Main menu

header

753 2 1de Silviu Ghering şi Nicoleta Gheorghe

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puţin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare şi curat al bogăţiilor şi frumuseţilor uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Gara-castel din Băile Herculane, basm romantic cu iz aristocratic

Vă puteți imagina că există în România o gară de basm, o gară-castel, cu iz aristocratic și o poveste pe măsură? „Minunea” se află în Băile Herculane și este considerată cea mai frumoasă și plină de istorie gară CFR din România. Clădirea, în stil baroc, a fost construită între anii 1878 și 1886, după planurile arhitectului francez A.D. Serres, fiind concepută astfel încât să „copieze”, la o scară mai mică, dar fidel, castelul de vânătoare al împărătesei Maria Tereza a Austriei (1717-1780, conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece din 1740 până la moarte), aflat în apropierea Vienei. De altfel, clădirea nu a fost gară de la început, ci chiar... o casă de vânătoare! Care a aparţinut împăratului Francisc Iosif I al Austriei (1830-1916, pe tron din 2 decembrie 1848 până la sfârșitul vieții).

Combinați curele balneare cu vizitarea acestui adevărat monument

Privirea este atrasă în primul rând de o cupolă sprijinită de două coloane, în corpul central al gării-castel, decorată cu picturi ale unor personaje mitologice, cum ar fi, de exemplu, puternicul Hercule. Veți remarca apoi țiglele multicolore dispuse în figuri geometrice, frescele reprezentând elemente din mitologia romană, un orologiu, realizat de celebrul făuritor de ceasuri francez Jean-Paul Garnier (1801-1869), și alte câteva corpuri de iluminat frumos lucrate. De-a lungul anilor, prin gara-castel din Herculane au călătorit personalități precum Francisc Iosif I, primul proprietar, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei și Carol I al României. În afară de miraculoasele ape din zonă, aveți un motiv în plus să treceți Băile Herculane pe lista locurilor de vizitat și pentru gara-castel, care se află acum pe Lista Monumentelor Istorice de marcă din țara noastră.

„Travel Europe“ a catalogat gara din Băile Herculane drept cea mai frumoasă şi plină de istorie gară CFR din România