Main menu

header

721 28 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Elegante și uneori extrem de scumpe, ceasurile de calitate au fost cotate ca fiind podoabele cele mai îndrăgite de miliardarii lumii ani la rând. Pentru că ceasul dă dovadă de finețe și de statut, dacă știi să îl alegi. De aceea, marii magnați ai lumii au demonstrat de fiecare dată că au ochi pentru ce este mai frumos…

„Maestrului slovei”

721 28 2Printre cele mai încântătoare mașinării ale timpului care au existat vreodată se numără și ceasul care a aparținut lui Mihai Eminescu. Este vorba despre un ceas de buzunar, din anul 1876, pe care marele poet l-a primit în dar de la junimiști, cu următoarea dedicație: „Maestrului slovei”. Despre această bijuterie, piesă unicat, se cunoaște că are gravat pe capacul din spate și inițialele poetului, ME, încadrate de motive florale. Ceasul aparține celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea și a fost produs de o firmă elveţiană anonimă, are mecanism cu eşapament ancoră (ansamblu mecanic ce asigură precizia ceasornicului) şi 15 rubine, armare manuală, cu cheie, cadran din email alb cu cifre romane pentru ore şi arabe pentru minute, două indicatoare şi secundar excentric. Se zvonește însă că Mihai Eminescu ar mai fi avut un ceas la care a ținut foarte mult, din aur, pe care l-a primit în anul 1881 de la tatăl său, Gheorghe Eminovici, și care, în prezent, se află expus la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași. În ceea ce îl privește pe Albert Einstein, acesta a purtat aproape tot timpul un ceas Longines, iar spre ultimii ani se zvonește că la mâna sa s-ar fi aflat și un Wyler, primit în dar.

Comuniștii, îndrăgostiți iremediabil de Rolex

În regimurile comuniste din toată lumea, a avea un Rolex la mână a fost la fel de important ca și carnețelul din buzunar. Cel care nu s-a despărțit niciodată de ceasurile sale, purtând chiar și două modele de Rolex (Rolex Submariner și GMT Master) în același timp a fost Fidel Castro. Dincolo de pasiunea pentru mașini Mercedes și coniacuri extrem de scumpe, liderul nord-coreean King Jong II a adăugat pe listă și o colecție de ceasuri, mare parte dintre ele cadouri de la supuși. Interesant rămâne momentul în care fostul președinte al Coreei de Sud i l-a făcut cadou lui Kim. În 2007, Roh Moo-Hyun i-a oferit o serie de nouă ceasuri „Korean Made” Romanson, care simbolizau colaborarea dintre cele două state înrudite, dar aflate într-un conflict vechi, la nivelul unui parc industrial comun. Prețul unui model nu depășea 198.000 de woni, adică… 217 dolari. Un exemplar demn de toată lauda, evident tot Rolex, are și liderul revoluției chineze, Mao Zedong, bijuteria fiind prevăzută cu o carcasă din aur care afișează datele în sistemul de scriere chinez, primit în dar de la niște afaceriști din Kuweit.

Stația-recepție în miniatură a lui Nicolae Ceaușescu

721 28 3Tot de brandul Rolex se leagă și numele celui de-al 38-lea președinte al SUA, Gerard Ford, Ronald Reagan, dar și Mihail Gorbaciov, Boris Elțîn, Luther King, Arnold Schwarzenegger, dar și al fostului președinte al României, Nicolae Ceaușescu. În momentul în care a fost dus la Târgoviște, acesta a avut la mână un Rolex, despre care se spune că ar fi fost de fapt o stație-recepție în miniatură, care ar fi trebuit să-l salveze. După ce a fost confiscat însă, s-a dovedit că acesta era doar un obiect scump. Locul 1 în topul celor care poartă Rolex este ocupat se pare de Saddam Hussein, care a fost posesorul unui model bătut cu zeci de diamante. După execuția dictatorului, șeful său de protocol a scos ceasul la vânzare, iar prețul de pornire a fost de 100.000 de lire. Punerea acestui model spre vânzare a reprezentat încercarea de a se strânge bani pentru școlile irakiene. Pasiunea lui Bill Clinton pentru ceasuri a mers puțin mai departe decât a multora dintre predecesorii săi și, pe lângă un Timex digital cu care a fost văzut frecvent în timpul mandatului, fostul om de stat deține în colecție și un Panerai Luminor, un Cartier Santos-Dumont, dar și un Roger Dubuis, piese foarte scumpe. Pe de altă parte însă, se spune că acesta a purtat un Timex al cărui cadran a fost marcat cu steagul american, doar că acesta a fost un model simplu, fără pretenții.

Obama a purtat cadoul primit de la Serviciile Secrete

721 28 4Cel mai mare fan din istorie al ceasului a fost însă cel de-al 36-lea președinte al SUA, Lyndon Johnson, care în timpul mandatului său a făcut cadou peste 200 de modele Cricket. De remarcat și faptul că, într-una dintre conferințele ONU la care a participat în Geneva, președintele a dat ordin să fie cumpărate toate ceasurile Vulcain dintr-un magazin. Odată cu învestirea lui Barack Obama, compania Vulcain s-a reinventat pe piața internațională. Considerând cea mai bună oportunitate acest moment, aceasta și-a asociat numele cu cel mai cunoscut om al momentului și i-a trimis acestuia un model personalizat, Cricket Anniversary Heart, cu un cadran skeletonizat și un capac transparent, ambele gândite pentru a da vizibilitate asupra mecanismului cu sonerie. Deși toată lumea s-a așteptat la altceva, Obama a purtat însă ceasul quartz, primit cadou de la agenții care s-au ocupat de paza sa în timpul campaniei electorale. Este vorba despre un model JG 6500, care l-a însoțit pe Barack Obama, pe parcursul întregii campanii și mai apoi pe președinte în momentele-cheie. La căsătoria lui, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a venit cu un ceas de 620.000 de dolari, bătând un record în Comunitatea de State Independente. Și asta pentru că, în medie, funcționarii din Rusia plătesc numai… 30.000 de dolari. De altfel, atât costă și ceasul pe care-l poartă întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruseşti, Patriarhul Kiril. Valoarea ceasului elegant al lui Vladimir Putin se ridică la 60.000 de dolari, în timp ce Dmitrii Medvedev poartă un ceas de 32.000 de dolari.

Se spune că Regele Mihai I al României a purtat un ceas marca Patek Philippe 1518, în valoare de peste 10 milioane de dolari

Comoara de la mâna lui Berlusconi valorează jumătate de milion de dolari

Primul personaj care a licitat pentru un ceas de buzunar Patek Philippe’s Supercomplication a fost bancherul Henry Graves, care a câștigat licitația pentru suma de 11 milioane de dolari. La rândul său, vedeta internațională, sportivul Floyd Mayweather, este un alt împătimit al ceasurilor, acesta optând pentru un Hublot bătut în diamante, care costă nu mai puțin de… 1 milion de euro. Nici tenismanul Rafael Nadal nu s-a dat în lături când a venit vorba să cumpere ceasul pe care și l-a dorit. Și nu orice ceas, ci noul model Richard Mille RM-27-03, cel mai ușor ceas din lume. Această bijuterie a fost fabricată în doar 50 de exemplare, cântărește doar 19 grame și valorează… aproape 750.000 de dolari. Cunoscut drept un mare admirator al modei, politicianul Silvio Berlusconi poartă la mână o bijuterie al cărei preț se ridică la jumătate de milion de dolari.