Main menu

header

728 25 1de Andreea Vasilescu şi Adrian Barna

Familia tradițională, limitări legale, referendum? Toate acestea sunt depășite deja, căci cuplurile de homosexuali au reușit, iată, să găsească o cale de a avea propriii copii. Cel mai recent exemplu este un caz care a ținut capul de afiș săptămânile trecute. Sigur, s-a comentat în fel și chip - că e sfârșitul lumii, că vine ea și pedeapsa pentru păcatele omenirii, că iubirea unei mame nu are limite sau că ideea de familie trebuie înțeleasă într-un sens mai larg, căci iubirea oferită copilului este tot ce contează, nu are importanță tipul de familie în care acesta trăiește. O femeie, în vârstă de 61 de ani, este acum vedetă în presa internațională nu pentru că ar fi descoperit leacul cancerului, ci pentru că a devenit și mamă purtătoare și bunică în același timp, născând-o pe fiica fiului său homosexual. Totul se petrece în Statele Unite ale Americii.

Medicul a spus „da”

728 25 2Un cuplu de homosexuali din statul Nebraska, format din Matthew Eledge și Elliot Dougtherty, a decis să facă un pas mai departe în relație și să-și asume marea responsabilitate de a deveni părinți. Pentru a-și împlini visul, cei doi bărbați au început să își caute „pântec de închiriat” pentru a le purta copilul. După aflarea planului lor, mama unuia dintre ei s-a oferit să-i ajute: „Dacă vor ca eu să fiu femeia care să le nască copilul, o voi face imediat”, a spus aceasta. Zis și făcut. Cecile Eledge, la cei 61 de ani ai săi, și-a oferit pântecul pentru a da naștere copilului care i-a permis fiului gay și soțului acestuia să devină părinți. La început, bărbații s-au gândit că nu ar fi posibilă această opțiune, principalul motiv fiind vârsta lui Cecile. În timp ce căutau candidate pentru a deveni mamă-surogat pentru viitorul lor copil, soții i-au povestit medicului despre propunerea lui Cecile. În mod neașteptat, medicul s-a arătat dispus să studieze cazul. După mai multe teste, specialiștii în sănătatea reproducerii din cadrul Spitalului Metodist din Omaha au ajuns la concluzia că, în ciuda vârstei sale, stilul de viață sănătos pe care Cecile l-a avut îi permite acesteia să poată purta în pântece copilul fiului său.

Mamă surogat, soră donatoare de ovul

728 25 3Procesul a început fără probleme, iar Cecile a găzduit embrionul rezultat din sperma provenită de la Matthew, fiul său, și un ovul al surorii lui Elliot. Aceasta din urmă are 25 de ani. Timpul care a trecut între planificare și sarcină a fost de peste doi ani. În cele din urmă, la 25 martie, la ora 6:06 dimineața, Cecile a născut-o pe fiica fiului său Matthew, care este de altfel prima nepoată a femeii. Fetița se numește Uma Louise Dougherty-Eledge. Uma și Cecile sunt în stare perfectă de sănătate. „Există căi creative, unice, de clădire a unei familii”, dă asigurări Matthew Eledge, care este și tată și unchi al fetiței, dacă nu încurcăm borcanele, la o socoteală rapidă. Pentru Cecile, nașterea fetiței este un dar pe care o mamă l-a făcut fiului său. Alături de soțul său, Matthew Eledge recunoaște că a fost obligat să lupte cu homofobia de-a lungul anilor și al relației lor. Și-a pierdut slujba de profesor la Școala Catolică, după ce a anunțat că se căsătorește cu un bărbat. Îngrijorați de faptul că vor eșua în încercarea lor de a înfia un copil, într-un stat considerat conservator, cum este Nebraska, cei doi soți au decis să apeleze la fertilizarea in vitro (IVF), cu un ovul donat și cu o mamă purtătoare, care să ducă la bun sfârșit sarcina. Și, în ciuda tuturor semnelor de întrebare ridicate de vârstă, de etică, de relații de rudenie etc., au reușit.

