Main menu

header

795 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

Încurajate de răcoarea dimineților și serilor din grădinile Bucureștiului, instituțiile de cultură din Capitală au pregătit publicului o serie de reprezentații în aer liber, pentru mijlocul lunii august. Musicaluri, spectacole pentru copii, comedii bulevardiere ori concerte lirice, toate se regăsesc în agenda culturală a săptămânii din care vă prezentăm în continuare câteva evenimente care nu trebuie ratate.

Teatrul de Comedie aduce „Rencontres” în curtea Muzeului Național al Literaturii Române

După o lungă absență din agenda de evenimente live a Capitalei, Teatrul de Comedie revine în atenția publicului în stagiunea estivală. Seria de reprezentații în aer liber este deschisă cu o întâlnire specială. La 21 și 22 august, de la ora 20:30, în curtea interioară a Muzeului Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), vor avea loc reprezentațiile spectacolului „Rencontres”, un amalgam fascinant de teatru, pantomimă și dans avându-i ca protagoniști pe Violeta și Dragoș Huluba. Traversând epoci, teritorii și contexte, talentații actori realizează o poetică pledoarie pentru dragoste fără să scoată un cuvânt, doar prin dans și expresivitate corporală. Cu umor fin și multă fantezie, plecând de la ritmuri de tango, vals sau în pași de step și abordând ipostaze sugestive, cei doi artiști amintesc de cupluri și povești de amor celebre din filme precum: „Charlot”, „Pe aripile Vântului”, „West Side Story” ori „Titanic”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

„Varșovia, ghid turistic”, o „hartă” a efectelor Holocaustului, prezentată la MNAR

Teatrul Evreiesc prezintă în Curtea de Onoare a Muzeului Național de Artă din București, la 21 august, de la ora 19:00, spectacolul „Varșovia, ghid turistic”, în regia lui Eugen Gyemant, o tragicomedie care dezvăluie efectele nebănuite lăsate peste generații de experiența dramatică a Holocaustului. O mamă și fiul său călătoresc spre Varșovia, unde încearcă să obțină o veche clădire de care familia lor a fost deposedată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Într-un joc plin de umor, tandrețe și vervă protagoniștii Maia Morgenstern, Claudiu Istodor, Natalie Ester, Nicolae Botezatu și Viorica Bantaș transformă aparenta călătorie de afaceri într-un ghid de terapie emoțională, transmițând un mesaj puternic și surprinzător. De asemenea, la 27 august, în curtea Școlii Italiene „Aldo Moro”, echipa Teatrului Evreiesc prezintă producția de succes „Mazl Tov… And Justice for All!”, un mozaic al impresionantei culturi evreiești, care îmbină inspirat efervescența umorului și cântecele tradiționale evreiești.

Concerte live pentru melomanii Capitalei: „Muzica de Promenadă în Parc”

Cele mai populare genuri muzicale se vor îmbina spectaculos într-un adevărat maraton al muzicii live, în aer liber. Între 22 august și 13 septembrie în Capitală are loc evenimentul „Muzica de Promenadă în Parc”. În fiecare sâmbătă și duminică, începând cu ora 18:00, în Parcurile Kiseleff și Basilescu se vor derula concerte de muzică de promenadă, jazz, muzică clasică și muzică românească veche, susținute de celebre ansambluri autohtone, recunoscute la nivel internațional. Programul fiecărui concert a fost special conceput pentru a răspunde tuturor vârstelor și preferințelor muzicale. Între invitații pregătiți să încânte audiența se numără: Fanfara „10 Prăjini”, Simion Bogdan & „Lăutarii de Mătase”, Angely’s Wind Orchestra, Karpaten Band, Cvintetul „Symphactory”, înființat de îndrăgitul dirijor Tiberiu Soare, talentatele soliste ale Cvartetului „Passione”, „Ciprian Pop Quartet” și Taraful „George Pătrașcu”. Accesul publicului este gratuit. Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Sectorului 1 din Capitală.

„Las’că știm noi!”, cu Bebe Cotimanis, Mirela Stoian și Carmen Tănase, în Parcul Cișmigiu

795 30 2Povești de tot felul, de la basme celebre, istorii fantastice, până la farse contemporane irezistibile, sunt oferite publicului în acest week-end în Parcul Cișmigiu, în cadrul Festivalului „Bucureștii lui Caragiale”. Sâmbătă, 22 august, este ziua poveștilor clasice: de la ora 10:00, micii spectatori au ocazia să descopere aventurile lui Dorothy în Regatul Magic, în spectacolul „Vrăjitorul din Oz”, prezentat de Teatrul „Ion Creangă”, din Capitală. De la ora 20:00, echipa Teatrului Mic propune bucureștenilor spectacolul de teatru-dans „Apa Vie”, o adaptare extravagantă după Frații Grimm în regia lui Ștefan Lupu. De asemenea, duminică, 23 august, Teatrul „Ion Creangă” îi invită pe cei mici să-l cunoască pe curajosul băiețel aflat în căutarea unei lumi mai bune, în spectacolul „Jack și vrejul de fasole”. De la ora 19:00, Teatrul Elisabeta din Capitală prezintă la scena din Grădina Cișmigiu spectacolul „Las’că știm noi!”, de Derek Benfield. Protagoniști de excepție fac echipă într-o comedie spumoasă în care ritmul este întreținut de un lanț nesfârșit de confuzii și încurcături. Polițistul Henry (Bebe Cotimanis) și sora lui Sarah (Mirela Stoian), merg să petreacă o vacanță liniștită în casa fratelui lor decedat. Doar că locația a fost suspect transformată de noul administrator (Carmen Tănase). Încurcăturile se țin lanț, nimeni nu e ce pare a fi, personajele scapă situația de sub control și, contrar titlului, nimeni nu află adevărul până la căderea cortinei.

Partituri celebre și soliști renumiți la „Promenada Operei”

Arii celebre de operă vor răsuna în acest sfârșit de săptămână în Capitală. Ajuns la cea de-a X-a ediție, Concertul Extraordinar „Promenada Operei”, eveniment devenit deja o frumoasă tradiție, se va desfășura anul acesta la 22 și 23 august, începând cu ora 20:00, pe esplanada Operei Naționale din București. Melomanii au ocazia unei întâlniri grandioase cu cele mai cunoscute fragmente lirice semnate de G. Verdi, G. Puccini, Ch. Gounod, G. Bizet și mulți alții. Evenimentul reunește în acest an peste 30 de soliști de excepție și prim-balerini, acompaniați de Orchestra Operei Naționale din București condusă de Tiberiu Soare. Călătoria muzicală propusă de prima scenă lirică românească aduce în fața publicului farmecul poveștilor de dragoste, emoțiile și pasiunile exprimate într-o formulă unică. Între protagoniștii unui spectacol extraordinar îi puteți revedea pe: Iulia Isaev, Daniel Magdal, Alin Stoica, Irina Iordăchescu, Dan Indricău, Cătălin Toropoc, Iordache Basalic și Liviu Indricău.