Main menu

header

754 16 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Serialul-fenomen în Turcia „Lacrimi la Marea Neagră”, numele original fiind „Sen Anlat Karadeniz”, aduce audiențe-record şi postului Kanal D din România, care continuă tradiția producțiilor de succes de pe Bosfor. Telespectatorii turci au fost nedezlipiți de televizoare încă de la primele episoade, iar istoria se repetă și la noi. „Lacrimi la Marea Neagră”, difuzat la Kanal D, de luni până vineri, de la ora 20:00, este o poveste de viață tulburătoare, în care publicul regăseşte o realitate dureroasă şi a societății românești actuale: violența domestică. Serialul debutează cu povestea zbuciumată de viață a eroinei Nefes Zorlu, interpretată de Irem Helvacioglu, obligată să fie soția lui Vedat Sayar, jucat de Mehmet Ali Nuroglu. Femeia ia decizia de a ieși din sfera violenței soțului manifestată asupra sa și a fiului lor. Fiecare încercare de evadare din calvarul prin care trece nu are succes până când îl întâlnește pe Tahir Kaleli, interpretat de Ulas Tuna Astepe, fiul unei familii conservatoare. Viețile lui Tahir și a lui Nefes se vor schimba pentru totdeauna, odată cu prima lor întâlnire...

O româncă din 10 este afectată şi la noi!

Personajul central, Nefes Zorlu, interpretată de Irem Helvacioglu, este o tânără care luptă să-și recapete libertatea dintr-o relație plină de violență și să depășească traumele psihice provocate de aceasta. Din povestea unei victime, „Lacrimi la Marea Neagră” devine povestea unei luptătoare, simbol pentru milioane de femei curajoase care își iau viețile înapoi și schimbă în bine statistici îngrijorătoare. Conform unor date recente, în România, una din zece femei este afectată de violență domestică. În 2017, 46 de românce și-au pierdut viața în urma violenței în familie, conform datelor oficiale ale Poliției.

Iubirea o va vindeca!

754 16 2Nefes, eroina serialului, pare desprinsă din statistici dramatice. Dar, în același timp, se rupe de acestea. Fragila Nefes se transformă din victimă într-o femeie puternică, hotărâtă să-și schimbe soarta și, mai ales, capabilă de o uriaşă iubire care o va vindeca. „Mi-a plăcut enorm să întru în pielea acestei tinere extraordinare, să o înțeleg și să o aduc în față telespectatorilor. Din povestea lui Nefes sunt atât de multe de învățat!”, a mărturisit, cu emoţii, interpreta rolului principal.

Irem Helvacioglu: „M-a emoționat profund suferința personajului meu”

Actrița a recunoscut că nu i-a fost deloc ușor să intre în pielea personajului său. „Pentru a mă identifica perfect cu Nefes, am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru ca produsul final să fie perfect. Tot timpul am ținut legătura cu Osman Sinav, producătorul și regizorul filmului, și cu scenariștii noștri de la care primeam indicații prețioase. Cu toții s-au străduit să scoată din noi ce e mai bun pentru personajele noastre. M-a emoționat profund suferința personajului meu și, judecând după succesul serialului, văd că am reușit să mă identific total cu Nefes. Mă impresionează teribil atunci când aud sau văd știri despre violență, de orice fel, în special când vine vorba despre violența în cuplu, în familie. Din păcate, violență a existat dintotdeauna, însă simt că, odată cu interpretarea lui Nefes, multe dintre victime s-ar putea inspira, ar putea căpăta putere. Nu îmi place indiferența unor semeni de-ai noștri care, chiar și atunci când devin martori ai unui act dur, sălbatic, trec mai departe fără să le pese. Violența are multe forme, nu este doar fizică, și cred că fiecare dintre noi putem remedia, stopa acest fenomen teribil”, a mărturisit actrița.

„Îmi doresc ca Nefes să «transforme» tot mai multe femei”

Irem Helvacioglu a cucerit instant publicul român, și nu numai, odată cu apariția pe micile ecrane, talentata actriță devenind trup și suflet cu personajul interpretat, Nefes Zorlu. „Trăirile, stările prin care trece Nefes sunt greu de dus, sunt o uriașă povară. Am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a mă contopi cu Nefes, pentru a vă arăta cât mai bine viața, mai exact calvarul prin care trece o mamă, o femeie, care este supusă violenței. Îmi doresc ca Nefes să «transforme» din victime în învingătoare tot mai multe femei din întreaga lume care trec prin ceea ce trăiește personajul interpretat de mine”, spune Irem Helvacioglu.

