Main menu

header

736 25 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Stilul shabby chic este originar din Marea Britanie și emană atmosfera caselor mari, în care mobilierul vechi, vopsit, alături de culorile și texturile în tonuri calde, feminine, conferă eleganță și confort.

Imperfecțiunile și frumusețea naturală a lucrurilor

Apărut în anii ’80, shabby chic a devenit unul dintre cele mai populare stiluri de design interior. Este un curent eclectic, ce îmbină elemente moderne cu piese vintage sau mobilă în stil clasic cu dantelă şi ţesături cu motive florale. Stilul shabby chic creează intimitate, pentru că îmbină elemente de decor familiar - un scaun vechi de la bunica, o noptieră fermecătoare sau un fotoliu vintage cu încărcătură afectivă - și este foarte popular tocmai pentru că nu necesită un buget mare, ci doar multă creativitate. Cu mici elemente ingenioase, plasate inspirat, respectând principii simple, ca imperfecțiunile și frumusețea naturală a lucrurilor, se poate recrea atmosfera caselor mari, aristocratice. Aceste repere merg mână în mână în tot ceea ce înseamnă cuceritorul stil shabby chic, de la design interior la bijuterii și piese vestimentare.

Culori calde, pastelate

Culorile tipice pentru acest stil sunt simple și calde, de la alb la gri, bej și lavandă, roz deschis și turcoaz. Accentele puternice de culoare sunt practic inexistente și, chiar dacă un astfel de interior pare foarte sofisticat, este relativ ușor de obținut. Pe lângă albul prevalent, tonurile pastel - albastru, roz sau verde - pot fi prezente în interioarele shabby chic, în nuanțe cât mai discrete, iar unele detalii pot fi argintii sau aurii. Pereții sunt cu precădere albi, însă folosirea tapetului în tonuri calde va crea un mediu plăcut și o senzație de lux în locuință.

Mobilă cu abundență de ornamente

736 25 2Mobilierul este plin de detalii, în culori deschise, de alb, bej sau gri, cu accentul pus pe texturile nefinisate. O multitudine de ornamente și gravuri bogate sunt părți esențiale ale stilului shabby chic, la fel ca pereții din cărămidă sau piesele decorative din lemn. Mobila albă este un element definitoriu al stilului shabby chic. Are un aer aparte, iar detalii ca muchiile roase, crăpăturile în lemn sau vopseaua sărită transformă aceste piese de mobilier în adevărate opere de artă, care vor da un aer romantic şi intim interioarelor. Mobilierul poate fi achiziționat din magazine specializate, dar îl puteți face și singuri. Aveți nevoie de piese cu multe linii curbate, ornamente și gravuri. Vopsiți-le într-o culoare care vă place din gama permisă de acest stil și veți obține elemente shabby chic. Ideal este să improvizați, să creați ceva unic, personalizat, folosind atât vechiul, cât și noul.

Decor cu vaze, tablouri vechi, obiecte artizanale

Shabby chic poate fi folosit în decorarea oricăror tipuri de interioare, de la sufragerii la dormitoare sau băi. Pentru că îmbină o varietate de texturi, materiale şi elemente de design, este un stil care lasă loc pentru multă creativitate. O gamă largă de vaze, tablouri vechi, materiale textile și alte obiecte artizanale se găsesc în casele decorate shabby chic. Decorațiunile sunt în culori pastel, majoritatea fiind făcute de mână sau restaurate, cu multe flori, precum trandafiri sau lavandă, dar și cu oglinzi cu rame foarte ornamentate. De asemenea, un accent aparte îl dau ceasurile mari de perete cu detalii florale sau cele de noptieră în nuanţe de alb, cu un aer vintage şi detalii feminine.

Podele rustice, broderii, candelabre

736 25 3Pentru bucătărie, puteţi alege borcane de biscuiţi din ceramică, decorate cu flori pictate sau ceşti din porţelan cu flori. Holul poate să aibă un cuier metalic decorat, la fel, cu flori. Patul din dormitor poate fi, după preferinţe, din lemn vopsit în culori deschise sau fier forjat, şi el vopsit. O veioză cu abajur din material textil, cu volane, va completa perfect acest decor. Iar canapeaua din living poate fi decorată cu perne cu fețe din in sau chiar pânză de sac. La fel ca orice alt element al acestui stil, pardoseala trebuie să aibă un aer rustic, dar sofisticat și expresiv, preferabil din lemn, acest material reprezentând o parte esențială a oricărui interior shabby chic. În funcție de stilul dumneavoastră sau de efectul pe care vreți să îl imprimați interiorului, puteți folosi o gamă variată de pardoseli din lemn. De asemenea, materialele folosite la decorarea interioarelor shabby chic sunt de obicei foarte simple, precum bumbacul sau pânza, ori în forma unor goblenuri sau altor broderii. Puteți completa interiorul cu candelabre ornamentate, care oferă eleganță oricărei camere.

Rochii cu motive florale

Stilul shabby chic se aseamănă din multe puncte de vedere cu stilul vintage. Însă dacă vintage înseamnă obiecte ce aparţin unei perioade din trecut, shabby chic este definit de piese de decor peste care timpul şi-a lăsat amprenta. În aceste condiții, shabby chic nu se limitează doar la designul interior. Fiind un stil foarte feminin, s-a extins și la vestimentație. Rochii cu croială largă, în culori pastelate, cu dantelă şi motive florale, asortate cu pălării sau flori în decorarea coafurilor, toate acestea definesc un shabby chic foarte modern. Fundele imense care subliniază talia sau botinele decorate cu dantelă nu sunt ocolite de persoanele care preferă acest stil.

Designul shabby chic a apărut ca răspuns la interioarele scumpe, moderne, iar elementele de decor peste care a trecut patina timpului sunt definitorii pentru acest stil

Bijuterii supradimensionate, ceasuri albe

736 25 4Accesoriile stilului shabby chic sunt bijuterii pline de farmec, supradimensionate şi colorate în nuanţe pastelate. Includ detalii din material textil - flori de cele mai multe ori -, dar şi piese care combină metalul cu mărgelele şi panglicile. Totodată, nunțile în acest stil trebuie să aibă neapărat multe flori şi buchete, mai ales rotunde, alb şi roz. O astfel de nuntă va fi una plină de culoare (roz, galben, albastru pal), vintage, aproape de natură. Tortul poate fi decorat cu detalii de tipul florilor de trandafir, într-un roz pal.