Main menu

header

751 24 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Manolo Blahnik a deschis primul magazin de pantofi în Londra cu peste 40 de ani în urmă. Între timp a scris istorie, vedetele i-au împins încălțările direct în cultura pop contemporană, iar piesele pe care le-a creat reprezintă un brand de sine stătător: „manolos”.

A început cu încălțăminte din folie de aluminiu

751 24 2Efigie a încălțămintei de lux, ultrarafinată și de o calitate perfectă, brandul Manolo Blahnik a pornit de la un designer care și azi declară că iubește pantofii. Copil fiind, în Spania natală, Manolo făcea pantofi din folie de aluminiu, pentru… șopârle. A știut de timpuriu care îi este drumul, dar numai după întâlnirea cu Diana Vreeland, de la „Vogue”, talentul său nesecat l-a transformat într-un creator încă neegalat - cel puțin pe segmentul de încălțăminte masculină de top. „Stilul și eleganța sunt două noțiuni greșit interpretate în lumea modernă. Pe cel dintâi îl ai sau nu; nu-l poți cumpăra. Cea de-a doua este cam la fel, deși poate fi obținută în timp. Dar ambele sunt calități care nu pot fi mimate”, susține Manolo.

„Mi-ați salvat mariajul cu creațiile dumneavoastră”

Manolo a devenit conștient, în timp, de puterea pantofilor asupra vieții celor care își permit încălțămintea sa. Rămâne modest și puțin preocupat de modă și trend, știind, în schimb, că încălțămintea este un obiect al dorinței pentru majoritatea oamenilor. „Deși nu reușesc să înțeleg de ce, mulți oameni sunt obsedați de pantofi. Au venit la mine nenumărați soți ai clientelor mele care mi-au spus că pantofii mei le-au salvat căsnicia. Și că sunt scumpi, dar mai ieftini, totuși, decât un divorț”, povestește Manolo. Creatorul de renume mondial mai crede că în condițiile în care multe doamne și domnișoare au mai mulți pantofi decât rochii, cert este vorba despre „o obsesie”. „Am cliente care cumpără trei perechi de încălțăminte de la mine și le poartă cu aceeași rochie, schimbând doar accesoriile și făcând astfel trei ținute diferite”.

Rochiile scurte mută atenția spre picioare

751 24 3Manolo Blahnik a observat, de-a lungul timpului, că scurtarea continuă a rochiilor și fustelor a mutat atenția privitorului spre picioare și, automat, spre încălțăminte. „Pantofii sunt mai de încredere decât hainele dacă între timp o persoană își schimbă dimensiunile. Aceștia se vor potrivi mereu și femeile adoră asta, ca și pantoful pump, pe care îl consideră aristocratic”, adaugă Manolo. În aceste condiții și pentru că își dorește ca pantofii pe care îi creează să poată fi purtați de persoane reale, designerul susține că „se autoeditează” și nu-și lasă imaginația să genereze piese care nu ar putea fi încălțate.

„Artizanii italieni sunt cei mai buni din lume”

În opinia lui Manolo Blahnik, un pantof de calitate înseamnă echilibrul perfect între formă și proporție. Designul este, de asemenea, extrem de important, iar aici creatorul își permite să dea frâu liber imaginației. Execuția o lasă în seama artizanilor italieni, pe care îi consideră cei mai buni din lume și cu care lucrează de decenii. „Folosesc materiale și accesorii de cea mai înaltă calitate, dar nici acum nu pot spune că am realizat pantoful perfect, chiar dacă sunt multe perechi pe care le iubesc în mod special”, arată Manolo, care are printre clienți nume ca Rihanna, Michelle Obama, Beyoncé, Victoria Beckham sau Anna Wintour.

Trei perechi obligatorii

În plină eră a minunilor tehnologice, creatorul Manolo Blahnik este de părere că inteligența artificială nu va putea vreodată să egaleze arta și priceperea umană. „Dacă dorim cel mai bun rezultat, niciodată nu se va putea renunța la artizanii din domeniu. Mașinile nu vor putea înlocui oamenii și sper să nu văd întâmplându-se așa ceva pe parcursul vieții mele”, spune designerul. Iar dacă o femeie ar trebui să se rezume la doar trei perechi de pantofi, Manolo recomandă ca obligatorii una cu toc mediu, subțire, una de pumps (ascuţiţi) „multifuncționali” și o gheată joasă, „pentru vreme urâtă”.

„Nu există nimic mai rău decât o doamnă care nu știe să meargă cu stiletto”

Pantofii stiletto sunt nelipsiți din colecția unei femei care își respectă imaginea și vrea să fie în trend. Dar Manolo atrage atenția că mai este nevoie de câteva detalii pentru ca această încălțăminte să aibă efectul scontat. „În eticheta purtării pantofilor stiletto nu este nimic mai rău decât o femeie care nu știe să meargă cu astfel de încălțăminte. De asemenea, este necesară o îngrijire impecabilă a picioarelor și o pedichiură fără cusur”, detaliază designerul.

Se poartă tocurile mici

751 24 4De la primul magazin, deschis în 1971 cu o investiție de 2.000 de lire sterline, Manolo Blahnik a ajuns să creeze circa 600 de perechi de pantofi pe an, furnizând încălțăminte pentru câte patru show-uri. Folosește multă culoare și consideră că, deși modelele de acest fel nu sunt întotdeauna foarte practice, rămân, totuși, irezistibile. „Ador albastrul”, adaugă maestrul pantofilor de legendă. De asemenea, Blahnik afirmă că în prezent tocurile foarte înalte sunt solicitate mai mult în Orient, femeile din Occident fiind adeptele tocurilor mici. Iar pentru copii, dar nu numai, designerul recomandă pantofii tweed. „Port modele Oxford, iar vara sandale colorate - galbene, roz, albastre. Uneori mă îmbrac complet într-o singură culoare - pantofi, șosete, cămașă, costum”.

„Nu urmez niciodată moda momentului; întotdeauna creez contrar acesteia. Mă și mir că am rămas în afacere“

Dacă o femeie ar trebui să se rezume la doar trei perechi de pantofi, Manolo recomandă ca obligatorii una cu toc mediu, subțire, una de pumps „multifuncționali“ și o gheată joasă, „pentru vreme urâtă“

„Folosesc materiale și accesorii de cea mai înaltă calitate, dar nici acum nu pot spune că am realizat pantoful perfect“

Modelele mules rămân foarte chic

751 24 5Deși a creat pantofi care au intrat în cultura contemporană - modelul său purtat de Sarah Jessica Parker în „Totul despre sex” fiind doar un exemplu -, Manolo Blahnik își declară slăbiciunea pentru modelele mules, pe care le consideră „foarte chic”: „În ultima mea colecție am fost inspirat de culorile Siciliei și am realizat o serie de astfel de pantofi. Ador felul în care o femeie se poate mișca în ei și se poate balansa fără efort”.