A jucat în „Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii”

Irem Helvacıoglu este o actriță cu o ascensiune fulminantă. Frumusețea și talentul desăvârșit pentru actorie au făcut-o pe aceasta să fie una dintre cele mai admirate și solicitate artiste, din generația tânără, din Turcia. La doar 29 de ani, Irem Helvacioglu se bucură de un bogat palmares artistic, actrița apărând în zeci de producții de televiziune. Irem este foarte îndrăgită în rândul publicului tv. Deși familia sa provine din Antalya, Irem s-a născut în Germania, în urmă cu 29 de ani. Ea a fost atrasă de actorie de la o vârstă fragedă și, odată cu întoarcerea în Turcia, a urmat cursurile Teatrului Mujdat Gezen, din Istanbul. La vârsta de 20 de ani, Irem a primit primul său rol în serialul polițist „Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi”. De asemenea, Irem a fost cooptată în distribuția unor producții tv care au făcut înconjurul lumii, precum serialul fenomen „Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii” (Muhteşem Yüzyıl - rolul cadânei Nurbahar), „Valea lupilor” (Kurtlar Vadisi - personaj Esra) și „Gunes” (Güneşîn Kızları, rol Tugce), difuzate la Kanal D. „Când eram copil îmi plăceau foarte mult jocurile, pe care le inventam cu propria-mi imaginație. Mă fascina că am libertatea de a fi ce vreau eu, ce personaj îmi doream. Apoi, la şcoală, am ales să fac parte dintr-un club artistic, alegând drama. Aveam cam 10 ani și deja alesesem profesia pe care mi-o doream!”, s-a confesat actrița.

Este imaginea unei companii de retail de îmbrăcăminte din Turcia

Dincolo de televiziune, Irem se bucură de o reală apreciere şi în lumea fashionului, apărând pe copertele unor publicaţii importante. Irem Helvacioglu este şi imaginea uneia dintre cele mai apreciate companii de retail de îmbrăcăminte din Turcia. Una dintre cele mai recente apariţii pe coperta unei reviste de top din Turcia, All Magazine, înfăţişează perfect frumuseţea, naturaleţea, şarmul şi senzualitatea actriţei.

Vedat Sayar, băiatul rău din serialul de succes

754 16 3Mehmet Ali Nuroğlu întruchipează personajul negativ al serialului, fiind soțul lui Nefes Zorlu, Vedat Sayar, un prosper afacerist, aprig la mânie și extrem de violent, care transformă cu ușurință viața soției sale și a fiului lor într-un veritabil calvar. Actorul, în vârstă de 40 de ani, și-a petrecut anii copilăriei, și tinerețea, datorită carierei militare a tatălui său, în mai multe teritorii precum Patnos, Istanbul, Tekirdag și Ankara. A locuit o vreme și în Cipru. A studiat la Departamentul de Filosofie al Universității Tehnice din Orientul Mijlociu, timp de trei ani, dar s-a orientat apoi către actorie și a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul Conservatorului de Stat. Mehmet Ali Nuroglu a jucat în zeci de filme și piese de teatru, fapt care l-a evidențiat în rândul celor mai experimentați actori turci. A fost căsătorit, timp de doi ani, cu Selin Șekerci (n.r. - personajul Zuhre din serialul „Steaua sufletului”), iar de opt ani este căsătorit cu superba Çiçek Gülsen.

