Main menu

header

730 31 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Intrată de câțiva ani buni în lumea viitorului automobilelor, compania fondată de regretatul Steve Jobs a patentat o tehnologie care le va permite posesorilor de mașini să-și deschidă vehiculele fără cheie sau cartelă, doar cu ajutorul iPad-ului sau ceasului Apple.

Inteligența artificială va putea ghici intențiile șoferului

Patentul înregistrat recent de Apple promite o adevărată revoluție în domeniul industriei automobilistice a viitorului scurt și mediu. Astfel, posesorii de iPad sau ceasuri Apple își vor putea deschide mașinile cu ajutorul tehnologiei patentate de gigantul IT și, de asemenea, inteligența artificială încorporată în viitoarele sisteme va putea ghici intențiile șoferului. De exemplu, dacă posesorul mașinii o va lăsa în parcare și se va îndepărta, autovehiculul va porni aerul condiționat, „presupunând” că șoferul va lipsi o vreme. Dacă, în schimb, acesta se întoarce în mașină foarte repede, tehnologia va „gândi” că trebuie să deschidă doar portiera din dreptul volanului, întrucât conducătorul auto doar a uitat ceva.

Sistem de operare prezent pe 500 de modele

730 31 2Practic, patentul descrie o rețea din interiorul mașinii care va integra sistemul electronic de închidere. Tehnologia face parte din Proiectul Titan, prin care Apple și-a propus, în anii imediat următori, să intre în forță în lumea mașinilor autonome. Dar sistemul nu se adresează exclusiv acestora, ceea ce înseamnă, potrivit specialiștilor, că gigantul IT va pregăti deschiderea mașinii fără cheie și în perioada imediat următoare, de tranziție spre mașinile fără șofer. De altfel, potrivit reprezentanților Apple, sistemul de operare CarPlay dezvoltat de companie este prezent pe aproape 500 de modele de autoturisme, iar patentul de deschidere a mașinilor fără cheie pare să fie o prelungire firească a conceptului de securizare auto pe care îl extinde încontinuu Apple, care colaborează deja cu marii producători din industrie.

Proprietarul poate acorda acces altor utilizatori cu iPhone

Apple nu a confirmat niciodată zvonurile potrivit cărora și-ar fi pregătit lansarea propriului automobil pentru anul 2020, dar recent înregistratul patent, denumit „Accessing Vehicles Using Portable Devices”, nu lasă loc de dubii referitoare la implicarea companiei în industria auto. În prezent, sunt estimate efectele acestui nou sistem, întrucât prin această tehnologie proprietarul maşinii poate acorda acces temporar unor alţi utilizatori cu iPhone. În ceea ce privește celelalte dispozitive auto marca Apple, este de remarcat, din 2017 încoace, „Autonomous Navigation System”, tehnologie menită să reducă semnificativ necesitatea de a introduce schimbări în hărţile existente special pentru automobilele autonome. În prezent, autovehiculele folosesc informaţiile statice stocate în sistemele de navigaţie, care sunt actualizate la distanţă, combinându-se cu imaginile şi datele preluate în timp real de la senzorii şi camerele exterioare. Apple propune o altă metodă, ce foloseşte un model computerizat de navigaţie pentru a prognoza traseul, cu folosirea procesoarelor inteligente şi a senzorilor exteriori.

Directorul executiv Apple, Tim Cook, a declarat recent că în prezent compania americană lucrează la mai multe proiecte destinate industriei automobilelor autonome