Main menu

header

750 18 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Mai populară decât mulți politicieni de rang înalt, mai ascultată decât numeroși oratori ai timpurilor moderne, tânăra Greta Thunberg coagulează într-o voce puternică întreaga proiecție despre viitor a generației sale.

De la un protest simplu la o mișcare națională

Născută în anul 2003, în Suedia, Greta Thunberg a devenit o adolescentă preocupată de mediul înconjurător și a transformat activismul pentru combaterea încălzirii globale într-o vocație. În august 2018, tânăra s-a „învoit” de la școală pentru a protesta în fața Parlamentului țării sale, trăgând un semnal de alarmă vizavi de pericolele la care expune Terra actualul model de exploatare a resurselor. Popularitatea acestui demers a fost instantanee, imediat numeroși studenți organizând manifestări similare în comunitățile suedeze. La scurt timp, a luat naștere mișcarea pentru mediu Fridays for Future, Greta a luat cuvântul la ONU, iar manifestările au luat o amploare care a certificat preocuparea majoră a tinerilor suedezi pentru viitorul planetei: la fiecare mișcare de protest au luat parte peste un milion de persoane.

Și-a determinat părinții să renunțe la carne și la zborul cu avionul

750 18 2Greta a auzit pentru prima dată despre schimbările climatice și efectele lor la vârsta de 8 ani. A înțeles foarte repede cât de puțin se face la nivel de decizie internațională pe această temă și după doar trei ani a devenit depresivă, a încetat să mănânce și să vorbească, fiind diagnosticată cu Sindromul Asperger și comportament obsesiv-compulsiv. Inteligentă, tânăra a decis că diagnosticul nu este o slăbiciune, ci „o superputere” și a trecut la acțiune. A „lucrat” asupra familiei sale, determinându-și părinții să reducă la minimum amprenta de carbon a vieții lor de fiecare zi, să nu mai consume carne și să nu mai zboare cu avionul, mama fetei renunțând, în acest context, la cariera de solistă de operă. Văzând că se poate, Greta a considerat că poate face o mare diferență și a decis să iasă public cu această preocupare. Răspunsul masiv al tineretului suedez a demonstrat faptul că mesajul a venit exact la momentul oportun.

„Voi, adulții, vă bateți joc de viitorul meu”

În 2018, Suedia a înregistrat cea mai călduroasă vară din ultimii 262 de ani și Greta Thunberg a anunțat public că nu va merge la cursuri până la revenirea în sesiune a Parlamentului Suediei, în tot acest timp protestând pentru ca țara să implementeze imediat reducerea emisiilor de carbon, în conformitate cu Acordul de la Paris. A purtat pancarde pe care scria „Fac asta pentru că voi, adulții, vă bateți joc de viitorul meu” și nu s-a clintit din fața Executivului de la Stockholm timp de trei săptămâni. După ce și-a postat protestul pe Instagram, multe alte rețele de socializare au preluat mesajul. Fotograful Ingmar Rentzhog, fondator al campaniei „We Don’t Have Time” („Nu mai avem timp”), a popularizat pe pagina sa mișcarea singulară a tinerei și într-o săptămână clipul înregistra sute de mii de vizualizări. Au urmat proteste generalizate, în 270 de localități din Suedia.

„Suntem la începutul unei extincții în masă şi voi nu ştiţi să vorbiţi decât despre bani”

750 18 3Thunberg este cunoscută în toată lumea pentru felul abrupt în care își croiește mesajul, pentru cuvântările fără ocolișuri, fără „diplomație”, care nu țin cont de anvergura celor cărora li se adresează. Tânăra este foarte puțin impresionată de calitatea de șef de stat a unora dintre cei care o ascultă și nu ezită să le facă reproșuri tranșante pentru lipsa lor de implicare în salvarea viitorului Terrei. „Mi-aţi furat visurile şi copilăria cu vorbele voastre goale, şi eu sunt o norocoasă. Sunt oameni care suferă, oameni care mor, întregi ecosisteme distruse. Suntem la începutul unei extincții în masă şi voi nu ştiţi să vorbiţi decât despre bani şi basme despre creștere economică. Cum îndrăzniți!?”, a spus Greta într-o intervenție care a făcut înconjurul lumii.

„Este timpul să ne revoltăm”

Așa cum era de așteptat, atitudinea Gretei stârnește reacții diferite. Tatăl tinerei nu este foarte încântat de faptul că adolescenta lipsește de la școală, dar nu se opune dorințelor fiicei sale: „Respectăm faptul că vrea să fie activistă. Decât să nu reacționeze și să fie foarte nefericită, mai bine să-și susțină opiniile”. În ceea ce-i privește pe profesori, Greta arată că „în calitate de oameni, ei cred că tot ceea ce fac este bine, dar ca dascăli consideră că ar trebui să mă opresc”. Mai presus, însă, de părerea oricui, adolescenta merge mai departe, neabătută. Toate sumele încasate de pe urma discursurilor sale sunt donate pentru opere caritabile. Și peste tot are ca motto „Este timpul să ne revoltăm”, mesaj pe care l-a înregistrat într-o piesă lansată în 2019 de trupa britanică „The 1975”.

A traversat Atlanticul într-o ambarcațiune fără emisii

Greta Thunberg nu se limitează la a vorbi sau la acțiunea propriei familii, ci dă și exemplu personal de fiecare dată când are ocazia. În acest an, a călătorit peste Atlantic într-o ambarcațiune echipată cu panouri solare, anunțată ca fiind o traversare fără emisii dăunătoare și constituindu-se într-o demonstrație a faptului că se poate. De asemenea, nu a renunțat la a sta în fața Parlamentului suedez, în fiecare zi de vineri înființându-se cu mesajul său, înconjurată de alți participanți, pentru susținerea cauzei în care crede. Acum, însă, nu în calitate de manifestant izolat și singur, ci având în spate opinia similară a milioane de oameni din toată lumea.

În 2019, revista „Time“ a numit-o pe Greta „lider al generaţiei viitoare“

„Ochii viitoarelor generații sunt ațintiți asupra voastră și dacă alegeți să ne dezamăgiți în continuare, vă spun că nu vă vom ierta niciodată. Aici, acum, tragem linia. Lumea se trezește și schimbarea vine, fie că vă place sau nu!“ (Greta Thunberg)

Secretarul general al ONU: „Este rolul tinerilor să salveze planeta“

La începutul acestui an, urmare a acțiunilor Gretei Thunberg, 224 de academicieni au semnat o scrisoare deschisă prin care și-au exprimat susținerea față de mesajul tinerei. La rândul său, secretarul general al ONU, António Guterres, s-a alăturat cauzei: „Generația mea a eșuat în a răspunde așa cum se cuvine provocărilor schimbărilor dramatice ale climei. Acest eșec este resimțit de tineri și nu este de mirare că sunt mânioși. Este rolul lor să salveze planeta”.