Main menu

header

794 25 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

În mod tradițional, hijab este un văl folosit de femeile musulmane pentru a-și acoperi capul și gâtul, lăsând chipul liber, la vedere. În ultima perioadă, acest accesoriu se dovedește în mare trend prin variațiunile imaginate de unele dintre cele mai urmărite influencers din Occident, precum și prin felul fermecător în care arată în jurul chipului unor celebrități.

Văl al frumuseții

În anul 2019, modelul musulman Halima Aden devenea prima femeie din lume care apărea în ediția de costume de baie a revistei „Sports Illustrated” purtând un hijab. Aden a scris istorie și în 2016, când a devenit prima concurentă de la Miss Minnesota, în SUA, care a intrat în competiție purtând acest tip de accesoriu tradițional și a ajuns până în semifinalele concursului. Acestea au fost două momente definitorii pentru ascensiunea acestui văl al frumuseții care vine din lumea musulmană. Farmecul acestei piese reinterpretate pentru a se preta la stilul modern a trecut dincolo de podiumurile de modă și de publicațiile de fashion și a intrat în lumea internetului, unde reprezintă un nou val.

Milioane de admiratori

794 25 2Unele dintre cele mai importante și urmărite influencers de pe rețelele de socializare pun în valoare versatilitatea uimitoare a hijabului. În total, aceste staruri ale lumii virtuale reunesc milioane de admiratori care descoperă calitățile deopotrivă estetice și funcționale ale acestui tip de văl. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui nou trend este acela că odată cu un nou drum al frumuseții sunt sparte stereotipuri și demolate clișee legate de codul vestimentar din lumea musulmană, care a creat multe controverse în Occident, unele grave, din categoria siguranței naționale, în special după atacurile de la World Trade Center, din anul 2001.

Evidențiază ochii, buzele și pomeții

794 25 3Personalitățile lumii modei care popularizează hijab demonstrează cu fiecare tutorial cât de mult scoate acest accesoriu în evidență ochii, buzele și pomeții. Osob Beauty, make-up artist în Canada, le arată sutelor de mii de urmăritori de pe rețelele de socializare cât contează această eșarfă în conturarea feței, cum pot deveni buzele „vedete” ale aspectului general a chipului, cum se pot alterna tonurile de culoare și texturile vălului în funcție de ceea ce se dorește reliefat din ansamblul machiaj-ținută. Toate aceste demonstrații sunt însoțite și de mesaje care le îndeamnă pe femei să-și îmbrățișeze, fiecare, frumusețea unică.

Culoare fără limite

În dreptul atitudinii influencerului Habiba Da Silva față de hijab, primul aspect care iese în evidență este culoarea. Peste un milion de oameni apreciază felul în care bloggerul asamblează un make-up light, natural, cu vălul musulman la fel de lejer, dar care este viu colorat. Prin galben, albastru - culoarea anului 2020 - pasteluri și nuanțe vaporoase sau aprinse, Habiba transmite un mesaj de energie și optimism. Însoțind acest văl cu gene lungi, un tuș lejer și un gloss de buze nude, Da Silva a generat o adevărată modă, care a dus la lansarea unei a doua colecții de hijaburi.

Aranjare personalizată

794 25 4Pentru a ilustra faptul că un hijab nu este o piesă rigidă, ce demonstrează vreun fel de închistare culturală, Yasmine Simone include hijab în tutorialele prin care arată că acest văl este suficient de versatil încât să poată fi aranjat după cum dorește fiecare. Poate fi ridicat ca turban, purtat ca eșarfă lejeră, ca basma, punând în valoare deopotrivă un look pentru evenimente, plin de strălucire, sau o ținută casual. Simpla prezență a acestui accesoriu în ansamblul vestimentar reliefează machiajul, forma chipului și mai ales stilul femeii cu o astfel de imagine. Publicul a reacționat pozitiv la abordarea influencerului care are sute de mii de fani pe internet.

Funcționalitate și stil

794 25 5Pentru femeile care doresc să fie originale pe direcția protecției în zilele de vară, un hijab poate înlocui cu mult mai multă lejeritate o pălărie. În combinație cu o pereche de ochelari de soare de dimensiuni mari, foarte la modă în acest sezon, vălul de inspirație arabă va centra întreaga atenție spre partea de sus a corpului, la chipul expresiv și va transmite un mesaj plin de atitudine. Femeia modernă este nu doar frumoasă, ci și deasupra prejudecăților, iar moda erei unui nou tip de emancipare a femeii poate include și hijabul. Succesul Sabinei Hannan pe internet este o bună dovadă în acest sens.

Confortul eleganței

Hijab poate fi deopotrivă o piesă care adaugă o notă în plus de eleganță unei ținute, o formulă fericită de a ascunde un păr care a „decis” să nu stea perfect într-o zi importantă, o notă tradițională unei ținute care are nevoie de o astfel de tușă sau un plus de culoare ansamblului vestimentar. Toate aceste elemente sunt ilustrate de aprecierile celor peste 1,3 milioane de fani pe care îi are Dina Torkia, influencerul care demonstrează că hijab este adaptabil oricărui moment al zilei, oricărui mediu, oricărei femei. La rândul său, Amena Khan promovează cu mult succes trendul interpretării hijabului în cheia occidentală, demonstrând cât de ușor se poate trece de la o ținută de zi la una de seară cu totul deosebită folosind acest văl al frumuseții și câteva trucuri de machiaj.

În anul 2016, medaliatele cu bronz la taekwondo la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro - Kimia Alizadeh, din Iran, și Hedaya Malak, reprezentând Egiptul - aduceau în prim-plan hijabul inclus în ținuta sportivă

Variaţiuni mondiale pe aceeaşi temă

794 25 6Eșarfele și vălurile pentru păr nu sunt o exclusivitate a societății musulmane, acestea fiind întâlnite în multe culturi pre-islamice, în creștinism și iudaism. De asemenea, potrivit unui studiu al Pew Research Center, aproape jumătate dintre femeile de origine musulmană care trăiesc în SUA poartă acest văl, chiar dacă nu le obligă nimeni, multe dintre ele aproape pe tot parcursul zilei și cu toate prilejurile. La rândul lor, celebritățile poartă acest văl de fiecare dată când se afișează în state în care hijab este simbol național. De la Kate Middleton, ducesa de Cambridge ori Hillary Clinton, fostul secretar de stat al SUA, până la starlete ca Paris Hilton sau Kim Kardashian și de la actrițe de top ca Angelina Jolie sau Jennifer Lopez până la modele ca Gigi Hadid, hijab a demonstrat că poate sta la loc de cinste în orice ținută utramodernă.