Mica „industrie”

728 25 4Așa cum au reușit și alte cupluri, tot pe teritoriu american, deși nu era vorba neapărat despre cetățeni americani. Israelieni înstăriți, homosexuali, aflați în parteneriat civil, apelează la mame surogat pentru fertilizări in vitro, pentru ca ulterior să înregistreze oficial copiii în Israel. Un astfel de cuplu din Israel are acum gemeni, rezultați în urma fertilizării in vitro în Statele Unite, cu o mamă surogat care a purtat o sarcină gemelară, rezultată din donarea de spermă de ambii bărbați. După nașterea copiilor, cei doi bărbați au efectuat teste de paternitate, fiecare recunoscându-și oficial copilul. Copiii sunt acum cetățeni israelieni și fii cu acte în regulă ai taților lor. O imbatabilă soluție, care nu poate fi atacată nici legal, nici de instanțele religioase. De altfel, pentru homosexualii israelieni cu venituri peste medie, soluția mamelor surogat și a fertilizărilor in vitro în străinătate nu este de dată recentă. O mică „industrie” s-a creat pe seama dorinței homosexualilor de a avea copii. Culmea, într-o țară cu o încărcătură religioasă puternică, comunitatea de homosexuali este foarte mare.

Firme specializate

Au apărut deja și firme care se ocupă de întreg procesul de „fabricare” a copiilor. Una dintre ele este Tammuz, care operează în Statele Unite, Rusia, Ucraina, Albania, India. Din cauza restricțiilor impuse cuplurilor de homosexuali bărbați sau bărbaților singuri, Tammuz garantează succesul în SUA, dar și în India, pentru femeile lesbiene. Toți părinții israelieni ai copiilor născuți de mame purtătoare recurg la teste de paternitate pentru a dovedi că acei copii sunt chiar ai lor. După ce vin rezultatele acestor teste, după câteva săptămâni de la naștere, părinții pot formaliza statutul copiilor nou-născuți.

Povestea nepaleză

Despre această mică „industrie” s-a aflat cu ocazia unei tragedii care a lovit Nepalul. Un puternic cutremur de pământ, care în 2015 s-a soldat cu moartea a cel puțin 7.500 de persoane. Tragedia nepaleză a adus o neașteptată lumină asupra utilizării mamelor surogat în Nepal de bărbați israelieni homosexuali, declanșând o dezbatere privind maternitatea de substituție la nivel internațional. La 28 aprilie 2015, un avion a aterizat la Tel Aviv. Încheia evacuarea a 26 de bebeluși israelieni proveniți de la mame purtătoare, născuți în Nepal în ultimele șase săptămâni dinaintea cutremurului. Niciuna dintre mamele purtătoare nu a fost atunci autorizată să călătorească alături de bebeluși. Ceea ce a atras după sine și scandalul privind moralitatea acestui gest de salvare a unor vieți omenești. Multe dintre mame erau indiene și se loveau de obstacole birocratice importante, unele dintre ele neavând nici pașapoarte. Erau circa 100 încă însărcinate, iar Israelul a decis că pot și ele intra pe teritoriul său. Dar nimic nu era simplu.

Legislaţie

În Israel, maternitatea de substituție este rezervată cuplurilor heterosexuale și, în timp ce femeile homosexuale au acces la bănci de spermă, bărbații homosexuali nu au prea multe opțiuni pentru a fonda o familie cu copii. Înainte de 2013, numeroși bărbați homosexuali sau cupluri de homosexuali au recurs la maternitatea de substituție în India, dar după interdicția acestui lucru de Guvernul de acolo, numeroase agenții specializate în acest lucru s-au înființat în Nepal. Potrivit cotidianului israelian „Haaretz”, în Nepal era acceptată maternitatea de substituție pentru persoane de același sex, cu condiția ca mama purtătoare să nu fie nepaleză. Din 2016, însă, nu mai este liberă, lăsând multe dintre candidate fără o sursă importantă de venit.