Main menu

header

760 29 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Celebritățile pot îmbătrâni frumos, iar strălucirea lor calmă vine din exemplul personal de seriozitate, profesionalism și decență. Hollywoodul poate arăta vedete care au trecut de vârsta de 100 de ani și care pot da lecții despre traversarea prin viață nealterat de succes.

Viola Smith - 107 ani

Viola Smith este un caz aparte. Născută în 1912, a devenit prima femeie toboșar de top, cu apariții memorabile nu doar în concerte, ci și în filme, în perioada 1920-1975. A jucat în pelicule ca „When Johnny Comes Marching Home” și „Here Come the Co-Eds” și a apărut în numeroase producții de televiziune, ca de exemplu „I’ve Got a Secret” sau „The Ed Sullivan Show”. Viola, susținătoare a dreptului femeilor de a fi vedete ale oricărui gen artistic, a cântat și la inaugurarea președintelui Truman și rămâne cel mai vârstnic toboșar profesionist în viață.

Norman Lloyd - 105 ani

760 29 2Un actor de record mondial, Norman Lloyd joacă de peste nouă decenii, este cel mai în vârstă profesionist al bresei încă în activitate din lume și a apărut în peste 60 de filme, pe lângă multe alte producții de radio și televiziune. Pe de altă parte, a fost căsătorit cu actrița Peggy Craven timp de 75 de ani, devenind cuplul cel mai longeviv de la Hollywood. „Longevitatea mea este o chestiune de noroc”, crede Lloyd, care și-a început cariera în 1923 și a jucat în anul 2015 în „Trainwreck”.

Olivia de Havilland - 103 ani

760 29 3Dacă se poate spune că „Cetatea filmului” a avut o „epocă de aur”, Olivia de Havilland, fermecătoarea interpretă a rolului Melanie Hamilton din pelicula „Pe aripile vântului”, este un exemplu clasic. Performanța actoricească amintită i-a conferit încă din tinerețe o aură de legendă, dar actrița nu s-a limitat la acest proiect. A continuat să joace, să câștige premii de anvergură, să arate tuturor că se poate înainta în vârstă cu grație și eleganță. Și, mai ales, cu o frumusețe nealterată. Câștigătoarea a două Premii Oscar spune că secretul longevității stă în „iubire, râs și învățarea de fiecare zi”. Actrița, care a împlinit 102 ani, continuă să citească și, în același timp, știe foarte bine să gestioneze corespondența electronică a prezentului.

Kirk Douglas - 103 ani

760 29 4Celebrul interpret al memorabilului rol principal din „Spartacus”, Kirk Douglas are trei Premii Oscar câștigate de-a lungul unei cariere formidabile. A apărut în 222 de filme, ultimul dintre acestea având premiera în anul 2008. Chiar dacă statutul de star internațional ar fi putut cu ușurință să-i „cutremure” viața, așa cum s-a întâmplat în multe alte cazuri, Kirk Douglas s-a sprijinit mereu pe familie pentru stabilitate. „Eu și soția mea suntem suflete-pereche. Cred că mariajul nostru extraordinar și discuțiile noastre lungi în noapte mi-au permis să trăiesc atât”, spune legendarul actor.

Marsha Hunt - 102 ani

760 29 5Devenea actriță la vârsta de 18 ani și avea să apară în peste 100 de filme, inclusiv alături de legendarul John Wayne, în „Born to the West”. Dar, la un moment dat, din cauza faptului că a devenit activist politic, Marsha A. Hunt avea să fie interzisă la Hollywood și toate porțile s-au închis pentru ea. Această etapă nefastă nu a împiedicat-o să lucreze în continuare. A apărut în numeroase producții de televiziune, unele dintre acestea seriale cu succes de public, a compus și a lansat muzică, a scris și nu a renunțat la marea sa iubire, actoria. Are numeroase premii internaționale și își duce vârsta cu noblețe.

Earlston J. Cameron - 102 ani

760 29 6În 1951, Earlston J. Cameron era primul actor de culoare care apărea într-o producție britanică. Acest moment a dat startul unei cariere care a inclus peste 70 de filme. Cameron nu a încetat niciodată să joace, fiind unul dintre starurile considerate pionieri ai spargerii embargoului persoanelor de culoare în industria cinematografică din Marea Britanie. „Îmi iubesc viața și nu am nicio intenție să mă retrag din activitate”, mărturisește cel numit pe scurt Earl, relevând astfel unul dintre secretele longevității sale. Cea mai bună dovadă este apariția, în anul 2013, în pelicula de scurtmetraj „Up on the roof”.

Suzy Delair - 102 ani

760 29 7În 1976, când se retrăgea din activitate, actrița de origine franceză Suzy Delair avea în palmares peste 30 de filme. Dar retragerea din activitate nu a însemnat ceea ce reprezintă de regulă pentru mulți: lipsă de activitate. Dimpotrivă. „Nu am niciun moment pentru mine. Acesta este secretul longevității, să rămâi ocupat. Răspund scrisorilor, corespondez cu fanii, scriu cărți, lucrez cu Universal la mai multe CD-uri. Uneori merg și în vacanță, dar înainte de asta pregătesc cu grijă toate activitățile”, argumentează Suzy.

Fay McKenzie - 101 ani

760 29 8Fiică a unui cuplu de actori, Fay McKenzie le-a urmat în mod firesc și și-a croit drum la Hollywood încă de pe vremea filmului mut. Cap de afiș al mai multor pelicule western, și-a câștigat notorietatea cu roluri de acest tip. După câteva decenii în care s-a concentrat pe familie și pe creșterea copiilor, Fay s-a întors în lumina reflectoarelor, figurând în mai multe producții tv. Actrița mărturisește că secretul longevității sale este „sentimentul de recunoștință față de viața care mi-a oferit atât de mult”.

Diana Serra Cary - 101 ani

760 29 9Cu o carieră care a început în era filmului mut, cu roluri memorabile și cu o inocență aparte, care i-a adus supranumele de „Baby Peggy”, Diana Serra Cary a rămas mulți ani favorita publicului, până când tatăl său a intrat în conflict cu producătorii și cariera tinerei s-a oprit, în 1938. Diana a decis să se retragă din lumina reflectoarelor, dar a continuat să rămână apropiată a Hollywoodului prin intermediul cărților pe care le-a scris, inclusiv o istorie a filmului mut. De asemenea, actrița s-a implicat într-o amplă mișcare de susținere a drepturilor actorilor-copii. „Am o dietă echilibrată și încerc să mă mențin în bună stare de sănătate. Iubesc cărțile și, mai presus de toate, am o familie căreia îi ofer toată afecțiunea. Cred că acesta este cel mai important element al longevității de care mă bucur”, povestește Diana.

Ruth Anderson a apărut în doar șapte filme, dar este o actriță binecunoscută. La 101 ani, ieșită din lumina reflectoarelor, a fost soția celebrului producător de origine română Jean Negulesco