Tahir Kaleli, eroul care îi schimbă viaţa lui Nefes

Neînfricatul Tahir Kaleli, interpretat de Ulas Tuna Astepe, este personajul principal masculin din producţia „Lacrimi la Marea Neagră”, cel care devine erou pentru frumoasa Nefes Zorlu, care, datorită suportului acestuia şi iubirii pe care el i-o poartă, se va transforma din victimă într-o femeie puternică, hotărâtă să-şi schimbe soarta. Ulas Tuna Astepe, chipeşul actor turc, în vârstă de 31 de ani, a avut o copilărie dramatică, iar la 11 ani a fost la un pas de moarte. „Fiind din Izmit (n.r. - oraş industral în Turcia) am prins cutremurul din 17 august 1997. Aveam 11 ani atunci şi, chiar dacă eram destul de mic, am simţit suferinţa cumplită de a-mi pierde, sub priviri, prieteni buni, în această catastrofă. Am văzut moartea cu ochii! Mi-am pierdut prietenii, apropiaţii... Acest incident nefericit m-a marcat teribil! Încă sufăr de fobia cutremurului; dacă mă aflu în sala de cinematograf, spre exemplu, şi cineva îşi leagănă picioarele, eu reacţionez ca în situaţia unui cutremur. Credeam că în timp voi uita această senzaţie îngrozitoare, acea teamă teribilă, care te cuprinde în astfel de situaţii, însă nu este aşa. Din păcate, aceste traume te urmăresc toată viaţa”, mărturiseşte Ulaş Tuna Astepe. Şi tragediile din viaţa actorului Ulas Tuna nu s-au oprit aici. La nici cinci ani după tragicul eveniment, Ulas Tuna Astepe s-a aflat, din nou, la grea încercare. Împreună cu fratele său mai mare au avut de îndurat alte suferinţe: şi-au pierdut tatăl şi, ulterior, mama. De atunci, până la vârsta maturităţii, Ulas Tuna a rămas exclusiv în grija fratelui său, care s-a dovedit a-i fi şi mamă, şi tată. „Din cauza pierderii timpurii a tatălui şi, ulterior, a mamei, fratele meu a preluat toate responsabilităţile ce se impuneau, economice şi morale, fiind şi tată, şi mamă pentru mine. Golul lăsat de pierderea părinţilor noştri a fost «umplut» cât s-a putut de fratele meu mai mare”, spune actorul.

Öykü Gürman - „Asiye”, de la flamenco la muzică populară

754 16 4Öykü Gürman, simpatica Asiye Kaleli - cumnata lui Tahir -, din serialul „Lacrimi la Marea Neagră”, este o artistă completă. În vârstă de 37 de ani, are un trecut bogat, atât în actorie, dar şi în muzică. Dacă în actorie, talentata Öykü Gürman și-a făcut debutul în anul 2004, odată cu serialul de televiziune „Türkü filmi”, iată că în muzică ea și-a manifestat pasiunea de la o vârstă fragedă, încă din școala primară. Öykü a participat la numeroase concerte școlare, interpretând atât la vioară, cât și ca solist, a făcut Liceul de Arte Plastice „Pera” și a luat lecții de vioară de la renumitul muzician turc Cihat Așkın. A absolvit Conservatorul de Stat din Turcia din cadrul Universității Tehnice din Istanbul și, în paralel, și-a continuat educația muzicală pentru vioară și canto. Öykü a interpretat, ca solistă, în diferite ansambluri flamenco și orchestră, iar în anul 2007, ea și fratele său geamăn, Berk Gürman, au înființat trupa „Öykü și Berk”. Öykü Gürman este și în prezent o cântăreață foarte apreciată, atât în țară, cât și peste hotare. Cântăreața de muzică pop, flamenco și muzică populară turcă, genuri pe care le interpretează cu succes, a primit, în repetate rânduri, aprecierea publicului și a specialiștilor de gen. Öykü Gürman a fost căsătorită cu cântărețul Yavuz Bingöl, iar în prezent trăiește o frumoasă poveste de dragoste alături de Fatih İçmeler, care nu ratează nicio ocazie de a fi alături de iubita sa, vizitând-o deseori pe platourile de filmare ale serialului „Lacrimi la Marea Neagră”.

Scenă puternică din serialul-fenomen „Lacrimi la Marea Neagră”: Vedat o iubeşte cu... ură pe Nefes, transformând în iad ceea ce putea fi paradisul familiei. Forţa cu care joacă actorii turci, pasiunea şi ardoarea aduc aminte de celebrul „Pe aripile vântului”...

