Main menu

header

717 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Raven’s Nest - The Hidden Village, un „cuib“ de frumuseţe tradiţională

La 72 km distanţă de Cluj-Napoca, aproximativ o oră și jumătate cu maşina de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, pe DN75 dintre Turda și Roșia Montană, se află un sat de vacanţă unic în România. Raven’s Nest - The Hidden Village, în ciuda numelui cosmopolit, care înseamnă Cuibul Corbului - Satul Ascuns, este un adevărat „cuib” de frumusețe tradițională, ridicat la poalele masivului Bedeleu, în zona comunei Sălciua de Jos.

Structuri de lemn provenite din șuri vechi

Proprietarii au recondiționat trei structuri de lemn a câte trei sau patru camere, provenite din şuri vechi, care au fost dezasamblate şi reasamblate pe noua locaţie, oferind acum 24 de locuri de cazare. „Vatra zmeilor”, hanul în care se pot mânca bucate gătite după rețete locale vechi și sofisticate, „este un octogon făcut din bucăți de la patru șuri vechi, cu un stâlp în mijloc, care susține tavanul și este decorat cu simboluri arhaice românești. Am ales această formă pentru sala de mese pentru că forma octogonală simbolizează ideea de întâlnire, de socializare. Așa că restaurantul are acum o masă comună tocmai din acest motiv, ca să încurajeze socializarea și împărtășirea de idei”, spun proprietarii de la Raven’s Nest.

Interioare neaoșe, cu mobilier și velințe originale

Structura bucătăriei datează din 1896, structura de cazare „Trompeta” de la începutul anilor 1900, structura „Lăcrămioara” de la sfârşitul anilor 1800, structura „Măguri” de pe la mijocul anilor 1900, iar structura acoperită cu paie are aproximativ 60-70 de ani de la reconstruirea ei. Celelalte au fost învelite cu acoperișuri de draniță (țigle din lemn de brad), specifice acestei părți a Transilvaniei. Interioarele beneficiază de comorile folclorului local: corpuri de mobilier vechi, recuperate de la localnici și recondiționate, țesături neaoșe, create de un artizan din Săpânța, cum sunt cergile de paturi sau covoarele maramureșene cu figuri geometrice de pe podelele din scândură groasă de 4,5 cm. Ca un supliment al acestor frumuseți, în zonă sunt o mulțime de obiective turistice, de la cascada „Vânătările Ponorului” (20 de minute) la „Peştera lui Zamolxe” (Huda lui Papara), în care se află cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cinci specii cu peste 65.000 de exemplare (40 de minute).

„Numele Raven’s Nest“, spun proprietarii, „a venit natural: în momentul în care am găsit acest platou, am văzut doi corbi plimbându-se pe cer deasupra noastră“