Main menu

header

803 2 1de Silviu Ghering şi Daniel Şuta

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puţin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare şi curat al bogăţiilor şi frumuseţilor uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Codrii Seculari Slătioara sunt „Catedrala de lemn a Bucovinei“

Codrii Seculari Slătioara formează una dintre cele mai întinse și bine conservate păduri virgine de fag și rășinoase din Europa, depășită ca vechime numai de o pădure virgină de rășinoase din centrul Germaniei, din Parcul Național Hainich. Supranumită și „Catedrala de lemn a Bucovinei”, se află chiar în inima Bucovinei, la poalele Rarăului și în apropiere de Giumalău și este înscrisă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Imensa pădure se întinde peste trei culmi muntoase

Primele demersuri pentru ca această pădure unică în România să devină arie protejată au fost făcute la începutul anilor 1900 de administratorul de atunci, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina. Era vorba la acea vreme despre o suprafață de 671 de hectare. Acum rezervația forestieră Codrii Seculari Slătioara acoperă peste 1.000 de hectare pe versantul sud-estic al Masivului Rarău și se suprapune peste trei culmi muntoase: Bâtca Lesei, Bâtca cu Plai și Bâtca Neagră. Din 2000, rezervația a fost inclusă în Sit Natura 2000 Rezervația Rarău-Giumalău.

Puteţi să vă întâlniţi cu animale rare: râşi, jderi şi cocoşi de munte

În Codrii Seculari Slătioara puteți admira arbori multiseculari gigantici, brazi și molizi de până la 60 de metri înălțime și fagi uriași, care cresc acolo, la o altitudine de 1.350 de metri, cu mult în afara arealului lor natural. Imensa pădure adăpostește urși, lupi sau căprioare, râși, jderi, bursuci, huhurezi, găinușa de alun sau rarii cocoși de munte.

Puteți ajunge în această rezervație din șoseaua Vatra Dornei - Suceava (DN 17). La ieșirea estică din Câmpulung Moldovenesc mergeți spre sud, spre comuna Sulpicani. După 10 kilometri ajungeți în satul Valea Slătioara, la capătul căruia este cantonul silvic, intrarea în rezervație