Main menu

header

724 31 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Suntem aceeași specie, vorbim aceeași limbă, dar uneori e atât de greu să ne înțelegem unii pe alții, dar mai ales reprezentantele sexului frumos pe cei ai sexului puternic. Diferențele dintre bărbați și femei sunt evidente. Nu am ajuns noi la aceste concluzii, ci sunt rezultatele multor teste psihologice, experimente și cercetări. În societatea contemporană s-a găsit explicația despre ce ne deosebește pe noi, oamenii. Totul e simplu, după cum spune John Gray: „Bărbații sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”. Psihologul Elena Cucicovschi (medalion), trainer în feminitate, a explicat de ce femeile și bărbații au viziuni total opuse despre același lucru, dar și comportament și reacții diferite în situații asemănătoare. Pentru a pune bazele unei căsnicii durabile este bine să ținem cont de toate aceste diferențe.

„Domnii au gust mai dezvoltat pentru alimente sărate și amare”

- Este adevărat că femeile sunt mai sensibile decât bărbații?

724 31 2- Există mai multe deosebiri și o să încep cu diferențele fiziologice. Probabil veți rămâne uimiți, dar ne deosebim nu doar prin aspectul anumitor părți ale corpului. La bărbați și la femei, creierul funcționează diferit. La femei este dezvoltată partea de „feeling”, de sentiment. Ele înțeleg imediat și simt dispoziția celor din jur, observă mici detalii în comportament. Ochii femeii văd mai multe nuanțe de culori, urechile aud mai multe tonalități. De aici fraza femeilor cunoscută de toți bărbații: „Tu pe ce ton îmi vorbești?”. În schimb, la bărbați, este mai dezvoltată partea cu orientarea în spațiu. Ei găsesc foarte simplu drumul în orice localitate și identifică cu ușurință de unde provin sunetele. Și senzațiile sunt percepute diferit. Pielea bărbatului este mult mai groasă decât pielea femeii și este înzestrată cu receptori de atingere mai puțini, ceea ce înseamnă că sensibilitatea bărbatului este de zece ori mai scăzută comparativ cu cea a femeii. E clar de ce bărbații se ating sau mângâie mai puțin partenera.

- Cum percep femeile și bărbații gusturile și care sunt preferințele lor culinare în funcție de sex?

- Femeia simte mult mai colorat, mai intens aromele si gusturile. La bărbați, papilele gustative identifică mai bine tot ce este sărat și amar (carne, bere), la femei - dulce și acru (dulciuri, fructe). Și aromele sunt simțite altfel. Femeia poate mirosi feromoni, pentru bărbat rămâne doar o teorie.

„Femeile vor să le facă pe toate, în timp ce bărbații știu care le sunt posibilitățile”

- Cine vorbește mai mult? Este o calitate sau un defect?

- Acest punct se atribuie clar femeilor. Creierul bărbatului este specializat, nu are compartiment pentru „a vorbi mult”. Vorbesc mult bărbații în energie feminină. Poate din acest motiv partea „puternică” a omenirii are rezultate mai mari în medicină și în sport, iar femeile în arta oratorică și în management. În plus, femeia nu-și cunoaște limitele, se apucă de o sută de lucruri neștiind că nu poate să le facă. Ea află pe parcurs acest lucru. Bărbatul știe foarte bine să-și estimeze posibilitățile.

- Cum se comportă femeile și bărbații în situații-limită?

- Femeile și bărbații au reacții diferite la stres. Într-o ceartă ei au comportament total diferit. El evită atingerile, se dă la o parte, „fuge” pentru a gândi și a analiza situația. Bărbații nu scot o vorbă dacă nu e gândită. Femeia dimpotrivă, caută să zică tot, își mai amintește pe parcurs ceva de anul trecut, caută să se atingă de interlocutor în sprijinul sentimentelor ei. După cum înțelegeți, dacă fiecare nu primește ce-și dorește, spiritele se încing și mai mult. Bărbatul e predispus să propună soluția lui, ignorând sentimentele și emoțiile femeii. Femeia, de obicei, începe să dea neîntrebată sfaturi. Cum se spune: femeii îi este suficient să cunoască un singur bărbat pentru a înțelege toți bărbații. Bărbatul poate cunoaște o sută de femei și să nu înțeleagă nici una. Noi nu putem evita contactul sau colaborarea cu sexul opus, doar trebuie să ținem cont de toate aceste diferențe pentru a mări șansele unei căsnicii reușite.