Main menu

header

762 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

La 42 km sud-vest de Cluj-Napoca, se află stațiunea Muntele Băișorii, la o altitudine de 1.200-1.400 m, un fel de „centru existențial” pentru toate „rătăcirile” în frumos de care avem permanent nevoie. De acolo se deschide „raiul” sălbatic din Rezervaţia Scăriţa-Belioara.

Ofertă unică: strugurii ursului

Scărița-Belioara este o rezervație geo-botanică din masivul Muntele Mare, cu vârfuri muntoase pe care să îți „așezi” relaxat privirea, numeroase peșteri, un platou calcaros aflat la peste 1.350 m altitudine (în Șesul Craiului), spectaculoase abrupturi și stânci tăioase, toate într-o armonie și liniște care impresionează și pe cel mai cârcotaș călător. Rezervația cuprinde, pe o întindere de 47,7 ha, amintitul platou Șesul Craiului, pădurea de pe muntele Scărița și abrupturile ce străjuiesc obârșiile Văii Belioara, un afluent al Văii Poșăgii. Rezervația Scărița-Belioara adăpostește nu- meroase specii de plante rare și protejate, unele chiar unice în Europa, precum sângele voinicului, argințica, mărtăloaga, căldărușa, gențiana, buzata sau crinul pestriț. De asemenea, specifice masivului sunt și endemismele (specii pe arii restrânse) barba mugurului, mălăoaie și strugurii ursului (o „relicvă” glaciară care a ajuns pe teritoriile acestea din Peninsula Balcanică).

Spectaculos, relaxare și detașare la un loc

Drumul până în Rezervația Scărița-Belioara nu este foarte greu de parcurs, iar pentru persoanele care vor să pătrundă într-o lume de basm prin intermediul unor peisaje superbe, acesta nu va reprezenta o piedică pentru a ajunge aici. Cu toate că aspectul ei este spectaculos pentru orice alpinist, zona nu este o locaţie ideală pentru căţărări, însă una benefică pentru relaxare şi detaşare de problemele cotidiene.

Pornind din Cluj, traseul spre Rezervația Scărița-Belioara (punct de pornire: stațiunea Muntele Băișorii) „merge“ pe DN1 până în Luna de Sus, apoi pe DJ107M, până în Băișoara, de unde, la dreapta, pe DJ107R, în mai puțin de 15 minute se ajunge la destinație