Main menu

header

737 18 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Există multe persoane care consideră că tiara este o podoabă care poate fi purtată oricând și care merge (aproape) cu orice. Nimic mai greșit. Regulile după care se poartă acest tip de bijuterie sunt cât se poate de stricte și membrele Familiei Regale britanice știu foarte bine acest lucru.

Poate fi purtată doar după ora 18:00. Cu o excepție

Sunt multe aspecte ale etichetei regale care rămân obscure marelui public. Printre acestea mult timp s-a aflat și lista de reguli și secrete referitoare la ocaziile și felul în care se poartă o tiara, semnul de ținută distinctiv al prințeselor. De exemplu, puțini știu că o tiara nu se poate purta înainte de ora 18:00, întrucât toate evenimentele dinainte de acest moment al zilei sunt considerate formale, iar diamantele nu se potrivesc cu acest tip de ocazii, notează harpersbazaar.com.au. Singura excepție este ziua nunții.

Se împrumută pe viață, unei singure persoane

O altă lege nescrisă a purtării tiarelor este aceea că împrumutarea unei astfel de podoabe se face unei singure persoane și pentru toată viața. De asemenea, și felul în care are loc acest împrumut este unul special, cu etichetă proprie: atunci când se apropie nunta, Regina Elisabeta a II-a alege bijuteria pe care o va împrumuta miresei sau o pune pe aceasta să opteze pentru o piesă dintr-o minicolecție. Până acum nu s-a aflat dacă tânăra care urmează să se cunune are vreun cuvânt de spus legat de forma sau de dimensiunea podoabei.

Podoabă cu încărcătură diplomatică

737 18 2Odată primite în această formă, doamnele pot trata tiarele ca pe oricare alte bijuterii, alegând sau nu să le poarte. De pildă, Katherine, Ducesă de Cambridge, a primit de la suverana britanică trei tiare - Cartier Scroll, Cambridge Lover’s Knot (care a fost purtată și de regretata Prințesă Diana) și Lotus Flower. Preferința ducesei este clară pentru ultimele două, întrucât din ziua nunții nu a mai fost văzută purtând-o pe cea dintâi. Katherine a purtat tiara Cambridge Lover’s Knot la mai multe evenimente cu încărcătură diplomatică, dintre care vizita președintelui SUA, Donald Trump, din luna iunie, în Marea Britanie a fost cea mai recentă ocazie.

Simbolizează statutul social

Potrivit etichetei regale, o femeie poate purta o tiara doar dacă este căsătorită sau în ziua în care este mireasă. Așadar, potrivit regulilor nescrise, bijuteria este interzisă femeilor divorțate, de pildă. De altfel, pentru Kate Middleton, Meghan Markle sau chiar Prințesa Eugenie, nepoata suveranei britanice, ziua nunții a fost cea dintâi în care au pus bijuteria în păr. „De-a lungul timpului, tiara a simbolizat statutul social al unei femei și faptul că era căsătorită și nu-și căuta un soț. Era, de asemenea, și un semn pentru domni să nu se apropie de doamna care purta o tiara”, explică expertul în etichetă Grant Harrold, citat de BBC.

Se „coase” în păr

Dat fiind faptul că tiara este o podoabă folosită foarte mult la evenimente cu mare încărcătură socială, politică sau diplomatică, ar fi un dezastru ca o astfel de bijuterie să alunece sau să cadă de pe capul unei doamne de rang atât de înalt. Ca urmare, cea care o poartă își împletește o șuviță, care trece peste creștetul capului și de aceasta este „cusută” tiara. De asemenea, baza bijuteriei nu poate fi vizibilă, așa încât stiliștii care se ocupă de coafura doamnelor ce folosesc bijuteria respectă cu strictețe această regulă, mascând perfect locul unde tiara este așezată pe cap, cu ajutorul unei fâșii de catifea vopsită în culoarea părului purtătoarei. Această fâșie poate avea și puțin elastic, pentru un plus de stabilitate a podoabei.

Precizie a punctului de centrare

737 18 3Pentru persoanele din Familia Regală, alegerea tiarei pentru ziua nunții se face din colecția propriei familii și doar după nuntă soția poate alege o bijuterie din zestrea familiei soțului. Cum nici Kate Middleton, și nici Meghan Markle nu erau parte a Familiei Regale, nu au putut urma acest protocol și așa au primit de la Regina Elisabeta a II-a bijuteriile cu care au strălucit în zilele nunților lor. Nici așezarea pe cap a bijuteriei nu se face oricum și nu este treabă ușoară. Specialiștii în etichetă punctează că se pune degetul mare al mâinii pe mijlocul bărbiei și indexul între sprâncene. Apoi se mișcă mâna în această poziție, pe verticală, până când degetul mare ajunge în punctul în care a fost cel arătător. Acela este locul în care trebuie să stea baza tiarei. De asemenea, purtarea bijuteriei este în directă corelație cu un cod vestimentar foarte exact și elaborat.

Se așază doar după ce coafura este fixată

Nu este obligatoriu să fiți prințesă pentru a purta o tiara măcar în ziua nunții. Foarte multe ansambluri de mireasă includ o astfel de piesă, iar purtarea acesteia are unele reguli care asigură fixarea podoabei, în așa fel încât să străluciți. Specialiștii afirmă că este bine ca tiara să fie așezată pe cap doar după ce întreaga coafură este finisată şi fixată. De asemenea, tiara trebuie să aibă susţinere, mai ales dacă va fi purtată cu o coafură lejeră, cu părul lăsat. Totodată, este indicat să nu spălați părul chiar înainte de a face coafura pe care să montați tiara. Este nevoie ca bijuteria să poată fi susținută de un păr ceva mai aspru.

Se alege modelul opus formei feței

Atunci când alegeți o tiara, este recomandată o bijuterie cu formă alungită, ovală, să se potrivească nuanței părului și, totodată, formei feței. Un chip lung împodobit cu o tiara foarte înaltă va face fața să pară și mai lungă, iar o tiara rotundă în vârful unui chip rotund va accentua această formă. Așadar, este indicat ca modelul tiarei să fie opus formei feței persoanei care o poartă.

Tiarele care aparțin Familiei Regale britanice nu se pot scoate din țară decât cu ordinul expres al monarhului și numai în ocazii excepționale

Bijuterie cu istoric

737 18 4Tiara nu este doar spectaculoasă și strălucitoare. Atunci când este aleasă pentru o persoană din Familia Regală, bijuteria poartă o încărcătură istorică specială. Astfel, Kate Middleton a primit în mod special tiara Cambridge Lover’s Knot, întrucât a aparținut cândva Prințesei Augusta de Hesse, la rândul său Ducesă de Cambridge în secolul al XIX-lea.