Main menu

header

798 32 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Pătrăuceanu

Întotdeauna când știm că vom avea musafiri trebuie să respectăm niște norme de civilizație, care să asigure o stare de bine celor care ne calcă pragul casei și, totodată, pentru a nu ne pune în situații stânjenitoare.

Pregătiți-vă casa

În primul rând, pregătiți-vă casa. Faceți curățenie peste tot, în special bucătăria și baia trebuie să fie impecabile. Eliberați holul de la intrare, astfel încât și oas- peții să aibă unde să-si lase hainele, gențile, umbrelele etc. E inacceptabil să-i primiți în dezordine și să vă mai şi scuzați pentru asta.

Nu vă puneți invitaţii să se descalțe

Nu vă puneți musafirii să se descalțe! Papucii dumneavoastră de casă nu sunt igienici și apoi este neplăcut ca, după ce doamnele s-au chinuit să-și asorteze rochia cu pantofii cei noi, acum să fie nevoite să defileze în niște papuci mai mari sau mai mici. Dacă într-adevăr afară sunt noroaie, asigura-ți-le botoșei de plastic de unică folosință.

Aerisiţi locuinţa după ce aţi gătit

Masa de prânz poate începe în jurul orei 12:00-14:00 și durează circa două ore, iar masa de seară începe la ora 20:00 și poate dura oricât. E indicat să terminați de gătit cu o oră-două înainte de a sosi invitații, pentru a avea timp să aerisiți.

Nu-i obligați să mănânce mai mult decât pot

Nu-i înghesuiți la masă! Spațiul minim pe care trebuie să-l asigurați între invitați este de 50 cm. Nu vă serviți primii cu mâncare și nici nu vă lăudați în exces preparatele. Lăsați-i pe alții să o facă. Nu vă obligați musafirii să mănânce mai mult decât pot. Masa se poate transforma în calvar în încercarea lor de a nu jigni gazda.

Evitaţi momentele de tăcere stânjenitoare

798 32 2Cea mai mare bucurie pentru o gazdă este când invitaţii sunt mulţumiţi, când tot ce s-a pus pe masă s-a mâncat cu plăcere, dar şi când calitatea ambientului generează musafirilor o stare de bine psihic. Este rolul dumneavoastră ca gazde să căutaţi să evitaţi momentele de tăcere stânjenitoare care pot apărea, să emanaţi voie bună, să conduceţi o conversaţie interesantă şi trebuie să vă purtaţi la fel de amabil cu toţi oaspeţii, ferindu-vă să nu lezaţi pe cineva cu neatenţia sau indiferenţa dumneavoastră. Fiind gazdă nu trebuie să vă faceţi una două drum spre bucătărie, pentru că nu doar stimularea stomacului contează ca să faceţi ca oaspeţii să se simtă bine, ci şi atmosfera creată.

Animalele de companie nu trebuie să stea în jurul mesei

Animalele de companie nu trebuie să stea în jurul mesei. Oricât le-am iubi, prezența lor e o lipsă de respect față de musafiri și pot declanșa incidente nedorite.

Nu vă apucați de strâns și de spălat farfuriile cât timp musafirii sunt încă prezenți

Nu aveți voie să vă uitați la ceas pe durata vizitei pentru a nu da musafirilor impresia că trebuie să plece. De asemenea, oricât de mult v-ar plăcea ordinea și curățenia, nu vă apucați de strâns și de spălat farfuriile cât timp musafirii sunt încă prezenți. Poate fi considerat un semnal de plecare. Totuși, atunci când musafirii vor să plece, nu insistați să mai rămână, se pot simți obligați. Să îi implorați, să le ascundeți poșetele, hainele, să încuiaţi ușa, este o mare greșeală care le va spori dorința de a pleca. E mai greu cu musafirii care uită să mai plece. În acest caz, inventați pretexte pentru a ieși împreună din casă, spre exemplu, să cumpărați ceva.