcare nu s-a mai înregistrat a doua zi nicio urmă de sentimente negative.

Sunetele naturii induc bucurie

Oamenii de știință americani de la National Park Service, din SUA, au realizat o cercetare care a reliefat felul în care sunetele naturii au capacitatea de a genera sentimente de fericire. Astfel, după ce au înregistrat sunete din 66 de parcuri naționale de pe teritoriul țării, specialiștii au ajuns la concluzia că zgomotul produs de curgerea apei îmbunătățește și amplifică emoțiile pozitive, în principal bucuria de a trăi, iar ciripitul păsărilor are capacitatea de a reduce stresul și accesele de furie. Cercetătorii explică aceste efecte prin importanța primordială a apei în viața oamenilor și au constatat faptul că persoanele care aud apa curgând peste alte zgomote sunt mai calmi, mai echilibrați și mai fericiți. „Intervențiile pentru îmbunătățirea sănătății mintale care au loc în parcuri sunt tot mai răspândite tocmai pentru că rezultatul sunetelor naturii asupra stării de bine și fericirii a fost demonstrată”, consideră specialistul Kurt Fristrup.

Aplicați-vă sfatul pe care l-ați da unui apropiat

Fericirea poate fi atinsă, potrivit specialiștilor, și prin schimbarea perspectivei de abordare a problemelor. Mai precis, este important ca atunci când întâlniți un obstacol să nu vă gândiți că nu veți reuși să-l depășiți, ci să căutați soluții. Odată ce le veți identifica, starea de bine interioară va predomina, făcând să dispară emoțiile negative. De altfel, concentrarea pe latura productivă atunci când aveți în față probleme de ordin emoțional este un antrenament pentru echilibrare emoțională care și-a demonstrat eficiența deopotrivă în cadrul unor studii și în viața de fiecare zi. De asemenea, un alt exercițiu benefic pentru starea de bine interioară este să vă aplicați sfatul pe care l-ați da unei persoane apropiate care ar fi în aceeași situație. În momentul în care încetați să mai fiți atât de critici cu propria persoană, faceți loc pentru adaptarea calmă la situație, primul pas spre obiectivul stării de bine care generează fericirea.

„Pandemia de COVID-19 le-a reamintit oamenilor cât de simplu este să fii fericit doar ascultând o pasăre care ciripește în dreptul geamului, în momentul în care s-au oprit zgomotele activităților umane intense” Rachel Buxton, Universitatea Carleton, Canada

Recunoştinţa, un exerciţiu cu efecte demonstrate

828 18 3Studii internaționale au pus în evidență faptul că persoanele care exersează recunoștința pentru ceea ce au înregistrează o serie impresionantă de beneficii psihice și fizice. Astfel, s-a descoperit că oamenii care sunt recunoscători pentru ceea ce au sunt cu 25% mai fericiți decât cei care nu apreciază lucrurile bune din viața lor. A fi mulțumit de propria viață, măcar în ansamblu sau la nivel de detalii, este un bun început de antrenament pentru starea de bine și implicit pentru fericire, fiind una dintre cele mai simple modalități recomandate de experți pentru a ajunge la acest sentiment.