Record de audienţă nemaîntâlnit de 15 ani

754 16 5Serialul „Lacrimi la Marea Neagră” este unul dintre cele mai puternice producţii ale genului difuzate în țară noastră. Cifrele de audienţă obținute în Turcia au fost uluitoare încă de la primul episod. Datele vin direct de la producătorul Osman Sinav, o legendă vie a Turciei. „Am crezut în succesul acestui serial, pentru că subiectul era unul foarte puternic. Iar acest serial a reușit să aducă telespectatori noi în fața micilor ecrane, nu doar consumatorii tradiționali de serial turcesc. În prima săptămână de difuzare, serialul a înregistrat 9 puncte de rating și 40% cotă de piață. La al cincilea episod difuzat ajunsese la 21 de puncte de rating și 44% cota de piață, atunci reprezentanții stației mi-au spus că este un record nemaiîntâlnit de 15 ani”, spune Osman Sinav.

Primul episod, urmărit de peste 1 milion de români

Telespectatori din întreaga țară au trăit la premiera serialului emoții uriașe, alături de personajele centrale ale serialului „Lacrimi la Marea Neagră”, la Kanal D. Peste 1 milion (1.143.000) de români au stat în fața micilor ecrane savurând fiecare scenă. Un subiect dramatic și actual - violența domestică -, o poveste de dragoste care îți taie răsuflarea, actori excepţionali, scenariu alert și, nu în ultimul rând, aspecte ale unui mod de viață inedit, tradițional al comunităților de pe țărmul turcesc al Mării Negre, toate acestea i-au ținut pe fani în fața micilor ecrane. Serialul „Lacrimi la Marea Neagră” a devenit rapid un fenomen național, sute de mii de români din întreaga țară urmăresc și acum cu sufletul la gură fiecare episod difuzat la Kanal D, fiind profund impresionați de povestea de dragoste între protagoniștii producției, dar și de drama prin care trece Nefes, eroina serialului. Al patrulea episod difuzat a plasat Kanal D pe locul doi în topul televiziunilor din România, pe toate categoriile de public monitorizate, conform datelor furnizate de Kantar Media. Minutul de maximă audiență, atins la 22:04, peste 1,2 milioane (1.258.000) de fani ai serialului, a fost momentul în care Vedat, personajul negativ, era încătușat și dus la secția de poliție!

Imagini din provincia Trabzon, din casa unde se filmează serialul turcesc

754 16 6Acțiunea serialului „Lacrimi la Marea Neagră” se desfășoară, în mare parte, pe țărmul turcesc al Mării Negre, în provincia Trabzon. Imagini din casa unde Nefes, eroina acestui serial, își găsește refugiul și scapă de coșmarul îndurat alături de soț au fost făcute publice de postul Kanal D. Aflată în regiunea Trabzon, pe un drum greu accesibil, în mijlocul unor plantații de aluni, casa pare desprinsă parcă din basme, fiind un punct de referință pentru istoria arhitecturală turcă. Dincolo de porțile înalte, echipa de filmare e în forfotă - actori, cameramani, regizori, producător, staff tehnic, make-up artiști și stiliști, cu toții sunt prinși în febra pregătirilor pentru momentul „Acțiune”. Mare parte din acțiunea serialului se desfășoară pe țărmul turcesc de la malul Marii Negre, iar publicul din România va avea bucuria să descopere acest spațiu familiar în care se dezvoltă scenariul extrem de alert și de intens al producției. „Lacrimi la Marea Neagră” emoționează profund prin subiectul extrem de sensibil și actual, cucerind milioane de privitori printr-un scenariu credibil, jocul actorilor și, nu în ultimul rând, prin frumusețea unui peisaj sălbatic și cunoscut totodată.

Loc de pelerinaj pentru fani

Casa a devenit rapid loc de pelerinaj pentru fani, la poarta acesteia fiind oameni care urmăreau de la distanță agitația, atunci când porțile se deschideau pentru ca mașinile cu echipament tehnic sau recuzită să intre în curte. O scară interioară din lemn masiv leagă parterul, unde se află masa la care se adună familia, cu etajul superior rezervat oaspeților. Fiecare detaliu este luat în considerare, de la vesela de pe masă, fotografiile familiei expuse pe perete, vase decorative, țesături cu motive tradiționale turcești și până la elemente moderne. Lângă clădirea centrală se află și un foaier cu mai multe compartimente speciale.