Main menu

header

827 32 1de Călin Popa şi Adrian Barna

O duzină de sticle cu vin Chateau Petrus Pomerol, care au petrecut 438 de zile pe Stația Spațială Internațională, și-au dezvăluit secretele și au uimit somelierii.

Note de caprifoi și roșu diferit

„Vinul din spațiu”, cum a fost numit acest set care a stat alături de cosmonauți, costă 5.000 de dolari sticla și a fost menținut în condiții de gravitate zero. Gustat pentru prima dată, vinul a devoalat note de caprifoi și un colorit de roșu cu totul special față de nuanța pe care o avea la momentul când a luat drumul imponderabilității. Un alt element care i-a uluit pe experți a fost acela că vinul a îmbătrânit accelerat, cu trei ani peste ce ar fi trebuit să însemne perioada de 14 luni dacă licoarea s-ar fi aflat pe Terra.

„Un stres enorm”

Space Cargo Unlimited, compania care testează felul în care microgravitația are efect asupra bunurilor și produselor terestre, a lansat în spațiu acest tip de vin în anul 2019, la bordul capsulei SpaceX Dragon, în parteneriat cu Institutul Vinului, din cadrul Universității din Bordeaux. Ideea care a stat la baza experimentului a fost aceea de a se cuantifica urmările expunerii vinului la radiațiile din Cosmos, în special pe direcția schimbării vârstei. „Atunci când sunt expuse condițiilor din spațiul extraterestru, celulele trebuie să suporte un stres enorm, generat în primul rând de lipsa gavitației”, detaliază Nicolas Gaume, CEO și co-fondator al Space Cargo Unlimited. Scopul proiectului a fost acela de a expune anumite produse la factori de stres care nu se găsesc pe Terra și să evalueze în ce măsură vița-de-vie și implicit vinul pot căpăta rezistență sporită în fața schimbărilor climatice și a bolilor.

Aromă pregnantă de petale de flori

827 32 2Sticlele cu vin și-au terminat călătoria și au ajuns pe Terra în fața a 12 experți, cărora le-a fost pus în față alături de varianta originală a acestui soi. Și sticlele de pe Pământ, și cele din spațiu care au făcut parte din experiment au fost menținute sigilate identic, la o temperatură constantă, de 18 grade Celsius. „Principala diferență pe care am remarcat-o este, în cazul vinului din spațiu, o aromă pregnantă, excepțională, de petale de flori. Se simțea că varianta care a rămas la sol era mai tânără, mai închisă, cu un gust mai pronunțat de tanin, care s-a atenuat în spațiu, lăsând să iasă la suprafață tonurile florale”, explică Jane Anson, expert în cadrul companiei The Decanter.

Bulele se formează mult mai devreme

Vinul care a petrecut 14 luni în spațiu a fost supus unor analize microscopice detaliate, în condiții de seră, de specialistul Stéphanie Cluzet, director al programului de cercetare, precum și în regiunea Vendée, zonă campioană mondială a producției de vin. Experții au concluzionat că încă din primele săptămâni de expunere la gravitație zero, schimbările care s-au produs în vin au fost notabile, bulele formându-se mult mai devreme față de sticlele rămase pe Terra. Potrivit unui comunicat, experimentele pe această direcție vor continua, pentru a se determina cauzele modificărilor constatate, ce s-ar putea dovedi cruciale pentru evaluarea impactului condițiilor din spațiul cosmic asupra vinului și componentelor sale, de la polifenoli la bacterii.

„Experimentul a demonstrat că spațiul cosmic poate deveni un mediu de cercetare pentru viitorul agriculturii, pornind de la viță-de-vie și vin, care reprezintă direcții incredibile de cercetare, așa cum a demonstrat cândva Pasteur“ comunicat al Space Cargo Unlimited