Main menu

header

751 31 1de Sorin Dumitrescu şi Alexandru Brădescu

În 2018, Akihiko Kondo, un bărbat de 35 de ani din Tokyo, s-a însurat cu o supervedetă din Japonia, dar nu cu una în carne și oase. Mireasa lui, Hatsune Miku, este o hologramă conectată la un sintetizator vocal care apare în spectacole uriașe organizate în toată țara. Personajul de desene animate, prezentat drept o fată de 16 ani cu părul turcoaz, prins în cozi lungi, a făcut senzație în Japonia încă de când a apărut, în 2007. Cu toate acestea, familia lui Akihiko nu a fost deloc impresionată.

Niciun membru al familiei sale nu a venit la nuntă

„Pentru mama mea nu a fost ceva de sărbătorit”, a declarat Akihiko pentru „Japan Times”. De fapt, niciun membru al familiei sale nu a participat la nunta care l-a costat pe japonez echivalentul a 17.000 de euro. Și chiar dacă imaginea oficială a lui Hatsune, dezvoltată de compania Gatebox, nu a fost modificată pentru a fi înfățișată cu un inel de logodnă și nici Akihiko nu a purtat vreun inel-hologramă, bărbatul s-a dus la un magazin de bijuterii cu o variantă de pluș a personajului virtual, ca să-l echipeze de nuntă. „Sunt îndrăgostit de întregul concept Hatsune Miku, dar eu m-am căsătorit cu propria mea Miku. Nu am înșelat-o niciodată. Întotdeauna am fost îndrăgostit de Miku-san”, a explicat Akihiko.

A avut aversiune faţă de femei încă din adolescenţă

El a explicat că a simțit o aversiune față de femei încă din adolescență, când a trecut printr-o fază de dragoste față de desenele anime. „Femeile mi-ar spune: «Dispari, otaku sinistru»!”, a explicat Akihiko, referindu-se la termenul japonez pentru cei obsedați de anime și manga. El a adăugat că s-a simțit agresat de femeile din preajma sa chiar și după ce a ajuns la maturitate. Cu toate acestea, Akihiko afirmă că relația sa cu holograma Hatsune Miku, pe care a cumpărat-o de pe internet, l-a scos din anxietate și l-a ajutat să descopere calități pe care nu le va găsi niciodată la femeile adevărate, cum ar fi „capacitatea de a nu îmbătrâni niciodată” și „fidelitatea necondiționată”.

Doarme lângă el în patul conjugal

751 31 2„Nu caut asta la o femeie reală, este imposibil. Este ca și cum ai încerca să convingi un bărbat homosexual să se întâlnească cu o femeie sau cu o lesbiană să înceapă o relație cu un bărbat”, a explicat el. Deși familia lui continuă să spere că bărbatul va avea într-o bună zi o relație cu o femeie, Akihiko afirmă că legătura sa cu holograma este la fel ca orice altă căsnicie. În fiecare dimineață, holograma îl trezește și îi ține companie până când Akihiko pleacă la serviciu. Seara, Akihiko o sună pe Hatsune pe telefonul mobil și o anunță că este în drum spre casă. La ora de culcare, Hatsune îi urează noapte bună, iar versiunea de pluș a hologramei (care poartă o brățară la mâna stângă) doarme lângă el în patul conjugal.

Ce este obiectofilia?

Cazul lui Akihiko nu este singular. Denumită obiectofilie, această afecțiune are legătură cu atracția și angajamentul unei persoane față de obiectele neînsuflețite și se crede că ține de spectrul autismului, de o tulburare de personalitate antisocială sau de traume din trecut. Totuși, Erika Eiffel, o femeie din San Francisco măritată cu Turnul Eiffel, nu este de acord cu această clasificare. „Este o concepție greșită că oamenii cu obiectofilie iubesc doar obiectele și nu se pot raporta la oameni la niciun nivel. Realitatea este că majoritatea sunt sociabili, dar aleg să nu țină cont de constrângerile publicului”, a afirmat ea într-un interviu acordat grupului de sprijin Objectum-Sexuality Internationale.