Main menu

header

754 29 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Vine din Primul Război Mondial, de la militarii englezi și francezi care aveau nevoie de piese vestimentare durabile și comode. Este binecunoscutul trenci, a cărui versatilitate a făcut să rămână în trend, cu mici variații, timp de peste 100 de ani.

Vedetele l-au păstrat în prim-plan

O legendă a modei universale, Casa Burberry, își poate asuma „paternitatea” pentru o piesă de vestimentație care a ajuns emblematică pentru militarii din cele două Războaie Mondiale și, ulterior, un simbol al rafinamentului și al stilului chic: trenciul. După cea de-a doua conflagrație mondială, deși nimeni n-ar fi putut prezice asta după ce devenise omniprezent în rândurile militarilor, trenciul a rămas în atenția modei și în preferințele publicului. Strălucirea Hollywoodului a inclus această piesă în nenumărate producții, creându-i o aură de îmbrăcăminte purtată de oamenii deștepți, apoi trenciul a fost asociat cu îndrăzneala fără margini în producțiile cu gangsteri, iar lovitura a dat-o în „Mic dejun la Tiffany”, când Audrey Hepburn a făcut din această piesă o vedetă a modei mondiale.

De la Colombo la „Nouă săptămâni și jumătate”

Exact în această postură se întoarce în sezonul rece 2019 nemuritorul trenci, a cărui popularitate nu a apus, practic, niciodată. De altfel, cine poate uita eterna haină de acest fel cu care detectivul Colombo rezolva și cele mai complicate cazuri de crimă? În alt registru, rămâne iconică apariția într-un trenci memorabil a lui Kim Basinger, în neuitatul film „Nouă săptămâni și jumătate”. Așadar, odată cu întoarcerea întregii lumi a modei spre funcționalitate și eleganță dublată de confort, trenciul are loc în primele rânduri ale modei.

Piață în creștere spectaculoasă

Trenciul este în mare vogă ca reacție la colecțiile cu piese mari, dar și ca un tribut adus neuitaților ani 1980-1990, care se regăsesc în toate „capitolele” modei, de la machiaj la coafură. „A venit vremea modei care se poate purta în mod firesc, iar trenciul este o piesă-cheie în acest nou val. În sezonul 2019 există o abundență de trenciuri, iar vânzările confirmă această tendință”, punctează Lisa Aiken, director de vânzări la Net-A-Porter. Ca urmare, branduri ca Burberry, Maison Margiela, Calvin Klein, J Crew, Koché, M&S, Helmut Lang, Mango sau Alexander McQueen se întrec în a oferi modele care să atragă o „felie” cât mai generoasă din această piață în creștere spectaculoasă.

A servi înainte de a împodobi

Potrivit specialiștilor, orice doamnă sau domnișoară care dorește să fie în acord deplin cu ultimele tendințe în acest sezon rece trebuie să aibă măcar un trenci clasic, bej sau kaki. Dar piesa are regulile sale, simple, dar clare, pentru a fi purtată în așa fel încât să avantajeze. În primul rând, trebuie reținut faptul că trenciul a fost gândit să fie util, să genereze confort și nu se poate abate, ca model, de la aceste imperative. Per ansamblu, rămâne o piesă vestimentară de foarte mare utilitate, cu accesoriile gândite pentru a servi înainte de a împodobi și, mai presus de orice, dă siluetei o alură militară, cu o accentuată tușă masculină.

Modelul clasic: două rânduri de nasturi, guler înalt

754 29 2Trenciul clasic se prezintă în linii definitorii. Varianta clasică include prezența a două rânduri de nasturi în față. Mai departe, gulerul este mare și prevăzut cu accesorii care să-l poată transforma în pavăză pentru gât pe vreme rea (așa îl foloseau inițial marinarii britanici). Linia piesei este gândită în așa fel încât să dea corpului cât mai multă căldură și în același timp să împiedice în cât mai mare măsură căldura corpului să se piardă în exterior. Și buzunarele respectă aceleași principii de funcționalitate. Astfel, dacă inițial acestea erau destinate hărților, unui binoclu, chiar unui pistol, astăzi au alte direcții de utilizare, dar trebuie să fie exterioare, cu dublă închidere (în caz de ploaie…).

Curea pentru lejeritate, epoleți pentru prestanță

Trenciul clasic este prevăzut cu o centură din același material. Cândva asigura menținerea hainei strânsă pe corp împotriva intemperiilor, astăzi face exact același lucru, cu deosebirea că, pace fiind, orice purtătoare de trenci își poate dezlega cureaua când iese soarele și își poate lăsa la vedere ținuta fermecătoare de dedesubt. Cu atât mai mult cu cât orice trenci care se respectă are și umerii bine marcați, de multe ori cu epoleți din același material, dând un plus de prestanță întregii ținute. La foarte multe modele se regăsesc manșete care să se potrivească cu epoleții, câteva inele agățate de curea și care cândva aveau o certă utilitate, astăzi fiind doar accesorii, precum și o glugă, binevenită dacă începe un vânt puternic.

Piesa perfectă, în funcție de ten și înălțime

Alegerea trenciului trebuie să țină cont de mai multe repere. În primul rând, culoarea trebuie să se potrivească cu tenul și apoi modelul să avantajeze silueta, notează fashionisers.com. Specialiștii recomandă ca doamnele cu tenul închis sau brunetele să opteze pentru trenciul albastru, gri sau chiar roșu, iar blondele nu pot greși cu o piesă în nuanță pastel. La capitolul dimensiuni ideale, trenciul mediu, puțin peste coapse, este indicat femeilor scunde, întrucât le face să pară mai înalte și mai suple. Varianta de lungime medie este trenciul clasic, purtat de militari, și care avantajează orice tip de siluetă și orice înălțime. Femeile înalte îl pot purta în combinație cu haine care să urmărească linia corpului. Cât despre trenciul maxi, pe de o parte este contraindicat femeilor scunde, iar pe de altă parte le poate face pe cele înalte să arate ca niște regine.

Înainte de a achiziționa un trenci, verificați garderoba, întrucât această piesă nu se potrivește cu ținutele sportive

Variante speciale pentru domni

754 29 3Dat fiind faptul că trenciul este atât de la modă, domnii care doresc să fie în tendințe trebuie să ia în considerare această piesă. Experții îi sfătuiesc să țină cont de faptul că trenciul trebuie să fie suficient de mare cât să acopere lejer un pulovăr gros, că umerii trebuie să-i depășească pe cei naturali cu circa 2,5 centimetri, că mânecile trenciului trebuie să treacă cu câțiva centimetri de cele ale costumului de dedesubt. În ceea ce privește lungimea totală, media pentru modelele masculine este de un metru. Dar mai important este ca această piesă vestimentară atât de versatilă să vi se potrivească și să vă avantajeze. Bărbații mai scunzi pot opta pentru variantele mai scurte, chiar deasupra genunchiului, iar cei înalți sau solizi vor arăta foarte bine într-un trenci care depășește puțin linia genunchiului.