Main menu

header

775 29 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Obiceiul de a face curățenie generală în fiecare primăvară, perpetuat din timpuri imemoriale, are, în societatea modernă, un fundament științific din perspectiva efectelor: specialiștii afirmă că acest ritual prelungește viața.

Destresează, îmbunătățește starea de spirit

Curățarea casei în profunzime și în detaliu, la care recurg majoritatea oamenilor, are legătură cu ideea ancestrală de reînnoire. Pe lângă detoxificarea care survine în minte și, uneori, în corp, atunci când oamenii recurg la regimurile bazate pe verdețurile primăverii, curățarea casei conferă un sentiment de eliberare de balastul anotimpului rece, încărcat, mai lipsit de lumină, notează CNN. Experții confirmă rezultatele unui astfel de demers: curățenia de primăvară destresează, îmbunătățește starea de spirit, conferă un plus de energie și un imbold irezistibil spre o viață sănătoasă. Pentru cei care „ascultă” acest îndemn, curățenia de primăvară se poate transforma într-o împrospătare majoră a stilului de viață, care are ca efect final viață mai bună şi un somn mai odihnitor.

Aruncatul vechiturilor, un nou început

Una dintre mișcările care capătă anvergură tot mai mare este cea pornită de autoarea Marie Kondo, care a popularizat, prin intermediul cărții „The Life-Changing Magic of Tidying Up” („Magia curățeniei schimbă viața”), un obicei numit „KonMari”. Mai precis, se „întreabă” cu glas tare fiecare obiect din casă: „Îmi aduci bucurie?”. Dacă răspunsul este negativ, se renunță la acel obiect. Aruncarea vechiturilor poate avea un neașteptat efect psihologic, determinând persoana nu neapărat să se repeadă să cumpere alte lucruri, ci să aibă sentimentul că este în pragul unei vieți noi. „Aceasta este o manieră de a transpune în viața reală dorința de a scăpa de tot ceea ce este negativ sau vechi din interior. Puteți realiza mult mai multe, mai repede și mai lesne, dacă mediul de acasă este prietenos și conform cu propriile dorințe și gusturi”, sintetizează Regina Leeds, autoarea bestseller-ului „One Year to an Organized Life” („Un an de viață organizată”) și cunoscută în SUA încă din anii 1980 ca „organizatoarea zen”.

Ordinea din jur se reflectă în interior

Psihologii confirmă faptul că nu este nevoie neapărat de organizatori profesioniști sau de experți în feng-shui pentru a beneficia de efectele surprinzătoare ale curățeniei de primăvară. Potrivit psihologului Michael Tompkins, care practică în San Francisco, există foarte multe persoane care au o reacție de respingere în fața culturii contemporane care pune accentul pe acumularea de bunuri. „Tot mai mulți oameni tânjesc după sentimentul de seninătate și de ușurare care vine odată cu o curățenie bună, asociată cu renunțarea la obiectele care nu ne mai trebuie și cu o ordine în jur care se reflectă, în dese cazuri, și în interior”, explică specialistul. De asemenea, potrivit specialiștilor, curățenia generală poate face o persoană să se simtă mult mai bine față de ea însăși, dând un imbold binevenit stimei de sine.

„Atunci când faceți curățenie generală, înconjurați-vă de muzică bună, lumină suficientă, gustări sănătoase, multă apă și o companie plăcută, care să vă încurajeze. Și, cel mai important, nu vă așteptați ca totul să iasă perfect“ (Regina Leeds, organizator profesionist)